Reklama

Reklama

Visací zámek (familiárně Visáči) je punk rocková skupina, působící na české hudební scéně již od počátku 80. let minulého století. Vtipný mystifikační televizní dokument začíná vzpomínkami jednotlivých členů na její vznik. První koncert měli plánovaný na 15. listopadu 1982, ale neuskutečnil se, neboť ten den se konal pohřeb L. Brežněva. Po té se stali slavnými, prodala se kvanta pirátských nahrávek, neboť oficiálně je nebylo možné vydat. Skupina měla naplánován koncert v plenéru na 17. listopadu 1989, ale bohužel ani ten neproběhl, neboť na tento den připadl státní svátek a pobouření fanoušci Visacího zámku šli demonstrovat na Národní třídu. V karikaturním duchu se odvíjí celý příběh zábavného pořadu, v němž si nejsme vůbec jisti, co je pravda a co lež... (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

d-corso 

všechny recenze uživatele

Realita porazila mystifikaci. Možná nejlepší Zelenkův film. Lze se jen domýšlet, co by mohlo vzniknout za skvost, bylo-li by peněz jako na Rok ďábla. Visáči (především pak Haubert & Pixa) jsou o několik tříd lepšími herci, než pánové z Čechomoru i s Plíhalem a Nohavicou dohromady a příběh má rozhodně parametry, aby podle něj mohl vzniknout regulérní celovečerní film pro kina. Jednu písničku neznám, nevím, jak se jmenuje, nemůžu ji nikde najít, na koncertech ji taky nehrají a já jsem z toho zkormoucenej až běda. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem na Čt Art narazil na tento snímek a chvílemi jsem si říkal, to jako fakt? Po dalších minutách jsem pochopil a nechal se unášet totální lakýrničinou, která mě ohromně pobavila. Že Visáči v podstatě zahájili Sametovou revoluci, stali se slavnými a prodali tisíce černých nahrávek na kazetách, zahráli si v Japonsku před stotisícovým davem, v Nepálu se uchýlili do ústraní a věnovali se včelařství, že si je koupila Lenka Kořínková a vydělala na nich obrovské peníze, archiváři STB že natočenými materiály o skupině nakonec lidstvu prokáží sběratelskou raritu a další další neskutečný hlody. V závěrečných titulcích se objeví jméno Petr Zelenka a já jsem okamžitě doma. Tohle je další mystifikační fikce hodna pouze jeho jménu a jedině on mohl v roce 1993 natočit o skupině dokument, který mapuje její existenci až do roku 2007. Hahahaha, Petr Zelenka je fakt jedinečnej démon a tenhle jeho první filmový zásek dal jasně najevo, jakým režisérem se v budoucnosti stane. Mě je záhadou, že mě tento mýtus tak dlouho míjel. O to víc jsem si ho ale užil!! ()

Reklama

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Pamatuju skvělej "koncert", nevím už, zda Na chmelnici, nebo v Gongu, kdy na jeviště vylezl nějakej vocas v kvádru, že Visací zámek z "technických důvodů" nemůže vystoupit a místo nich vystoupí Ivan Hlas.Kluci z Visáčů si sedli provokativně do hlediště a chuádák Hlas to nepěkně schytal.No chudák, můžem si za to imbecil sám, neměl na to podium vůbec lézt. Dokument super, vzpomínám na Míru Rottinga, mého spolužáka, který v začátcích V.Z. skákal na podiu v atombordelu a se zelenými tykadly na hlavě. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný fiktivní dokument. Poprvé jsem jej viděl, že jsem náhodně přepnul na TV program, kde jej vysílali. Zprvu jsem všemu věřil, i když tam Švorcová o Visáčích mluvila velmi kladně, než v časové ose začal příběh spadat do budoucnosti. V té chvíli mi vše doklaplo, každopádně před tímto "osvícením" i po něm jsem se skvěle bavil. Velmi originální snímek.... Jede traktor, jede do hor...:-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chodili po kolejích po Strahově, kde bydleli, a tam vykládali, že nejlepší punková v Praze a v celejch Čechách je Visací zámek. No a nakonec se ukázalo, že už ta fáma byla tak slavná, že tu kapelu bylo nutno zkrátka vytvořit." A pak už se to jenom sypalo - první koncert zrušený kvůli úmrtí Brežněva, bezvadní archiváři z STB, vyvolání "sametové" revoluce, zatčení kvůli Greenpeace, včelařství v Nepálu, zámkománie v Japonsku a všechna ta sláva, o které si mohli The Beatles jenom nechat zdát. Tak přejme Lence Kořínkové její pohádkové zbohatnutí a užívejme si spousty archívních záběrů kapely a vlastně i těch, které v době natočení tohoto snímku ještě neexistovaly. Vždyť je to sranda a pro tu stojí za to žít. ()

Galerie (1)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama