Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co v oblasti hraného filmu představuje Blade Runner, to ve světě animovaného filmu představuje Temný obraz. Jeden z mála filmů, který dokáže svět předního autora sci-fi žánru Philipa K. Dicka zhmotnit a předvést ve vší jeho složitosti. Je to esence všech motivů a prvků, které se v Dickově tvorbě vyskytovaly. Paranoidní atmosféra, kdy divák dlouho netuší, kdo je kdo, jaké jsou motivy hrdinů příběhu, na čí straně hrdinové vlastně stojí a za co bojují. Svět drog, které Dick poznal opravdu důvěrně - nejspíš neexistuje droga, kterou by si nepíchl, nepožil nebo nevdechl. Motiv nadřízeného, který hraje vlastní hru - Philip K. Dick byl k autoritám tohoto druhu nesmírně nedůvěřivý. Zrovna tak motiv halucinací, kdy hrdina v určitém momentu neví, co je reálné a co je pouhou představou. Temný obraz má podmanivou atmosféru a zajímavé výtvarné provedení, kdy živí herci byli naskenovaní a jejich animované protějšky jsou věrnou kopií svých předloh. Celkový dojem: 90 % - jako fanoušek Philipa K. Dicka nemohu jinak. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem příliš paranoidní na to, abych dokázal sledovat film, ve kterém je paranoidní někdo jiný. Nicméně kreslený junior Downey mne hodně bavil, ale to ostatní mne zlehka míjelo. Možná, kdybych se na film lépe připravil nitrožilně či nitronosně, tak bych si z něj něco odnesl, ale takhle to pro mne byla jen průměrná podívaná s herci, kteří se nechali rozložit na pixely a znovu složit v dvojrozměrném prostoru. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Geniálně zahrané. Nějakou dobu jsem si pochvalovala, jaký v tomto krimi dramatu použili vtipný a odlehčený humor s porcí nadsázky, jelikož jsem zatím žádnou z knih PKD nečetla. Svým způsobem to tak je. Woodyho a jeho role ztroskotanců miluju čím dál víc. Spolu s Robertem a Rorym vytvořili neuvěřitelně kouzelnou trojku, protože pokaždé když spolu něco podnikli nebo vedli nějaký rozhovor, rozesmáli mě, jako bychom byli v nějaké grotesce. Jejich hlášky, různé detaily mě dostávaly do kolen! Nicméně jsem díky komplikovanějšímu Keanovi záhy pochopila, jak moc temný obraz skutečnosti to vlastně doopravdy je, pokud v něčem člověk jede. To, že okořenili vizuální stránku filmu komiksovou animací, je docela dobrý nápad. Mělo to svůj půvab. Závěr trochu složitější, ale dalo se ... ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Scanner Darkly" je rafinovane kamuflovaným detektorom hláv závislých osôb, ktoré si frčia po vlastnej koľaji a popri tom rozohrávajú dialógy kapku náročné. Tieto slovné výmeny sú však maximálne vychytané a tamojší týpci dávkujú svoje paranoidné stavy bez ostychu a na tvrdo. Čo požívajú? Že by psychotropné látky (psýcha=duša; tropos=smer) sympatomimetické amíny barbituráty, benzodiazepínové deriváty? Alebo omamné látky, prirodzené či syntetické morfiové alkaloidy (hašiš, kokain, marihuana)? Zjednodušme to na látku D a posuňme sa bližšie k ceľkovému významu "Temného Obrazu". Kto všetko je vlastne "feťák"? Kto všetko je zabásnutý v imaginárnom väzení s názvom falošná spoločnosť? A aké to má všetko následky? Richard Linklater svojou zdatnosťou v rotoskopii a tématickou trúfalosťou načechral pôdu pre každého z Vás a čaká na reakciu. Vaša odpoveď? ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca paranoia schyzofrénia depresia konšpirácia halucinogenné psycho vyzuálne opodstatnene prevedené vnímanie a myseľ feťákova dialógy (prevody na bicykli, cesta autom =)). Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder najdokonalejší výber hercov v dejinách filmu :() ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Downey jr. se do projektu zapojil, když se dozvěděl, že v něm bude hrát Reeves. O scénáři prohlásil, že je nejdivnější, jaký kdy četl. (PhillM.)
  • Film sa pôvodne natáčal ako hraný, a až neskôr sa režisér rozhodol preanimovať - na obraz natiahol originálny obraz komiksového štýlu, vďaka čomu sa film stal povestný už dlho pred premiérou. Túto unikátnu technológiu Linklater už kedysi použil na film s podobnou tematikou, Bdelý život (2001). (Greenpeacak)

Reklama

Reklama