Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Při hledání mýtické planety Země bojuje poslední lidská civilní posádka o přežití se smrtícími roboty Cylony. (SkyShowtime)

Recenze (626)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po dvou sériích: Musím se trochu opakovat a částečně použít komentář k úvodní minisérii, tedy máme před sebou suveréně nejlepší sci-fi seriálu všech dob! Galactica je však natolik jiná, že by pravděpodobně mohla konvenčního diváka i odradit, případně by ji někdo nemusel považovat za čistokrevnou sci-fi. Přeci jen, nejsou tu žádné štíty, teleportace, paprskomety a "kýbly technoblábolů". Naproti tomu se zde hojně vyskytuje opravdová psychologie postav, otázka náboženství, společenského zřízení, zrada, zbytečně nepřeháněný patos a morální dilemata. Rozhodnutí, jež postavy musí činit nekončí vždy dobře a situaci v poslední chvíli nezachraňuje náhoda či "deus ex machina". Navíc je tu všudypřítomná paranoia kdo je a není Cylon, u níž se jistojistě tvůrci inspirovali ve vlastních dějinách v podobě McCarthysmu. Ještě zpátky k technice a jejímu fungování - musím souhlasit, že řešení pohybu Viperů volným vesmírem je tím nejelegantnějším a zároveň nejreálnějším, jaké se nám kdy dostalo. Jednotlivé epizody se také povětšinou tematicky výrazně odlišují. Jediné co jsem příliš "nepobral" jsou ty spoileroidní sestřihy před začátkem každé epizody. EDIT PO ZHLÉDNUTÍ TŘETÍ A ČTVRTÉ ŘADY: Osobně bych se nebál označit třetí řadu za to nejlepší co nám svět BSG nabízí. Obzvláště okupace, problém kolaborace s nepřítelem a následné vyrovnávání se s minulostí završené baltarovým soudem jsou naprosto vynikající. Čtvrtá řada pak nevyhnutelně a nezadržitelně směřuje tam, kam všichni od jejího počátku pomalu tuší. BSG dokázala i to, že v průběhu putování Galacticy, se postupně vyvíjí i divákova náklonost k jednotlivým postavám. U mne to bylo nejvýznamněji u Starbuck, poručíka Gaety a šéfa Tyrola. Kapitola sama pro sebe je pak hudba. Ta navíc hraje v příběhu nesmírně důležitou roli. Pro mne osobně pak byl nejkouzelnější hudební zážitek návštěva Starbuck a Helo na Caprice v starbuckčině(povedené skloňování) bytu v epizodě 02x02. Po záveru posledního dílu se ve mně rozlilo zklamání, že tahle jedinečná odyssea je u konce, jelikož během těch čtyř sezón jsme mohli sledovat něco opravdu unikátního a neopakovatelného. "Tak pravíme!" Nezbývá, než se obrátit ke Caprice a s nadějí vyhlížet Blood&Chrome. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem zkoukl jako celek najednou a byl to celkem zajímavý zážitek. Myslím, že je velmi dobře, že seriál má jen čtyři série, nestačil se příliš vyčerpat a neprotahoval se uměle jako jiná podobná díla. Za pochvalu stojí široký záběr otázek, které tvůrci řeší. Nejde jen o samotné sci-fi téma vzpoury strojů proti lidem a putování vesmírem a hledání nového domova. Tvůrci se zaměřují i na otázky politiky, náboženství, sociálních střetů atd. a činí tak celkem inteligentním způsobem. Vedle toho je tu samozřejmě i množství soubojů a bitev, které v seriálové oblasti patří k nejvydařenějším vůbec. Základem u každého seriálu samozřejmě jsou postavy. Zde je vykreslení hlavních i vedlejších postav docela zdařilé, jejich vývoj je často velmi překvapivý a divák si užívá je sledovat. Na druhou stranu některé linie byly přeci jen nadbytečné - např. putování na Caprice v první sérii. Scény s Baltarem mě hlavně v začátku seriálu velmi silně štvaly, později už to bylo lepší. Na závěr bych vyzdvihl hudbu Beara McCrearyho, která je vynikající a byla hlavním důvodem, proč jsem vůbec původně o seriál měl zájem. ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Nevím, odkud smysluplně začít, abych všechny svoje pocity dokázal přenést v písmo, které by dávalo tušit, jak moc mě tento seriál dostal. Viděl jsem toho už opravdu hodně: Star Treky (prakticky všechny), Star Warsy, SGčka všechny, Farscape, Firefly ad. Každý z těchto seriálu měl něco do sebe, teprve ale až BSG všechno spojila do skvěle napsaného vesmíru, kde si najdete postavy, které budete nenávidět, ale stejně tak dobře i milovat. Vrcholem je pak pro mě (oproti názorům ostatních) poslední série, jejíž gradace završená posledním dílem posune a nakonec přeskočí laťku všeho doposud viděného a srdce sci-fi fanoušků naprosto rozcupuje. Velice těžké seriálové loučení. Přepadá mě divný pocit smutku vyvolaný obavami, že nepřijde další seriálové sci-fi zpracování, které tenhle zážitek dokáže překonat. Navíc si nedokážu představit smysluplné pokračování. Srdcová záležitost. TOP 10 seriálové tvorby. 94%. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: NBC Universal Television, Universal Media Studios (UMS) // Po odpozeraní druhej série nieje iné východisko, ako plné hodnotenie. Len úplný hlupák spochybní Battlestar Galacticu ako výborní sci-fi seriál, no nemôžem si pomôcť, ale hrozne mi pri tomto seriáli vadí ten odveci vymletý pobožný text.... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Třetí série nastavila laťku hodně vysoko, skoro by to člověk bral jako pochopení a obhajobu třeba palestinskejch sebevražednejch atentátníků. Vpodstatě by se dalo napsat něco podobnýho, jako u Baader Meinhof Komplex. Samotný cíle terorismu nemusej bejt samy o sobě zavrženíhodný, můžou bejt dokonce legitimní. Pobavilo mě varování před třema úvodníma dílama třetí série, o tom, že by rodiče měli uvážit, zda je obsah vhodný. Člověk to neuvidí jen tak u ledasčeho :) Update: Bohužel zbytek seriálu zdaleka tuto úroveň nedrží a dobrých epizod je čímdál méně. Konec bohužel padá už někam hodně nízko ke směšnosti. Byl jsem varován, ale po opravdu kvalitní třetí sérii to byl docela šok. Tři kousky a škoda nevyužitého potenciálu. ()

Galerie (387)

Zajímavosti (52)

  • Zrcadlo, před kterým se holí komandér Adama (Edward James Olmos), je ve skutečnosti vyráběné společností IKEA a jmenuje se "Fräck", což je podobné nadávce "frak", která se v seriálu často vyskytuje. "Fräck" ve švédštině znamená "nestydatý", ale IKEA dává přednost významu "poté je okouzlující". Ve skutečnosti se slova "frack" a "fräck" vyslovují úplně jinak a nemají nic společného. (Redswif)
  • Design Battlestar Galacticy a Viperů je stejný jako byl v původním seriálu. Lodě Cylonů, včetně Cylonů, mají nový design. (Redswif)
  • Mary McDonnell (Laura Roslin) obsadila v roce 2012 poslední místo v anketě magazínu The Hollywood Reporter o nejlepší náhradu reálného prezidenta filmovým. (JoranProvenzano)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama