Reklama

Reklama

Otevřené oči

  • Kanada Chasing Sleep (více)
Horor / Thriller / Mysteriózní
Kanada / USA / Francie, 2000, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Univerzitní profesor Ed Saxon se jednoho rána probudí a zjistí, že jeho žena se nevrátila domu. Kam zmizela? Vrátí se? Objeví ji někdy? Noční můra přijde, když otevřete oči... (oficiální text distributora)

Recenze (26)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na zajímavý film nepotřebujete obrovský rozpočet ani stovky komparzistů. Občas stačí jen schopný představitel hlavní role a jeden opotřebovaně působící dům, který je filmaři záměrně přestaven tak, aby v něm divák ztrácel prostorovou představivost (všimněte si malých oken a rozložení světel v místnostech). Pocit dezorientace, který byl asi Walkerovým hlavním cílem, navíc umocňuje i zvláštní vyprávění, během kterého se dočkáte nahodilého střídání dne a noci, momentů, kdy postava reaguje na něco, co se stane teprve o vteřinu později, i zvláštného střihu, který vás v rámci celistvě působící scény zničehonic přesune z jedné místnosti do jiné. Bohužel přibližně v polovině, kdy začnete mít jistou teorii ohledně toho, co se stalo, začne Chasing Sleep po stránce příběhové lehce stagnovat. Prakticky každé vodítko, které vám od té doby k rozluštění celé záhady dá, je pouze zopakováním něčeho, co už stejně podvědomě tušíte. Pokud by mě nezklamalo rozuzlení, šla bych možná jako v případě atmosféricky podobného Closet Land po nejvyšším hodnocení, i bez něj mi ale Chasing Sleep zůstane v paměti jako jeden vysoce originální film, během jehož sledování jsem se cítila, jako bych do sebe hodila hrst sedativ. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ed sa v strede noci prebudí v posteli bez svojej manželky. Z obavy o jej život, ihneď z alarmuje políciu. Po pár dňoch sa vynára prvá stopa. Naštartované, opustené manželkine auto odparkované neďaleko vedľajšej cesty vytvára množstvo otázok. Kde sa podela Edova žena? Opustila ho v strede noci pre nespokojnosť v manželstve, alebo je v tom mimomanželský vzťah s učiteľom telocviku? Je naozaj všetko tak ako sa prvý pohľad zdá? 90% filmu sa nič nedeje a dokonca ani záver neponúka žiadne extra veľké napätie. O prekvapení z rozuzlenia zápletky tohto filmu taktiež nemôže byť ani reč. Zaradenie tohto filmu do žánru horor je slušným krčmovým „frkom“. Pokiaľ teda budeme tento snímok brať ako thriller, potom sa tiež nejedná o žiadny zázrak – 45%. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě nechytlo. Daniels se ráno probudí, začne postrádat ženu, zavolá policii a.......nevim. Netušim, co se mu honilo v hlavě, nevěděl jsem proč má svoje záchvaty a jeho celkové počínání mi přišlo bez hlavy a paty. Pak mě ještě napadlo, jestli se mu celý film nezdál. Proč ti policisté jedli ty tablety? A podobných otázek bych našel celou řadu. Vše by bylo alespoň částečně ok, kdyby na konci přišlo nějaké vysvětlení. ale nic takového se nestalo, takže 10% za danielsův výkon. Víc dát ani nemůžu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám rád psychologické thrillery, ve kterých se příběh opírá o mysteriózní – hororovou atmosféru. Hned jsem si vzpomněl na nezapomenutelné Osvícení a očekával jsem stejně kvalitní podívanou. Te jsem se sice nedočkal v takové míře, jak bych chtěl, ale i tak můžu Chasing Sleep označit za slušnou podívanou. Převážně díky dobrému hereckému výkonu a projevu Jeffa Danielse. Na tomhle herci stavěl celý film a on v této nelehké zkoušce obstál velmi dobře. Bohužel mi mé nadšení trochu pokazil samotný závěr, který se tvůrcům moc nevyvedl. Atmosféra však měla v určitých pasážích ty správné grády. Dopomohlo tomu i to, že se děj odehrával pouze v jednom potemnělém domě a jeho sklepení. Hrátky s přítmím, slušným ozvučením a onou nejistotou dokázal vytvořit příjemný pocit napětí, který se nás drží téměř po většinu trvání filmu. Především se mi líbilo, že scénář netlačil moc na pilu a bylo tak dostatek času k vytvoření několika otazníků v hlavě? Na které se nám stejně nedostalo moc odpovědí, přestože bylo více méně vše jasné, hned po přečtení deníku. Také si nelze nevšimnout jistého Walkerova pokusu napodobit mistra ve svém oboru Davida Lynche, ale ten je trochu jiná „liga“. Přece jenom to mělo do opravdového „psycha“, které potrápí vaši nervovou soustavu a především břišní oblast hodně daleko. 50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřené oči sice z hlediska děje a jeho vyústění zkušeného diváka nikterak nepřekvapí, mají ale příjemné obsazení a především velmi slušnou režii, která z thrilleru dělá halucinogenní atmosférickou podívanou. Působí to dojmem, že hlavní hrdina je stále pod vlivem drog nebo silných dávek léků. Stylová záležitost s přiměřenou stopáží a dávkovaným napětím. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama