Reklama

Reklama

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

  • Česko Mrtvá nevěsta (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 033)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pořád a pořád je to ta samá věc, která mě uchvacuje na všech Timových filmech - přenádherná temně poetická krása a vizuální představivost, se kterou se každý jeho snímek stává klenotem. Nic podobného se jinde nevidí. Nadto výborný scénář, jemný (místy černý) humor, skvělé výkony animovaných postaviček a hudba Dannyho Elfmana. Tímto filmem si u mě Tim zajistil místo v mé režisérské top five. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Tim Burton po Továrni vypustil ďalšiu bombu. Mŕtva nevesta síce má príbeh pre škôlkárov, ale koho to zaujíma, keď je to natočené tak, že aj pomaly kultová Nightmare Before Christmas popri nej vyzerá ako chudobnejší príbuzný. Burton sa totiž neuveriteľne vyhral s detailami. Victorovi (v ktorom aj slepý spozná Johnnyho) sa hýbu ešte aj vlasy na hlave, postavičky kostlivcov a mŕtvoliek v podsvetí sú prehladkou pitoresknosti a uletených nápadov. Čo ma trochu sklamalo sú pesničky, ktoré trochu postrádajú muzikalitu a muzikálovosť hitov od Jacka Skellingtona, výnimkou je snáď len jazzovoswingová vypaľovačka kostrového tria. Každopádne so samotným filmom je to ako s jeho hlavnou hrdinkou. Emily totiž síce trochu trčia rebrá ,ale inak je vážna kosť. 10/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout. Už od Vincenta jsem z Burtonovské animace naprosto na větvi, v tom nejlepším slova smyslu. Zkrátka když si sedím na tomhle konári, je mi dobre. A když se k tomu všemu přidá příběh přesně v duchu pohádek staré doby (to jest správně děsivých), vkusně se namíchá hustá náplň humoru, který si Burton schovává v rukávu ještě od Beetlejuice, všechno se zalije polevou medových hlásků takových herců (obzvlášť R. E. Grant si musel svoji roli užívat) a symfonický démonolog Danny Elfman si k tomu zakomponuje s rozpětím od lyrických zamilovaných témat až po svižné swingové číslo, může mě rozesmutnit snad jenom krátká stopáž - těch 78 minut uteče jako voda. And now...play dead! Wrraf?:) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tim Burton to dokázal, minulý rok jsme mohli být svědky příchodu dvou dokonalých filmů na stříbrná plátna, které spojuje právě jeho jméno na režisérské stoličce. Ten druhý, Mrtvá nevěsta, je originálním muzikálem zdařile kombinujícím komediální a hororové prvky. Výsledný mix však není nesmyslný, jak by se mohlo zdát, ale právě naopak. Netradičný námět, který by sám o sobě vydal spíše na jednu krátkou epizodu hororového seriálu je brilantním způsobem rozpracován v celovečerní film, a rozhodně k tomu nedošlo nastavováním kaše. Příběh se odehrává v utopickém světě, kde je život chápán jiným způsobem, než jak je tomu zvykem. Dostáváme se do Země živých, která je až příliš fádní a život si v ní plyne stále stejným směrem, a Země mrtvých, která je jejím pravým opakem. Tento kontrast však není jen pouho pouhou kulisou, ale důležitým prvkem příběhu, neboť hlavní hrdina je nucen vybrat si, ve kterém světě bude chtít nakonec zůstat. Diváka si však film získá spíše vynikající výtvarnou stylizací a perfektním hudebním doprovodem Burtonova dvorního skladatele Dannyho Elfmana, který dodává většině scén ten pravý ''šmrnc''. Rozhodně nejkrásnější pohádka, jaká kdy byla natočena. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John August, Caroline Thompson, Pamela Pettler | Hudba: Danny Elfman | Produkcia: Tim Burton, Allison Abbate, Joe Ranft, Derek Frey | Distribúcia: Warner Bros. | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 117,195,061 $ || Vo všetkých ohľadoch majstrovské počínanie s prostriedkami hororu v animačnom svete. Zakomponovanie hudobých vložiek však celkový dojem u mňa poškodil - tie piesne nemali hlavu a pätu. V každom prípade jedno z lepších diel Burtona. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (37)

  • Na to, aby nevěsta mrkla, museli animátoři nasnímat 28 záběrů. Během celého 55týdenního natáčení vzniklo celkem 109 440 záběrů. (imro)
  • Celý film je vytvořen technologií stop motion. (Nancy...)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama