Reklama

Reklama

Den odplaty

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Rodinný
Československo, 1960, 11 min

Obsahy(1)

Velmi živý sen nepořádného hocha se stává jevištěm pro uličnické nezbednosti a živelnou vzpouru věcí neživých. Nápaditá hravost Týrlové má výchovné určení. (tomtomtoma)

Recenze (4)

Lima 

všechny recenze uživatele

No to byla ale krásná depka! :o) Prvoplánově výchovný filmeček pro špunty, kteří mají v pokojíčku svinčík. Stejně jako hlavní postava – chlapeček hází odpadky do akvárka s rybičkou, oblečení pověsí na kliku, či mrskne na koberec, nemluvě o zmačkaném papíru (ze sešitu plném kaněk), který se válí všude možně, jen ne v odpadkovém koši. Když chlapeček v noci usne, věci z pokojíčku se vzbouří a spiknou se proti oživlé chlapečkově fotografii na stole, která tu s povýšeným výrazem personifikuje zlo. Hážou po sobě tužky a štětce, škrtí se pometlem a topí se v akvárku :o) Všechno je to utopeno v šerých odstínech a celkový lehce militantní nádech značí, že něco podobného by u dnešních útlocitných dětských psychologů sotva prošlo :o)) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pohozené a následně oživlé školní věci nepořádných školáků v podobě na půl hraného a na půl loutkového filmu. Určitě se jedná o méně známý a vydařený film od této jinak vynikající loutkové režisérky. Film ve své době musel dobře posloužit spíše jako výchovná agitka než nějaký příkladný a názorný film. Doprovodnou hudbu složil Zdeněk Liška. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Den odplaty je klukovským uličnictvím i živoucím neklidným snem nepořádného hocha. Pohádky mívají v sobě zakódován výchovný aspekt, moderní pohádka Hermíny Týrlové a Josefa Pinkavy nemůže být výjimkou a tak nápaditě působí na ještě nezkažené dětské duše. Fantazie je zde skutečným snem zpupného chlapce (Jan Valča), kdy se svět ocitá pod nadvládou oživlých věcí neživých. Opět je vizuální podoba Hermínina animovaného filmu dílem souznějící dvojice výtvarníků Ludvíka Kadlečka a Václava Dobrovolného. Světem oživlých představ vládne klukovská hašteřivost a soupeření. Důvtipně groteskní to filmeček. ()

Reklama

Reklama