Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Německý dokumentární cyklus o hlavních představitelích nacistické III. říše. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (8)

Hermann Göring-druhý muž (1996) (S01E04) 

Tlustoprd a požitkář (čemuž asi jedinému u něj, rozumím) který pak poněkud zhubnul a klasicky srabácky, si spolknul v cele tu kultovní kapsli. Co dodati? Že kontroly v Norimberském vězení, byly pěkně lemploidní. A jako special quest star i v Red Dwarf. ()

Albert Speer-architekt (1996) (S01E05) 

1.pol. jsem se ho ještě zastával, pak se stal lačným po moci a na architektůru nějak pozapoměl, a tak jsem musel nutně obrátiti. Když ale odhlédnu od toho, jaký to byl člověk a pro koho pracoval, či spíše, komu sloužil, tak mě vždy bude fascinovati ty jeho architektonické návrhy či některé již zrealisované. A jeho návrh, který zde sledujeme v podobě cgi simulace (1 z nej scén vůbec celého cyklu) sídelního města Třetí Říše, Germánie (která byla tuším viděti v tom filmovém zklamání jménem Otčina), je s prominutím, impozantní. To se jinak nedá říci. Čemu a komu to mělo vše sloužiti, zde nerozebírám. Poukazuji jen na vizuální hodnotu. Pokud bych byl Imperátor, určitě bych ho též zaměstnal. Sorry. U filmu by exceloval. Kam se hrabou všechny ty megalomanské pyramidální pyramidy apod. Pchá. Však se koukněte. Je to sice z jistého tv s. ale i tak to sedí přesně. https://www.youtube.com/watch?v=hiFvrt9uuQM ()

Karl Dönitz-nástupce (1996) (S01E06) 

Nedati sem Doldingerovu mistrovskou hudbu k Das Boot, včetně 1 scény, by bylo vskutku válečným zločinem. I proti lidskosti. Bez ironie. A myslím, že je docela jasné, odkud a od koho, pocházeli ty bedny růz. hodinek, které svým námořníkům daroval za zásluhy náš pan Donitz. P.s. výpovědní hodnota tohoto konkrétního dílu se pro mne zvyšuje už jen tím, že zde hovoří svědek a autor právě, Das Boot. Jeho neskrývaně nepřátelské výlevy na adresu nejen Donitze, jsou vskutku mrazivé. V podstatě geniální doplněk k práve onomu neskutečně špičkovému filmu/tv minisérii. ()

Adolf Eichmann (1998) (S02E01) 

Tv film z r.1996 jsem sice neviděl, ale toto si myslím, bohatě stačí. Jinak...označení Lovec Nacistů, mi vždy znělo neskutečně (a teď mi promiňte ten výraz) totálně super! Jeden z těch, koho dostali ti, kteří na to měli přednostní právo. A i když to vyzní možná divně, tak jsem rád, že se blbě nevymlouval atd. jako jeho kolegové přisluhovači v Norimberku a šel na šibenici hrdě. Zatímco jeho páníček, se zbaběle oddělal v bunkru, aniž by měl páteř na to, aby čelil, důsledkům. A jeho poslední věta? ,,Doufám, že mě všichni budete brzy následovat´´. Zanícený šílenec, až do hořkého konce. Je v tom až cosi, theatrálně dramatického. Až Shakespearovského. Bezpochyby. ()

Josef Mengele (1998) (S02E02) 

Nedoporučuji před spaním. A jsem rád, že jsem si pamatoval správně, že ho nikdy nedostali. Též jsem chytil záchvat zuřivosti, když jeden agent Mossadu říká, že ho sice vypátrali, ale pak byli odvoláni prý k jiné akci. Co asi tak doprdele mohlo býti důležitějšího než toto?!?! Neskutečné. A on si pak při cachtání v moři, užene infarkt a skape zhruba rok a půl, před mým narozením. Jediná aspoň trochu satisfakce spočívá v tom, že celý zbytek života žil opravdu ve strachu a ohlížením se přes rameno. Doslova. A též, jako jeho Vůdce, se stal nesmrtelným a doufám, že se o něm bude učiti, ještě několik staletí. Jestli se ovšem to blbé a tupé lidstvo (které se prostě z chyb minulosti nepoučí asi nikdy) bude ještě vyskytovati na této kouli bláta. Kdo ví? ()

Baldur von Schirach (1998) (S02E04) 

Klasická vysoká výpovědní úroveň této série a tohoto dílu, jest umocněna ještě tím závěrem, kde jsou ukázáni mladí a v podstatě ještě dětští představitele této masivní organizace, jak jdou do už dávno prohrané války. Ty jejich záběry nevyženete z hlavy stejně, jako na hranici smrti, vyhublé kostry potažené kůží v koncentračních táborech. ()

Roland Freisler (1998) (S02E05) 

Uřvaný kretén, na kterého naštěstí (poetická spravedlnost?) spadnul (díky malé pomoci kapitalistických bombardérů;) doslova, barák. Někdo ho zde nazývá ztělesněným zlem. Což ostatně není sám, v tomto cyklu. ()

Martin Bormann (1998) (S02E06) 

Odporná zlá ropucha. Jak výmluvné. Jinak mi ale příjde po celém tom maratonu s touto zcela jistě bezchybnou sérií, že těch 12 eminencí zla, bylo snad ještě horších, než samotný Vůdce. Ironie. ()

Reklama

Reklama