Reklama

Reklama

Režisér Marc Rothemund není první, kdo na filmové plátno převedl drama posledních dnů členů ilegální skupiny Bílá růže. Na začátku 80. let vznikly dva filmy inspirované těmito událostmi, jejichž autory byli režiséři Michael Verhoeven a Percy Adlon. Rothemundův snímek předčí tyto poměrně akademické filmy tím, že režisér si za ústřední hrdinku vybral postavu Sophie Schollové, skrze niž se mu daří drama sugestivně přiblížit. Tomuto silnému filmu o osobní statečnosti několika mladých studentů dominuje autentický projev Julie Jentschové v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

ripo 

všechny recenze uživatele

Každá doba má svojich hrdinov. Niektorí však ostali zapadnutí prachom zabudnutia. Aj Nemci v druhej svetovej vojne neboli všetci slepými pomáhačmi režimu. Našli sa aj takí, čo nebojovali proti režimu so zbraňou v rukách, ale slovom. Slovom napísaným na papieri, ktoré môže mať silu väčšiu ako tisíce bodákov. Sophie Schol bojovala so svojim bratom na prvý pohľad naivne. Ale s vedomím, že aj za to im hrozí smrť. Tvorcovia filmu veľmi neskúmali psychológiu hlavných predstaviteľov - im prisúdili len úlohu statočných a do poslednej chvíle si stojacich ľudí za svojou pravdou. Bolo to len niečo ako zdokumentovanie posledných zopár dní Sophie Schollovej. Aj keď sa musím hlboko ukloniť pred odvahou a charakterom Schollovcov, film ostal len v popisnej rovine, zazanamenávajúc na filmové políčka to, čo sa stalo. Pozitívom boli "obyčajné" tváre hlavných hrdinov. Hrdinovia totiž nemusia byť zákonite krásni a telesne dokonalí , ako tí z Hollywoodu ..) Takisto sa odbúralo klišé z oných filmov, kde nemeckí vyšetrovatelia a dotorcovia vedeli len vrieskať, búchať do stola a fyzicky trýzniť svoje obete. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Došli nám hrdinové, začli jsme točit o lidech. Proto jsme si na zkoušku vzali jedny z nejomylnějších a nejnaivnějších - partu Sofie Schollové. _________ NATOCENO PODLE SKUTECNYCH UDALOSTI (nekteré však byli upraveny pro dramatické účely) _________ Její spoluvězeňkyně je drsná jako šmirglpapír který tam mají na utírání zadnice. Neůprosný vyslychatel se smiluje a chce jí pomoct (cosi jako Felton v Třech Mušketýrech http://www.csfd.cz/film/5940-three-musketeers-the/ ) - ukecela ho pravdou láskou a nenávistí jako správna členka Zelených ... počkat !?. _________ Sudí mě alespoň trochu pobavil. Vypadalo to, že to je jediný rozumný člověk v tomto filmu, vše co řekl dávalo smysl (kritizoval jak jsou nepřipravení, jaké chyby udělali, že jejich cíle jsou dětinské ...) a bylo v pohodě dokud se z něj nestal Arciďábel. Prý takový byl ve skutečnosti http://cs.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler . Nejvetší ironie tohoto filmu je že nacista v něm dává víc smyslu než spojenci (jestli to byl záměr tak to je jedna z prvních vlaštovek, vlastně není viz. http://www.csfd.cz/film/117077-inglourious-basterds/ ). ________ A TEAM SS (Sophie Schollové) ... http://images.google.cz/images?q=a+team (obrázek A Teamu) ________ Vzorný otec tří dětí, co radši dělá do propagandy, než aby živil děcka. Rodičům SS (to je ale náhoda) nevadí že jejich /(možná i jediná) dcera umře za svůj "velký cíl". Miles SS se chce obětovat, bere vinu na sebe. Milí a vstřícní zaměstnanci v base. Obhájci mlčí, jsou to přece zlí hoši. _________ A Team se měl připravit už alespoň v obhajobě svého názoru (tiskli přece osvětu ne?). A Team si měl pořádně promyslet jak to bude s tisknutím - jak budou krytí když se na něco přijde, jak zakryjí distribuci, je fakt dobrý nápad brát sebou otce rodin a naopak bezdětné naivní studentíky .... _________ Doufám že Kafkův proces není taková komédie (zde http://www.gutenberg.org/etext/7849 , anglicky). _________ ZAJIMAVE KOMENTARE _________ Fr , gudaulin , mustafa, sportovec ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, navíc skvěle zahraný. Příběh o odvaze a síle, před níž se skláněli i nacističtí dozorci a vyšetřovatelé. Julia Jentsch byla nesmírně přirozená, věřila jsem jí nejen každý záchvěv, křehkost, ale i nezdolnost a přesvědčení, se kterými její hrdinka bojovala za své ideje. Stejně tak charaktery ostatních hrdinů. Nelze než ohodnotit maximem. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Skvostné dialogy, dynamické herecké výkony, gradující atmosféra a bezchybně hutné vyobrazení nejbestiálnějšího období lidských dějin "viníkem". Stále nemůžu uvěřit, že tento nesmírně hodnotný filmový skvost natočili samotní Němci. V poslední době už po několikáté skláním klobouk před filmovým uměním našich západních sousedů. Německo se pomalu, ale jistě začíná stávat mou nejoblíběnější filmovou zemí. Na doslova fanatické soudní přelíčení jen tak nezapomenu: "Brzy budete stát tady, kde teď stojíme my." Nejryzejší příklad čistého hrdinství. Bravo Sophie. 100% (při závěrečných titulcích jsem s bušícím srdcem jen tupě zíral do obrazovky, což se mi při sledování filmu stává zřídkakdy) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úplně omračující byly dialogy mezi Sophii Schollovou a Robertem Mohrem o svobodě, demokracii, svědomí a zákonech. Garantuji vám, že tuhle část filmu si pustím ještě několikrát. Ze zveřejněných archivů Stasi v roce 1989 víme, že pře mezi Sophii Schollovou a Robertem Mohrem o tomto trvala hodiny !! Vůbec bych chtěl vidět do myšlenek Roberta Mohreho co k Sophii ve skutečnosti cítil, zdali vůbec něco, můj subjektivní pocit je, že její názory respektoval a přemýšlel o nich. A co jsem cítil k Sophii já ? Úctu, respekt, obdiv. Její odvaha a vnitřní síla udělala z mého srdce tlučíčí zvon. Historicky věrný film co donutil k činosti současně můj mozek i emoce a to se vskutku nestává často. Nedá mi to, abych svůj koment nezakončil výpovědí kata Sophie Scholl - "Ještě nikdy jsem neviděl nikoho umírat tak statečně." A úplnou tečku mého komentáře řekl už Hans Scholl citací z Goetha: Navzdory všem mocným vytrvat. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (11)

  • Film byl celý natočen chronologicky. (pUnck)
  • Některé scény byly natočeny na Univerzitě v Mnichově, tedy na skutečném místě, kde byli Sophie a Hans Schollovi zatčeni. Náměstí před Univerzitou se jmenuje "Náměstí sourozenců Schollových". (pUnck)
  • Při závěrečných titulcích je možno vidět fotografie skutečných sourozenců Schollových a Christopha Probsta. (pUnck)

Reklama

Reklama