Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké obsazení, zajímavý námět, ale zoufalé zpracování. "Dobové" kostýmy u retrospektiv se mýlí o celá staletí, rádoby děsivé prvky jakoby vypadly z Ladových Bubáků a hastrmanů a střih - jednoznačný odpad. Tvůrcům se u některých epizod podařilo nastříhat dohromady scény z jednoho místa, ale různých časů, atd...Za Vaculíka a Norisovou 2, a ještě s odřenýma ušima... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Atmosferická, místy perfektně mystická detektivka na pokračování, u které jsem se nenudil, i když mi její logika a rozuzlování k srdci nepřirostlo. Ale teď si tak říkám, že je vlastně fajn, že u nás takový seriál vznikl. Pravdou je, že u nás je toto vzácnost, a tak ji musím ocenit. Triky nic moc, chybky se vloudily i jinde, ale cekově 65% = 3/5 ()

Reklama

Death 

všechny recenze uživatele

Mne se to docela libi. Preci jen je to zase neco trochu jineho, nez nam vetsinou televize nabizeji a to se urcite musi ocenit. Nejedna se o zadnou Pojistovnu, Misto nahore nebo nedej boze Rodinna pouta. Jak uz to v serialech byva, nektere pribehy jsou dobre napsane a dokazou cloveka zaujmout, jine jsou pouze prumer, ktery prilis neoslni. Co se tyka zpracovani, to je urcite dost rozporuplne, ale v ramci televizni produkce se da prekousnout, stejne jako herecky "vykon" Zuzany Norisove(preci jen lepe vypada nez hraje :)). 3* hlavne za napad a atmosferu nekterych dilu, mne to ke spokojenosti staci. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Já nejsem velkým příznivce seriálů. Mj. i z důvodu, že když se jednou začnete dívat na seriál, tak se na něj pak musíte dívat pořád, i když víte, že je blbý. Strážde duší je český pokus o Akta X, český nepříliš vydařený pokus. V některých místech jsou Akta X hodně cítit, třeba to jak si říkají příjmením Armíne-Nelserová. Vtipná je i snaha o otevřené konce. I když primárním cílem seriálu zřejmě není vtipnost, musím přiznat, že se někdy docela bavím. Zpočátku jsem se vlastně díval proto, abych se zasmál tomu, co se tvůrcům nepovedlo. Některé "zvláštní efekty" jsou jako vystřižené z filmů Dawsona Leeryho. Ale ke konci jsem už seriálu propadl a musím sledovat každou epizodu... A to pomíjím i nevalné herecké výkony. Vaculík je dobrý, ale Zuzka ta je jen pěkná, třeba jí to hraní moc nejde, protože si neumí zvyknout na češtinu...Kdo ví? Zpočátku epizody byly o něčem, ale poslední dva tři díly byly jaksi rozmazané, že člověk nemohl rozpoznat o co jim vlastně jde. A poslední tomu nasadil korunu. Nejdřív tam zastřelili nějakého Poláka, pak tam přijeli nějací Peruánci, objevila se nějaká hrobka, nějaké artefakty, něco tam řešili, ale vůbec jsem nepochopil co. A nejlepší byla polopaticky rozehraná romance mezi hlavními hrdiny, která se rozplynula někam do ztracena. A úplně vůbec nejlepší byl závěr, který ve mně zanechal jakýsi hodně rozpačitý pocit. A ještě další kritika jde směrem k tématům. Je to český seriál, tak proč samí peruánští indiáni a další latinoamerické artefakty? Copak není dostatek (alespoň 9 - 9 dílů) nějakých českých záhad? Z tohoto komentáře může vyvstat otázka, proč vůbec dávám 3 hvězdičky. Ono to zas tak úplně špatné někdy nebylo (v rámci tv seriálů...). ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky dávám spíš z nostalgie, protože na nižším gymplu jsem považoval Strážce duší za mrtě hustej seriál. Náhodné sledování „po (neceleých) deseti letech“ způsobilo ztrátu dalšího dětského ideálu, ach! Z dechberoucí mysteriózní podívané nabyté úžasnými výpravami v prostoru i čase zbyla najednou jenom nemastná, neslaná ochotnická parodie na zápaďáckou záhodologii. Technické slaboučké, takže se dívím, že se Česká televize snaží horečně vecpat do záběru, aby všichni věděli, kdo má tenhle epos na starosti. A ze světovosti je jenom srandovní světáctví. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Běsům, kteří se dle této epizody vyskytují například na ostrově Jáva, se v indonéské mytologii říká jenglot. (Nick321)
  • Jacques Bernard de Molay byl skutečně poslední velmistr řádu Templářů, který byl 18. března 1314 upálen v Paříži na hranici. (ArthasKarfa)
  • Baron Prosper, o kterém je v epizodě řeč ve spojitosti s pátráním po pokladu Templářů, byl Prosper I. ze Sinzendorfu. (ArthasKarfa)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama