Reklama

Reklama

Silent Hill

  • Francie Silent Hill (více)
Trailer 2

Rose, která má smrtelně nemocnou dcerku, se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Bohužel však zabloudí do tajemného a opuštěného městečka jménem Silent Hill, kde nakonec svou holčičku ztratí. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá… a nemá to zrovna dobré úmysly. Silent Hill je ve světě počítačových her jednou z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do níž patří např. i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction), který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný za Bratrstvo vlků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 092)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý horor, ktorý je filmovou adaptáciou kultovej hernej série. Má veľmi dobrý príbeh o matke, ktorej adoptovanej dcére hrozí to najhoršie a preto jej chce za každú cenu pomôcť tým, že s ňou navštívi tajomné mesto Silent Hill, s ktorým je dcéra spojená, ale keď po havárii blízko mesta dcéra zmizne, matka urobí všetko preto, aby ju našla a zistila pravdu nielen o nej, ale aj celom meste. A svojim spôsobom jej chce pomôcť aj jej nevlastný otec. So spracovaním som dosť spokojný, poteší až prekvapivo rýchly úvod a tak už po pár minútach sa dej presunie do Silent Hill a približne polovicu filmu si udržuje tú správnu tajomnosť, za čo môže aj minimum postáv a množstvo zaujímavých prvkov, potom sa už úroveň filmu čiastočne zníži, pribudne postáv, začnú sa odhaľovať mnohé tajomstvá, pričom cítiť, že je to tiež na slušnej úrovni, ale len predsa to mohlo byť aj lepšie, ale opäť to vynahradzuje zaujímavá akčne podaná finálna fáza filmu. A aj úplný záver tiež stojí za pozornosť. Veľkým kladom je perfektná vizuálna stránka, hlavne na prostredie mestečka sa veľmi dobre pozerá, síce mnohé triky sú až príliš viditeľne digitálne, ale tu to moc neškodí. Platí to hlavne o vzhľade rôznych tvorov, ale v ich prípade to bez problémov vynahradzuje ich skvelý vzhľad alebo schopnosti. Obzvlášť nezabudnuteľný Pyramid head. Som spokojný aj s atmosférou, teda v prvej polovici, potom sa už začne strácať a podobne je na tom aj napätie. Samotných krvavých scén tu až tak moc nie je, čo ale určite neprekáža, tento film sa na ne ani zďaleka nespolieha, ale tie, čo tu sú sa rozhodne vydarili, hlavne veľkolepý záver s ostnanými drôtmi. Herecké obsadenie je výborné, Radha Mitchell, Sean Bean, veľmi ma prekvapila, ale v dobrom aj detská predstaviteľka Jodelle Ferland, obzvlášť v neskorších častiach, ale nesklame ani zvyšok. Réžia je skvelá, až ma prekvapuje, ako bol francúzsky režisér takto hodnoverne schopný natočiť čistú ázijskú látku, hlavne prvá polovica pôsobí samozrejme až na obsadenie čisto ázijsky a to po všetkých stránkach, za toto si Christophe Gans zaslúži veľkú pochvalu, lebo niečo takéto sa nepodarí takmer nikomu. A výborná je aj technická stránka a páči sa mi aj hudba. S hernou sériou nemám žiadne skúsenosti, takže porovnávať nebudem, ale film sa rozhodne vydaril a baví aj po viacerých pozretiach. Objektívna kvalita filmu- 78%, film sa páči mne na 78%. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První polovina a úplný závěr jsou hodně dobrý - ten kontrast mezi prosluněným domem a Silent Hillem, atmosféra "ghost city", ve kterém sněží popel a v řádně zatuchlé a plesnivé škole pobíhají zakrslé potvory a dějí se zvláštní věci... Navíc skvěle fanaticky démonická Alice Krige, jenže - to, co se dělo od vstupu do démonova pokoje až těsně před úplný konec mě ani trochu nenadchlo. Měla jsem najednou pocit, že se dívám najednou na úplnějiný film. Atmosféra pryč a jediné co zbylo - tuna krve á la teenagerovská vyvražďovačka. Velká škoda, protože začátek vypadal taaaak slibně. