Reklama

Reklama

Ferda Mravenec

  • angličtina Ferda the Ant (festivalový název)
Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový / Rodinný
Československo, 1944, 10 min

Obsahy(1)

Film vypráví příhody Ferdy Mravence a jeho přátel. Jde o první český loutkový film realizovaný animaci loutek s drátěnými kostrami. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

První český loutkový film, který Hermína Týrlová vytvořila během studia ve Zlíně. Film je sice loutkový, ale velice dobře jsou na něm pozorovatelné rysy groteskové animace, které si Týrlová musela postupně odvykat. Se skutečným Sekorou to má společné asi pouze postavy a film je ještě mnohem více nadšenecký, optimistický i budovatelský, než jakým byl originál. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tady po mně nelze chtít střízlivé soudy. Ferda mravenec, to byl jeden ze zlatých hřebů dědovy sbírky „filmečků“, protáčel jsem ho na promítačce osmičce bez zvuku celé své útlé dětství (a to bylo zhruba třicet let po vzniku!), doteď znám nazpaměť každý záhyb na šnečí ulitě, každý uzlík v pavučině, každé zachvění ladné muší nožky. Navíc byl „od nás“ ze Zlína, v místním muzeu jsem s otevřenou pusou zíral na původní loutky a kulisy použité při natáčení, Ferda byl zkrátka u zrodu mé celoživotní fascinace filmem a formoval základy mého raného diváckého vkusu :-) Ale i bez toho je úžasné, k jaké originalitě a technické bravuře dokázala Týrlová uprostřed protektorátní mizérie po rozpuštění pražského IRE-Filmu českou animaci posunout, i ve srovnání s nejlepšími meziválečnými kousky. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hermína Týrlová má taky můj velký obdiv. Žasnu nad tím, jak se dají loutky oživit, aby každá dělala skutečně to, co má. To muselo dát neskutečnou práci. Za tím jsou hodiny a hodiny velké piplačky, když přihlédnu k roku výroby, žádný počítač, jen poctivá ruční práce. Pavouk byl správný zlosyn a Ferda hrdina. Animák přesně podle mého gusta. Úplně mě dostal. Pouštěla jsem si ho asi desetkrát po sobě. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ač černobílý tak krásný klasický Ferda Mravenec. Všechny postavičky jsou zmáknuté a vypilované do toho nejposlednějšího možného detailu a scény ve kterých vystupuje obrovský šnek na kolečkách, luční kobylka která slouží k řezání polen, nebo zlý pavouk který je lapí do svých sítí ale vzápětí je potrestán a využit ke stavebním účelům jsou nezapomenutelné stejně tak jako celý tento film. Všechno kolem je až neuvěřitelně živé a do toho všeho skvěle zapadá i dobře zvolená hudba. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Pavouk je opravdu příklad kapitalisty nejhrubšího zrna! Je líný, štítí se veškeré práce a jen spřádá zákeřné plány jak to pracujícímu lidu zavařit. Ferda jakožto nejpilnější z nejpilnějších se stane obětí zlovolného pavouka, ale naštěstí mu přijdou na pomoc soudruzi pod vedení soudruha šneka. Všichni jsou zachráněni a celé mraveniště může pokračovat v plnění pětiletky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • Akademický sochár Mikuláštík vytvoril tváre pavúka podľa masiek antických hercov. (Raccoon.city)
  • Figúrkou Ferda sa muselo asi desaťtisíc krát pohnúť a odfotografovať, kým vznikol niekoľkominútový film. (Raccoon.city)
  • Prípravy na film trvali 4 mesiace a samostatný film sa točil 14 mesiacov, a pritom sa natočilo len 300 metrov filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama