Reklama

Reklama

Simpan

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Jižní Korea, 1999, 26 min

Režie:

Čchan-uk Pak

Scénář:

Čchan-uk Pak

Obsahy(1)

Příběh začíná záběry ničivého zemětřesení, které má na svědomí spoustu lidských obětí. Mezi nimi je i mladá žena, která u sebe nemá žádný průkaz totožnosti a její tělo je značně deformované nehodou, a proto putuje do márnice jako neidentifikovaná. Poté, co stavební firma uzná svou chybu v konstrukci mostu, na kterém dívka zemřela, a slíbí rodinám pozůstalých vysoké finanční odškodnění, se o tělo dívky přihlásí pár, který tvrdí, že mrtvá dívka je jejich dcera, která jako malá utekla z domu. Při identifikaci těla rodiči si ale pracovník márnice usmyslí, že dívka není jejich ale jeho dcera, kterou již také řadu let postrádá, a tak začíná bizarní tahanice o mrtvolu a s ní spjaté odškodné, plná absurdních situací a morbidního humoru, která vrcholí překvapivě extrémním závěrem. (-Ravee-)

(více)

Recenze (14)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Prevažne čiernobiela, krátkometrážna prvotina od režiséra Oldboy, zobrazuje na pozadí katastrofických udalostí minipríbeh mŕtvoly mladej dievčiny, o ktorú sa v márnici hádajú predstavitelia dvoch rodín za prítomnosti vyšetrovateľa a novinára. Každá zo strán tvrdí, že mŕtva dievčina na stole je ich dcéra. Zo spätného pohľadu je krásne vidieť, ako Park postupne rozvíja svoju réžijnu zručnosť - od oťukávacích začiatkov (Simpan alias Judgement) až po majstrovské ťahy v Oldboy. Simpan vzhľadom na takmer nulový rozpočet obsahuje prevažne statické zábery, ale aj v nich vďaka zvoleným rakurzom a skokovému striedaniu veľkosti záberov v kombinácii so šikovným strihom je možné rozpoznať viaceré prvky, ktoré Park neskôr viackrát použil, prípadne vylepšil. Pozornosti rovnako neujde ani jeho záľuba zostaviť hudobný doprovod takmer výlučne iba z klasickej hudby a občasné záblesky drsnejšieho humoru. Čiastočnou slabinou filmu je príbeh. Park ho ešte nedokáže tak zovrene a celistvo podať ako v jeho neskorších dielach a krátka stopáž má tiež za následok iba mozaikovú charakterizáciu postáv, ktoré vďaka tomu sú viac figúrkami ako živými bytosťami. Ale aj napriek tomu stojí Simpan rozhodne za pozretie, už len kvôli spomínanej možnosti sledovania Parkovho vývoja. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Až nepříjemně sugestivní, místy drsně černohumorné krátkometrážní drama (trochu mi připomínalo českou novou vlnu, akorát krutější), které jasně prokazuje Parkův mimořádný talent ještě předtím, než se proslavil s JSA. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Černobílé reverzivní dílo o ztracené dceři, které se celé odehrává v márnici v pozadí ničivého zemětřesení. Drsné a nekompromisní s náznakem černého humoru a celkového sarkastického pohledu na lidskou hrabivost a zkaženost. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Až sa nechce veriť, že medzi týmto a Joint Security Area je iba rok. 4* s miernou rezervou, za morbiditu a lebo mám Parka rád. Tu nesklamaml ani nenadchol. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Jak moc milujeme vlastní dítě? Toužíme po tom vědět, jak se mu daří, když jsme s ním zpřetrhali všechny nitky? Nebo je nám milejší znát pravdu o jeho smrti? A co když je všechno jinak, co když se láska k němu dá zpeněžit? Na to všechno nám Park (nebo snad Boží prozřetelnost) dokáže za necelou půlhodinu odpovědět. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Nenadchne ani neurazí. Ale už u tohoto krátkometrážního snímku je vidět, že už tehdy Park Chan-wook uměl točit. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Drsné černohumorné dohadování se, čí je znetvořená mrtvola dívky v márnici a plechovky piva chlazené v mražáku u mrtvoly bez hlavy. Ještě amatérské cvičení, ale Chan-wookův talent už zde probleskuje. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Náznaky humoru typického pro Parka tam sice jsou, ale jinak jsou zde často vidět příznaky "studentského" filmu. Až moc dlouhých a tichých záběrů na kapající kohoutky... 50 % ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Komorní dramíčko, černobílé zpracování sedne filmu jak prdel na hrnec. I přes trochu rozpačitý závěr 3,5* ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Čisté černohumorné drama. Jsou zde dvě strany rodičů, kteří měli dceru a na márničním stole leží děsně podbná dívenka právě jejich ztracené dceři. Zajímavá myšlenka o materialismu a lidskosti. Závěrečný rozsudek byl výborný.) ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Opravdu jednoduchá jednohubka, podaná velmi zajímavým způsobem. Vše se odehrává v jedné místnosti márnice, kde se několik lidí dohaduje nad mrtvým tělem mladé dívky. Připadne mi, že k tomuto snad může jednou dojít i ve skutečnosti. ()

KeskarM 

všechny recenze uživatele

Morbidně humorná tahanice o mrtvolu, komorní drama, Park Chan-wook a krátkometrážní film. Téma medializace lidského neštěstí, prospěchářství a pochybné morálky, které režisér později rozvinul v trilogii pomsty, je zde ukázáno na příkladu rodičů, kteří se o mrtvou dívku začnou zajímat až ve chvíli, kdy stavební firma přislíbí pozůstalým rodinám tučné odškodné. A závěrečná pointa? ()

Reklama

Reklama