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kdy už ti naivní rodiče přestanou s adopcí malých holčiček s podivnou minulostí? :-) Film jsem viděl před mnoha lety v kině a jediné co si pamatoval, bylo, že jde o docela slušný horor, a tak mě přepadla zvědavost, jak na mě zapůsobí opětové zhlédnutí. Pravda, začátek (kulku do hlavy distributora za tu jeho "smrtelně nemocnou dcerku") začíná zatraceně dobře. Tajemno, napětí, atmosféra, přesně v takové míře jak to mám u výborného hororu rád. Jenže, jak zde píšou i někteří další, s každým odkrytím "skutečnosti" tyto prvky slábnou a stejně tak divákovo pohlcení filmem, a to až do té míry, že ho osudy hlavních hrdinů přestanou zajímat, lekačky lekat, bubáci strašit, sirény vyvolávat nepříjemný pocit stísněnosti. Jediné co sílí je potřeba pokropit olovem skupinku náboženských fanatiků a neustále zdrhající holčičce přistřihnout nožič...pardon, křídla. Od návštěvy Temna jsem o snímek úplně ztratil zájem a monolog hlavní hrdinky uprostřed fanatiků jak na divadle mě upřímně rozesmál...co mi smích zarazilo, byl ale úplný konec, jistě, už návštěva manžela v Silent Hillu "to" naznačila, avšak stejně závěr působil jako by byl vystřižený z úplně jiného filmu (hru jsem nehrál, takže žádného vysvětlení se mi nedostalo). Díky vcelku nadupané technické stránce to bude ještě průměr. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Christophe Gans natocil snad jako prvni (doufam, ze ne posledni) bezchybnou herni adaptaci. Herni serii znam, ale hral jsem pouze jednicku, jeste v dobe PSone, ale i tam byla dokonala atmosfera, ktera nechybi ani v samotnem filmu. Skvele vizualni hratky s prichodem temnoty, kdy film nabira vzdy 100% tempo. Bezchybne herecke vykony, hlavne Radha Mitchell zarila, Sean Bean nedostal moc prostoru. Jednou bych urcite chtel videt Silent Hill HD, musi byt zase o neco vetsi prozitek s vybornych efektu a originalniho zpracovani mestecka Silent Hill. 10/10* Nejlepsi herni adaptace.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Silent Hill, coby počítačovou hru, jsem nikdy nehrála, ale její filmový přepis považuji za jeden z nejlepších hororů, jaké jsem zhlédla. Zpracování a ponurá atmosféra vylidněného a podivného městečka, ve kterém číhá dávné zlo, je naprosto dokonalá a excelentně funguje po celý film. V tomto městě, zahaleném v mlze, zavátém popelem a v interiérech jeho děsivých budov na mě čekala spousta atmosférických i strašidelných scén, kdy jsem se opravdu bála. Závěr snímku je vizuální extáze. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (31)

  • Oblíbená postava režiséra Christopha Ganse ve videoherní sérii "Silent Hill" je James Sunderland. Herce Seana Beana (Christopher Da Silva) obsadil kvůli jeho podobnosti s touto postavou. (Gyorgy)
  • Ve scéně, kdy se Rose (Radha Mitchell) probere z bezvědomí po nehodě, nemá na rukou pouta. Když ale vejde ve škole na záchody, pouta má. (Terva)
  • Ve státě Pensylvánie leží městečko Centralia, které potkalo stejný osud jako Silent Hill. Uhlí tam v podzemí hoří už od 60. let až dosud (2022). (Paganus)

Související novinky

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

31.08.2012

Videohry jsou obrovský byznys, který se zisky vyrovná filmovému. Hollywood se proto úporně snaží něco z toho vytřískat. Už dlouhá léta. Bohužel, nedaří se. Kvalitní herní adaptace sečtete na prstech… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Reklama

Reklama