Reklama

Reklama

V jako Vendeta

  • USA V for Vendetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo je muž skrývající svou zjizvenou tvář pod maskou? Hrdina nebo šílenec? Osvoboditel nebo tyran? Kdo je V? A kdo se k němu přidá ve snaze zlikvidovat totalitní režim, který ovládl jeho národ? Od tvůrců Matrixu přichází V jako Vendeta, napínavá a nekompromisní vize budoucnosti podle komiksu Alana Moorea. Natalie Portman v roli Evey, obyčejné dívky, která musí rozhodnout, jestli se její hrdina nestal vetší hrozbou, než jsou ti, proti kterým vede válku. Hugo Weaving jako V – silný, charismatický bojovník za svobodu, hnaný touhou po pomstě na těch, kteří ho znetvořili. Stephen Rea v roli detektiva, který se zoufale pokouší V dopadnout dřív než rozpoutá revoluci. Sázky na vítěze rostou. Napětí stoupá a doutnák byl zapálen. Kterou ze stran zvolíte? Ve světě V neexistují střední cesty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 307)

choze 

všechny recenze uživatele

Komiksová předloha patří k mým nejoblíbenějším a od filmové adaptace jsem pak očekával hodně, tím spíš, že se na ní podíleli Wachovští. Film je příjemně hravý a rozhodně nadprůměrný, ale do intenzity a stylovosti jiných anarchistických kulťáků jako MECHANICKÝ POMERANČ či KLUB RVÁČů má daleko a pochybuju, že dosáhne jejich popularity. Může zato především absence výraznějšího režijního rukopisu, McTeigue přes všechnu snahu nedokáže přijít s tak atraktivním vizuálem ani silnou atmosférou, jaké měly oba zmíněné filmy nebo MATRIX, a zůstává jen u hromady pěkných obrázků a nápadů. Navíc nemá k dispozici ani tak dobrý scénář - je až zarážející jakého nešetrného a až diletantského okleštění předlohy se Wachovští dopustili, když vypustili nebo trestuhodně zabili ty nejlepší a nejemotivnější scény komiksu jako Finchův trip v Larkhillu nebo kancléřův vztah s centrálním počítačem. Ale abych jen nekritizoval, několikrát mě film pohnul až k slzám (Finchův šok z odhalení pozadí biologického útoku, čtení z deníku Valerie) a potěšily i odkazy na jiné filmové antiutopie (John Hurt z 1984 coby kancléř Sutler, píseň z BRAZILU hrající ve Stínové galerii, matrixácký záběr na boty V vystupujícího z výtahu, závěrečný duel v podzemí připomínající sloupovou přestřelku z finále MATRIXU). Při sledování destrukcí státních budov za doprovodu klasické hudby mě napadlo, co by s VENDETTOU asi provedl takový Stanley Kubrick a bolestně jsem si uvědomil promarněnost téhle šance. Škoda. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„Vendeta. Není to nic sobeckého či marnivého, je to krutá odměna za všechno utrpení .... způsobené bezprávím. Je to sladká hudba ..... které, ale dokáže s porozuměním naslouchat jen její dirigent.“ Jsem víc než příjemně překvapená. Film podle komiksu, který nemá stupidní příběh, ale právě naopak. Hlavní hrdina (ač v masce) má nejen charisma, ale je i galantní, inteligentní a vemlouvavý manipulátor .... „Násilí může sloužit dobru.“ (odvážná myšlenka v této době) a navíc pronáší jednu pozoruhodnou větu za druhou. „Budova to je symbol, stejně jako čin, který ji zničí. Symbolům dávají sílu lidé. Sám o sobě je symbol bezvýznamný.“ Po Sin City (pro mě naprosto bezduchá a brutální slátanina) jsem málem tenhle žánr navždy zavrhla, naštěstí jsem udělala výjimku. Nejsou to úplně čisté 4*, ale v porovnáním s již zmíněným Sin City u kterého jsem si odtrpěla každou vlekoucí se minutu. Jsou to víc než pěkné 4*! ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

