Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laurent je třiadvacetiletý mladík, který skrývá svou homosexuální orientaci před rodinou. Bydlí s přítelkyní, aby tak zamezil otázkám rodičů ohledně svého osobního života. Všechno funguje až do té doby než se Laurent zamiluje do Cédrica, který má svůj coming out už dávno za sebou a nechce být jen objektem milostného vzplanutí. Co všechno přimese odhalení Laurentova intimního života a jak těžké je vypořádat se s vlastní identitou a přirozeností, to je tématem tohoto citlivě natočeného filmu. (anniehall)

(více)

Recenze (16)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film otvára hneď niekoľko žhavých tém a som prekvapená, že ešte stále sa v tak benevolentnej krajine, ako je Francúzsko, nájdu zadubení a netolerantní jedinci, ktorí sú schopní zavrhnúť vlastných potomkov, kvôli odlišnej sexuálnej orientácii. Som rada, že v niektorých prípadoch je sila rodičovskej lásky väčšia, ako predsudky a trápne pochybnosti o tom čo si budú myslieť ostatní... Veľká dávka ľudskej hlúposti vyplávala na povrch pri monológu Laurentovho otca, keď uvažoval nad tým, že podnietil a zavinil synovu homosexualitu, pri takýchto úvahách niekedy neviem, či sa mám smiať, alebo plakať, hlavne ak pochádzajú z hláv dospelých jedincov nad 50 rokov, ktorí by už mali mať vo veciach jasno a byť aspoň ako-tak tolerantní k odlišnostiam druhých. Asi nikdy dosť neporozumiem, prečo sa ľudská rasa po mentálnej a morálnej stránke vyvíja tak nekonečne pomaly a pričasto tým nesprávnym smerom. ()

Arietem93 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejlepší film s tématikou coming out a vlastně i s tématikou gay komunity jako takové. Hlavní plus, je bezpochyby země původu, není zde vše dokonalé tak jako v amerických filmech podobného rázu. Hlavní hrdinové jsou oba sympaťáci a přirostou tedy okamžitě k srdci. Je to moje srdcová záležitost, můj úplně první film s gay tématikou, který jsem viděl a zatím taky asi nejmilejší. Až se zdá nemožné, že je to film starý 16 let, protože zub času na něm není rozhodně znát. Pustil jsem si ho po x letech a na kouzlu rozhodně neztratil. Každému koho tato tématika zajímá, nebo každému kdo snad s něčím podobným uvnitř sebe bojuje film doporučuji. Během celého filmu si budete klást otázku: "Je lepší lhát těm, které nadevše milujeme, abychom o ně nepřišli, nebo jim říct pravdu pod rizikem, že je ztratíme." ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

3,5* Přímočarý a zručně natočený televizní film, jehož téma je velmi přesně odpozorováno ze života. Scénář je poměrně citlïvě napsaný a civilní výkony obou hlavních protagonistů korespondují s tématem. Na můj vkus je všechno až příliš vyřčeno, téměř nic není ponecháno na divákovi a jeho fantazii a příběh tak plyne bez nějakých větších zaškobrtnutí až do konce. Jasně, je to televizní film, u kterého se jistá přímočarost a obroušenost očekává, ale tohle téma nabízí ještě víc a alespoň herecké předpoklady k tomu vybízely. Každopádně je dobře, že je na světě další film, kde se na gaye nedívají jako na nemocné bytosti, ale jako na lidi, kteří mají právo na stejně plnohodnotný život se všemi problémy, sny a touhami, jako všichni okolo. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Každý gay se se svou identitou vyrovnává klidně několik let, ale když se to pak vpálí do ksichtu rodičům, tak se po nich chce, aby to přijali pokud možno do minuty. Což nutně vyvolá konflikt. Příběh není nijak originální, ale jsou tu lidi z masa a kostí, sympaticky přiměřený sentiment a slušná dávka emocí. Frantíci u mě opět zabodovali. ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Důvod, proč mám ráda filmy s coming-out tématikou, je takový, že mi pomáhají uvědomovat si vlastní zabědnost. Předsudky, stereotypy, strach, opovržení, odstup vůči všemu, co je nám nějakým způsobem neznámé či co vybočuje ze všeobecně uznávané normy. Ať už jde o sexuální orientaci, etnicitu, tělesné či mentální postižení, o lidi s drdy na hlavě, o výstředně oblečené lidi atd. atd. Nemyslím si, že homosexualita je v dnešní době pořád takový "problém" jako byl možná ještě před sedmnácti lety (minimálně v našich zeměpisných šířkách), ale stále je to vděčné téma pro filmový průmysl a pro aspoň trošku vnímavého diváka to může mít jistý přesah. Nejsem žádný sluníčkář, který je otevřenýmu všemu a všem, ale snažím se kriticky přemýšlet o světě a lidech kolem sebe a porozumět, pochopit. Tento francouzský televizní film není žádné velké originální dílo, ale otevírá řadu ožehavých otázek, které opět donutí člověka přemýšlet nad tím, jak umíme být pěkní idioti a bohužel se najdou jedinci, kteří zavrhnou vlastní dítě jen proto, že je "jiné", i kdyby jinak bylo ztělesněním dobra na zemi. Sympatičtí herci, jistá gradace a šťastný konec, který mě opravdu potěšil. Já jsem spokojená a půjde se mi dobře spát, i když po tomto asi moc rychle neusnu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vysielaný na verejnom francúzskom kanály France 2, kde ho zhliadlo 6,3 milióna divákov. Počas nasledujúcich dvoch týždňov obdržala televízia len 3 protestné listy, pričom dvaja hlavní aktéri dostali viac než 2000 pochvalných dopisov.
    (Xitron)

Reklama

Reklama