Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (334)

Radko 

všechny recenze uživatele

Tradícia vraždiacich maniakov, žijúcich kdesi v šírošírej pustine vznikla pôvodne v USA, kde osamotene stojace farmy s najbližším susedom na hony vzdialeným, nie sú žiadnou zriedkavosťou. Ak sa k spoločensky málo výživnému životu pridruží úplné osamotenie, k čudáctvu, alebo v horšom prípade k zatemneniu rozumu nie je nikdy ďaleko. Krajinou s podobne vyľudnenými priestormi je aj Austrália, kde tvorcovia filmu zasadili príbeh mladej trojice. Túžiaci zažiť dobrodružstvo, aspoň na čas ich vzďaľujúce od spútavajúcej prítomnosti civilizácie, vydávajú sa dve slečny a ich kamarát autom poznávať nehostinné vnútrozemie. Prvé kontakty s drsniackymi vidiečanmi a poznanie zvláštneho prírodného úkazu však čoskoro vystrieda až desivo reálna nočná mora. Vierohodný dej, zachytávajúci často skratkovité konanie človeka v život ohrozujúcej situácii, sympatická snaha aktívne konať s cieľom uniknúť, nevypovedané tajomstvá zostávajúce ako príjemne vzrušujúce otázniky po skončení (napr. skutočnosť, nakoľko celý dej zodpovedal skutočne prežitému a nakoľko bol fabuláciou jedinej preživšej osoby alebo čo bolo príčinou záhadného zastavenia hodiniek a znefunkčnenia motora auta). V tunajších komentároch toľko kritizovaná úvodná časť a následný zlom v deji, sa mne osobne páčil. Zaujímavo ukázal ako sa pohodové mladícke dobrodružstvo môže zvrtnúť doslova z hodiny na hodinu v príšerné jatky a ako všetka rozvíjajúca sa vzťahová interakcia, určujúca charakter prvej tretiny filmu, stráca akýkoľvek zmysel pri prostej snahe uchrániť si holý život. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zasloužené 4 hvězdy za originálního psychopata i zajímavou lokaci. Ve svém „Chci navštívit“ škrtám Grand Canyon a píšu si kráter Wolf Creek. Kašlat na cestovky, vyrazím jen s pár kamarády. Třeba budeme mít štěstí a ujme se nás svérázný traper Mick Taylor, dobrovolný průvodce turistů, přijíždějících očumovat jeho (!) kráter. Mick je dobrák od kosti (i od koster) a je hravý, takže nás naučí zajímavé společenské hry. Zmrzačený člověče, nezlob se, kolektivní hru Traperská vybíjená či statickou hru pro dva Hlava na špejli. Též mírně erotickou hru Kozyfuč či zajímavou únikovku Kolik má ostnatý drát ostnů? a hádankářskou Copak ti asi ufiknu teď? Film má sice nesympatické oběti s IQ vačnatce (Skippy promine) a logoped už to s Mickem dávno vzdal (kvalitní tik a sykání), ale je to Australan se srdcem na dlani, někdy i několika srdci a zábava s ním je skutečně epesní! ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný hixploitation, který má sice hned někoik těžko zapomenutelných scén a výborného záporáka, jenže se nevyhýbá klišéčku a scénáristickým lacinostem, čímž za konkurencí nepatrně ztrácí. Ale připouštím, že člověka nenasyceného vesnickou brutalitou může Wolf Creek velmi příjmně překvapit a zcela uspokojit. Na dvojku se těším. 3,5* - 70% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

I rozhodl jsem se, že můj komentář bude spoilerový. Nejprve se podivím nad zdejším vysokým hodnocením; cože?!? Poté bych rád vyjádřil souhlas s komentářem slečny Andrejky alias SexyAjinky (jo, vážně je sexy). Jen bych asi nepřihazoval plusové body za to, že se točilo na základě skutečné události. Jednak se v zajímavostech píše, že to s tou skutečnou předlohou možná není tak horké, a jednak by to bylo o to horší, kdyby se něco podobného vážně odehrálo. Shrňme si to. Tři cool Američani zaparkujou uprostřed jedné australské louky a s deštníkem v ruce jdou omrknout ďouru po meteoritu. Tam dva z nich promarní ideální příležitost pro první milování, ale dejme tomu. Auto pak ne brm brm, auto kaput. Hodný strejda spravit, aby auto zase brm brm. Okay, jedeme se strejdou. Hodný strejda opeče buřtíky, auto vykuchá a ráno se Amíci probudí v poutech. Celý den se nic neděje, čekáme na večer, aby příběh pokračoval opět za tmy. A teď to přijde. Kdy už se konečně dočkám toho, že uprchlík dorazí svého trýznitele, když ho má na lopatě? I kdyby třeba kávovou lžičkou, přepižlal bych ho vedví. No jo, holky... A co udělají potom? Zmíní se alespoň jedna z nich, že tam někde mezi tím haraburdím je ještě jejich kamarád, neřknu-li amant? Ne ne, šup do dodávky a pápá. Jo, holky... Od té chvíle jsem jim přál jen to nejhorší. A nemusel jsem dlouho čekat. Jedno auto sice do jámy lvové shodily, ale na druhé jaksi pozapomněly, a tak jedna z nich o chvíli později končí s precizně provedenou lokací nervové soustavy za pomocí nože pana Mrože. Propó - to byla ale náhodička, že seděl zrovinka v tom jednom autě z padesáti, do kterého nebohá slečinka vlezla, že? A co mezitím dělá druhá nebožačka? Utíká. Běží s větrem o závod, a běží až do úsvitu, aby Slunko ozářilo její zákeřnou vraždu, kdy je střelena do zad. Šmankote, proč? Nejdřív bylo naznačeno, že pan Mrož chce sex, a pak zas jen vraždí... No nic, máme tu střih a záběr na Beníka. Podívejme se, už jsem na něj skoro zapomněl. Je živ a zdráv. I on uniká z pout, i on absolutně sere na to, že tam někde má kamarády v nouzi, a běží. Ale asi není zrovna ve formě, usíná kdesi na louce, kam pro něj přijede spásná dodávka. Náznak happyendu v podobě letadélka Káněte, a pak závěrečná legenda, že případ nikdy nebyl objasněn. Jo, tomu také rozumím. Přeci jen vypátrat na australské louce plechový komplex s příjezdovou cestou, autovrakovištěm, a několika mrtvolami rozvěšenými po zdech dá asi makačku. Kampak se nám tedy ta mrška pravda poděla? No a je to, společně jsme se dopracovali k závěru. Že to nebylo tak hrozné, viďte? ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších thrillerů, jehož tempo pomalu, leč jistě, ústí v brutální jízdu plnou násilí. K vidění jsou i mnohem lepší kousky než tenhle, ale několik výbornejch záběrů, skvělá nevtíravá hudba a čas od času i logický myšlení hlavních postav vytváří slušný koukatelný dílo s docela silnou atmosférou a posouvá to tak film na slabší čtyři hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Revolver, který Lizzie (Cassandra Magrath) objeví a nabije, je Colt Python. (ČSFD)
  • Většina dialogů Micka Taylora byla improvizovaná jeho představitelem Johnem Jarrattem. (ČSFD)
  • Do role Micka Taylora (John Jarratt) byl zvažován Russell Gilbert. (ČSFD)

Reklama

Reklama