V FOR VENDETTA stojí a padá s komiksovou předlohou, která je jak předpokládám mnohem komplexnější a řekněme plynulejší než její filmová adaptace. Myšlenka je ovšem geniální stejně tak herecké výkony Natalie Portman a Huga Weavinga jsou výborné a to jeden z nich má na tváři po celou dobu masku. Bohužel špatný přepis scénáře a nevyrovnaná režie snímku něco ubrala. Nevím jak moc by se film změnil, kdyby bratři Wachowští dali do tohoto projektu všechno, co dát mohli a nespokojili se s pouhopouhou, byť většinovou spoluprácí. Dokázali by lépe vykreslit prostředí diktatůry? Dokázali by dát větší náboj první půli filmu? Dokázali by ustálit stopáž na úrovni, kterou by si VENDETA zasloužila? Řekl bych to takhle, pana V si budu pamatovat dobře a pátý listopad v kalendáři mnou už nikdy nezůstane nepovšimnut, avšak nad filmovým přepisem můj potlesk neuslyšíte. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Comics neznám a tak nemůžu moc soudit kvalitu filmu v porovnání se svojí předlohou. Můžu to akorát zhodnotit jen jako film a ten se rozhodně vyvedl, sice né úplně na výbornou, ale moc k tomu neschází. Hned ze začátku je parádní akce zakončená výbuchem budovy za doprovodu předehry Čajkovského 1812, to byla fakt paráda a velkolepej nástup filmu V jako Vendeta, jenže potom se film ponoří do dialogů a vysvětlování co jak kde a proč, sice je to natolik dobře udělaný, že to nenudí, jenže od takovýho filmu jsem čekal víc než jen spoustu dialgů, čekal jsem mnohem víc akce. samozřejmě nějaké se ve filmu dočkáme, třeba pár zabití z pomsty, ale na to jak je skvělá je jí oprvadu málo. Naštěstí na konci se vše vynahradí. Takovou řežbu už jsem dlouho neviděl, pan V tam ty svoje nože opravdu využije. Co se týká herců, tak k nim žádnou výtku opravdu nemam, Hugo Weaving je v roli V skvělý, spíš tím jak mluví než samotným herectvím, protože s maskou na hlavě toho z hereckýho umu moc neukážete, ale jeho představení se Evi prostě nemělo chybu. U Natalie Portman obdivuju, že si nechala ostříhat svoje dlouhý vlasy, ale i tak vypadá výborně a herecky to zvládla velmi doře i když některý scény nebyly úplně stoprocetní. Docela mě ale nedchla atmosféra tyranie a útlaku, ta je myslim vystižena Jamsem McTeiguem velmi dobře. Nazávěr musim dodat, že debutující režisér McTeigue odvedl dobrou prácí a comicsu určitě ostudu neudělal. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Verím že komiksová predloha musí byť poriadne žrádlo, ale napriek tomu, že som ju nečítal, nemôžem prehliadnuť mnohé nedostatky filmového spracovania. Väčšina motívov i myšlienok ostáva niekde na pol ceste, sú načrtnuté ale nedotiahnuté. Film pripomína rozliatu vodu, ktorá nemá nikde svoj jednoznačný vrchol, len sa ďalej a ďalej rozlieva po okolí. Zobrazenie totality nebolo pre mňa presvedčivé ani nijak desivé. Pokiaľ by sme chceli hľadať paralely so súčasnosťou (a že ich teda je ! ) nájdeme ich, ale taktiež len veľmi bojazlivo a všeobecne načrtnuté. Film sa podľa môjho názoru bojí povedať niektoré veci na plné ústa, čo je veľká škoda. "V" je charizmatický a má vzhľadom k neustálemu maskovaniu výhodu, že mu stačia gestá a nepotrebuje mimiku, preto by som Hugov výkon až tak nadšene neospevoval, pokiaľ ide o E-Ve, Natálka je ako vždy krásna a hrá ako vždy výborne. A vďaka za znovuoživenie Stephena Reu, o ktorom už dlhší čas nebolo počuť. Pokiaľ ide o akciu, tej vo filme veľa nevidieť, pričom z dvoch akčných scén je jedna dosť slabá a druhá, záverečná je výborná. V ére bushizmu je však V for Vendetta veľmi príjemnou lastovičkou, snažiacou sa ukázať "iný" uhol pohľadu a poukázať na to ako sa mení "význam slov". Napriek tomu, že V for Vendetta tak trochu nevie čím chce byť, sa mi však tento zlepenček celkom páčil. 8/10 ()

Galerie (121)

Zajímavosti (64)

  • Natalie Portman (Evey) se na film připravovala také s logopedistkou Barbarou Berkery, která jí pomáhala získát britský přízvuk. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

07.01.2012

Lákavá kombinace. Andy a Lana Wachowští nedávno ve spolupráci s Tomem Tykwerem dotočili adaptaci objemného, cenami ověnčeného románu Cloud Atlas, a nechtějí ztrácet čas. Jejich čerstvá novinka má… (více)

Reklama

Reklama