Reklama

Reklama

Mír s pepermintovou příchutí

  • Západní Německo Peppermint-Frieden (více)

Obsahy(1)

Obraz úseku německých dějin v letech 1943–1950 z pohledu děvčátka, prožívajícího konec druhé světové války ve svém rodišti a potom v americké zóně. Tak by se dala charakterizovat autobiografická prvotina režisérky Marianne Rosenbaum Mír s peprmintovou příchutí. Vzpomínky, sny a skutečnost, strach z nové války a touha po míru se tu spojují v subjektivní, často až surrealistickou filmovou kompozici. Film je natočen ze zorného úhlu malé Marianny, která klade otázky, o nichž by dospělí raději mlčet, která vnímá určité životní souvislosti, aniž si uvědomuje jejich příčiny. Mikrokosmos dítěte, složený z jednotlivých představ a poznání, se rozvíjí ve filmu v makrokosmos dospělých, odpovědných za udržení míru nebo za novou válku. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pamatuju-li si to správně, kdysi běžel tenhle film ve filmových klubech. Mír s peprmintovou příchutí se to česky jmenovalo... ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Západní Německo v poválečném období obdivující žvýkající amerikánce (postava Petera Fondy, Mr. Frieden (téměř symbolické "freedom"): když si s ním třeba hážou míč - "Už nejsme nepřátelé.") i strachující se z návratu bojů a pádu atomové bomby. Vtipné, odvázané a formované jako subjektivní proud výjevů nebo snů a vzpomínek z dětství (autobiografická látka režisérky Marianne Rosenbaumové, jíž v dětských letech ztvárnila Saskia Tyroller). ()

Reklama

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Rosenbaum natočila film v Sossau u Straubingu, kde žila od konce války. Měla šťastnou ruku jak při výběru dětí, zejména představitelky malé Marianny, tak i při obsazování rolí dospělých. Peter Fonda tu zahrál amerického vojáka za mizivý honorář, protože jak prohlásil, ztotožňuje se s režisérkou v názoru, že je nutné přispívat k zachováni míru. (Filmový přehled)

Reklama

Reklama