Reklama

Reklama

Režisér Marc Rothemund není první, kdo na filmové plátno převedl drama posledních dnů členů ilegální skupiny Bílá růže. Na začátku 80. let vznikly dva filmy inspirované těmito událostmi, jejichž autory byli režiséři Michael Verhoeven a Percy Adlon. Rothemundův snímek předčí tyto poměrně akademické filmy tím, že režisér si za ústřední hrdinku vybral postavu Sophie Schollové, skrze niž se mu daří drama sugestivně přiblížit. Tomuto silnému filmu o osobní statečnosti několika mladých studentů dominuje autentický projev Julie Jentschové v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Došli nám hrdinové, začli jsme točit o lidech. Proto jsme si na zkoušku vzali jedny z nejomylnějších a nejnaivnějších - partu Sofie Schollové. _________ NATOCENO PODLE SKUTECNYCH UDALOSTI (nekteré však byli upraveny pro dramatické účely) _________ Její spoluvězeňkyně je drsná jako šmirglpapír který tam mají na utírání zadnice. Neůprosný vyslychatel se smiluje a chce jí pomoct (cosi jako Felton v Třech Mušketýrech http://www.csfd.cz/film/5940-three-musketeers-the/ ) - ukecela ho pravdou láskou a nenávistí jako správna členka Zelených ... počkat !?. _________ Sudí mě alespoň trochu pobavil. Vypadalo to, že to je jediný rozumný člověk v tomto filmu, vše co řekl dávalo smysl (kritizoval jak jsou nepřipravení, jaké chyby udělali, že jejich cíle jsou dětinské ...) a bylo v pohodě dokud se z něj nestal Arciďábel. Prý takový byl ve skutečnosti http://cs.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler . Nejvetší ironie tohoto filmu je že nacista v něm dává víc smyslu než spojenci (jestli to byl záměr tak to je jedna z prvních vlaštovek, vlastně není viz. http://www.csfd.cz/film/117077-inglourious-basterds/ ). ________ A TEAM SS (Sophie Schollové) ... http://images.google.cz/images?q=a+team (obrázek A Teamu) ________ Vzorný otec tří dětí, co radši dělá do propagandy, než aby živil děcka. Rodičům SS (to je ale náhoda) nevadí že jejich /(možná i jediná) dcera umře za svůj "velký cíl". Miles SS se chce obětovat, bere vinu na sebe. Milí a vstřícní zaměstnanci v base. Obhájci mlčí, jsou to přece zlí hoši. _________ A Team se měl připravit už alespoň v obhajobě svého názoru (tiskli přece osvětu ne?). A Team si měl pořádně promyslet jak to bude s tisknutím - jak budou krytí když se na něco přijde, jak zakryjí distribuci, je fakt dobrý nápad brát sebou otce rodin a naopak bezdětné naivní studentíky .... _________ Doufám že Kafkův proces není taková komédie (zde http://www.gutenberg.org/etext/7849 , anglicky). _________ ZAJIMAVE KOMENTARE _________ Fr , gudaulin , mustafa, sportovec ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film po všech stránkách vydařený! Mladý člověk se svými ideály tváří tvář totalitní zvůli. Kde se v těch mladých lidech vzala tak obdivuhodná odvaha a statečnost? Našla by se i v generaci dnešních mladých lidí, záměrně vychovávaných k změkčilosti, rozbředlému liberalismu, bezbřehému hedonismu? Má každá (zlá) doba své hrdiny? Našli by se i dnes? - Možná přijde čas - a není to v současném světě tak zcela nepředstavitelné! - kdy i my budeme muset projevit hodně statečnosti, vydat svědectví o svých ideálech, o svém přesvědčení, o své víře. Obstojíme? ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Soudní film o protinacistickém odboji skupiny německých studentů, kteří šířili protihitlerovské letáky a byli za to zatčeni a tvrdě potrestáni. Věčný boj idealistů s totalitní mocí je vždy zajímavým tématem, ať už jde o Kozinu, Galileiho, Fučíka nebo Sophii Scholl. I když film nenudí, v omezeném prostoru vyšetřoven gestapa, vězeňských cel a soudní síně se dá napětí generovat jen ze souboje idejí. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=XM5A4ETW_Io ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem předvídatelné a odehrávající se v téměř televizních kulisách. Já si ale myslím, že podobné příběhy by se prostě měli točit klidně do nekonečna. Odvaha těch mladých lidí je obdivuhodná, hlavně když si pomyslím, že jim bylo jen o pár let víc než mě. Julia Jentsch hraje uvěřitelně, zbytečně nepřehrává a opravdu jsem jí to celou dobu věřil. Film zbytečně netlačí na pilu a jeho poselství je zřejmé. Važme si toho, co máme, protože toho není zase tak málo. Sourozenci Schollovi a Christoph Probst tu možnost neměli. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem ten film včera chytila na STv 2 a ráda jsem se podívala, protože počátkem června vyjde na DVD a já rozmýšlela, zda koupit nebo ne. Je to samozřejmě dobrý film. Natočen na podkladě skutečné události sourozenců Schollových, kteří založili studentskou odbojovou skupinu "Bílá růže" a poukazovali pomocí vyrábění a rozšířování letáků na zrůdnost nacismu. Herečka Julia JENTSCH při výsleších nepůsobila na mě žádnou emocí, její bratr jakbysmet. I loučení s rodiči bylo jenom jakoby odjížděla na dovolenou a nikoliv na smrt. Nicméně i přes některé nedotažené scény ve filmu, je to film, který stojí za shlédnutí, protože nám chce říci, že i v tak zfanatizovaném Německu za 2.světové války, byli lidé, kteří neváhali za své ideály demokracie a lidskosti položit životy. Budiž jim za to čest !! ()

Galerie (39)

Zajímavosti (11)

  • Německý herec Jörg Hube hrál ve filmu Roberta Scholla, otce sourozenců Schollových. Ve filmu s názvem Bílá růže (1982), která se zabývala stejnou tématikou, hrál Jörg Hube vládního úředníka. (Rollo_Tomasi)
  • Některé scény byly natočeny na Univerzitě v Mnichově, tedy na skutečném místě, kde byli Sophie a Hans Schollovi zatčeni. Náměstí před Univerzitou se jmenuje "Náměstí sourozenců Schollových". (pUnck)
  • Gilotina, kterou byli popraveni sourozenci Schollovi (Julia Jentsch, Fabian Hinrichs) a Christoph Probst (Florian Stetter), byla objevena v lednu roku 2014 ve sklepě Bavorského národního muzea v Mnichově. Dlouho byla gilotina považována za ztracenou. Poslední žijící člen skupiny Bílá růže Franz Josef Müller, kterému bylo v době objevu gilotiny 89 let, byl proti vystavení gilotiny na veřejnosti. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama