Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do parkmontské střední školy přichází nová učitelka LouAnne Johnsonová. Devět let sloužila u vojenského námořnictva, pak se ovšem rozhodla radikálně změnit svůj život. Třída, kde má učit angličtinu, se však zdá horší než jednotka nepřítele na bitevním poli. Problémoví, většinou barevní studenti jsou sice inteligentní, jsou však naprosto nezvladatelní a divocí. První kolo sice LouAnne prohraje, když neunese vulgarity, kterými ji třída při první hodině zahrne, a uteče ze třídy. Rozhodně se však nemíní vzdát. Odhodlána přesvědčit je, že vzdělání není zbytečné a zákony ulice nejsou přednější, pouští se do studia psychologie a přístupem, kterým by se ke svým studentům přiblížila, si pozvolna získává nejprve zvědavou pozornost, a později dokonce zájem studentů. Její nekonvenční metody se však stávají terčem kritiky některých kolegů i komisního černého ředitele Grandeye. Bojující LouAnne tedy musí otevřít druhou frontu. Přestože se výsledky dostaví, ocitá se učitelka v situaci, kdy začíná uvažovat o smyslu toho, co dělá, a přemýšlet o tom, že odejde. (TV Nova)

(více)

Recenze (197)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem se nemohl rozhodnout mezi čtyřmi nebo právě třemi *****. Nakonec jsem se přiklonil ke třem. Důvodem je zejména provařenost tématu. Možná, že v době vzniku tomu tak ještě úplně nebylo, ale dnes filmů s podobnou tématikou najdeme bezpočet. Byť tento má velkou oporu v Michelle Pfeifer, která do úlohy učitelky s velkou touhou předávání vědomostí dále, padla dokonale. Byla uvěřitelná. To se přiznávám jsem úplně neočekával. Pfeifer je zde po pohovoru o práci v místní škole, kde jsou jak lidé europoidního původu, tak i afroameričané (nevím jak lépe to nazvat, aby to bylo v současné době korektní), hozena trochu nevědomky do nejhorší třídy. Každý normální člověk by se za těch pár šupů za tu práci na to vykašlal. Ale ona díky své potřebě vzdělávat a vychovávat druhé, to nevzdá a naopak díky svým praktikám ignorující didaktické zásady a osnovy školy, se jí podaří z odepisovaných studentů udělat něco “víc”. Ano, příběh a jeho klíčové obraty jsou již provařené až běda. Ale je to fajn natočené, herci taktéž dobří (ikdyž studenti už pár let tedy jako studenti nevypadají, ale nu což). Snímek sice nejde příliš do hloubky, ale díky své střídmé délce a pro mě bližšímu tématu to uteče rychle a i to pobaví. 6/10. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Kto by povedal že by sa mi páčil film zo školského prostredia. Ale teraz k filmu, najviac ma asi upútal samotný Soundtrack filmu Gangsta Paradise. Aj fakt že učiteľka ide učiť celú triedu špecialních žiakov čo pripomínalo Český film Bastardi. Nebezpečne názory je skvelá dráma zo školských lavíc. Ale k dokonalosti jej treba ešte veľa. 4* ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Devadesátka jak Brno filmařsky, i obsahově. Kolik zpracování na téma dobrá učitelka s netypickou historií vs zlí studenti střední školy tu už bylo ? Mraky. Dangerous Minds však bezesporu patří mezi ty lepší. Podařilo se výborně trefit devadesátkovou atmosféru na své typické platformě raperských vypalovaček, kostkovaných košil, spousty vulgarismu a jedinečného pouličního Boyz n the Hood stylu, který osobitě a zároveň přesně evokoval náladu tehdejších městských aglomerací USA, zároveň reflektoval životní styl chudých čtvrtí a samozřejmě rasové diskrepance. Určitě se to nevyhne klišé, hlavně na konci se až podezřele rychle stanou ze zlých studentů ti hodní, ale těch tématických úchopů a problémů se tam skrze zábavné a mnohdy napínavé sekvence propírá poměrně mnoho. Navíc Michelle Pfeiffer je neskutečně dobrá herečka v jakékoliv pozici či náladě. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladá učitelka angličtiny se snaží zkrotit nezvladatelné studenty. Nová učitelka angličtiny na předměstské střední škole učí studenty pocházející ze sociálně slabších rodin. Problémoví studenti různé barvy pleti jsou sice inteligentní, jsou však také zcela nezvladatelní a divocí. Setkání s nimi umožní hrdince změnit její dosavadní jednostranný pohled na život. Kdyby tak každý učitel byl tolerantní, chápavý a citlivý jako Michelle Pfeiffer v roli učitelky. V každém případě film nabízí zajímavý pohled na stav amerického školství a ukazuje na chování tamní studující mládeže. Neškodilo by však, kdyby film dostal nějaký pevný školní řád s pevně danými školními osnovami, na jejichž porušení by dohlížel režisér se "syrovým" režijním pojetím. V tomto případě si film až moc hrál na velké dojemné drama a vzešla z toho spíše taková normální sociální sonda. V tomto případě jsem jako školní inspektor nucen do svého výkazu napsat, že se jednalo pouze o filmový pohled, nebo lépe řečeno fikci a konečné vyznění je tedy jen málo pravděpodobné. Mé hodnocení: 60% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak trošku předělávka klasického filmu z 60. let Panu učiteli s láskou, ovšem předělávka velmi dobrá, byť je příběh ze zcela pochopitelných důvodů přizpůsoben létům devadesátým. Zásadní rozdíl proti původní verzi je ten, že tehdy byl učitelem černoch v problémové třídě bělošských dětí, teď je učitelkou běloška v problémové třídě černošských dětí. Děj si je místy podobný, ale přesto ten novější už je jaksi syrovější, protože, co si budeme nalhávat, 90. léta už byla o něčem jiném. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Při výběru skladeb do soundtracku hodně pomohl producent Don Simpson. (tequilla)
  • Většina studentů ve filmu neměla žádné zkušenosti s herectvím. (TheRay97)

Reklama

Reklama