Reklama

Reklama

Vášnivé bytosti

(festivalový název)
  • USA Flaming Creatures (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější z cenzurovaných filmů undergroundu. Byl natočen v jednom manhattanském obchodním domě, kde byly zinscenovány orgie s několika ženami a mnoha transvestity. Newyorská policie zničila kažkou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Tomket)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se opravdu těžko popisuje, z dnešního pohledu už nic moc převratného, celkově spíše blbého a hlavně nudného, ale tenkrát tahle undergroundová avantgarda pár lidí ze židle musela zvednou, o tom nepochybuji, však ve 22 státech a 4 zemích byl zakázán. Tento snímek kdyby znalo více uživatelů, tak to bude jeden z nových nejrozpolupnějších filmů tady na této dtb. Tomuhle tomu alternativnímu (uměleckému?), totálně zvrácenému, zvrhlému, bizardnému a experimentálnímu filmu, totiž nelze dát nic jiného než odpad! nebo 5*, záleží však natom jak se k filmu stavíte, jestli za ním vidíte i nějaký ten historický filmový přínos, jestli jste třeba fanda podobných avantgardních snímků, či ho rovnou smetete ze stolu jako totálně nudný, směšný a nic neříkající film. Já patřím do té první skupiny i když soustředit se při něčem podobném jde opravdu jen velmi těžko. ps; Hudba také ujde,ale zcela nakonec mě zaskočila čistě popová a melodická "Be-Bop-A-Lula" od bratří Everlyů, tu bych tady v tomto kousku vůbec nečekal, zajímalo by mě, jestli o tom vůbec duo Everly Brothers vědělo:-) ()

zeres 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý som jednoducho musel vidieť. Je voľne zhliadnuteľný na youtube.com. Dal som mu 5* jednoducho preto, čím je, legendou! Poukazuje na chtivosť tvorcu, ktorý chcel zachytiť zvrátenosť ľudí, ale na rozdiel od iných zvrátených filmov, ktoré sú iba herecky vyškatuľkované, mi tento príde jednoducho autentický, nevtieravý a z časti slobodný. Zanecháva nám posolstvo, ktoré musíme rešpektovať. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Je třeba si uvědomit, že zatímco dnes si každý člověk může koupit smartphone a natočit na něm klidně tříhodinový nezávislý film, v 60. letech taková možnost nebyla a Flaming Creatures tak musely být pro mnoho umělců jako napít se čisté vody (v tom smyslu se vyslovil mimo jiné slavný avantgardní divadelník Richard Foreman): konečně se objevila protiváha k těm „dokonalým“ hollywoodským filmům s perfektní kamerou i zvukem. Kašleme na kvalitu, důležité je si to užít - něco jako když se objevil rock´n´roll! Tento fakt, stejně jako originalita, provokativnost až obscénnost snímku, mě velmi baví. Problém ovšem je, pokud mám film hodnotit tady a teď, tedy ve 21. století. Dnes je tak snadné natočit své vlastní dílo, že je prostor kolem nás (internet, televize, plátna kin..) přeplněný různými plytkými blbostmi, co diváku nepřinášejí žádný zážitek, jen ho okrádají o čas. V tu chvíli Bytosti ztrácejí na síle, protože viděno dnešní optikou, jde skutečně pouze o přehlídku černobílých fleků, z nichž sem tam vykoukne nějaké ňadro, květina či obličej. Vypadá to jako když si parta transvestitů udělala párty a jejich opilý kámoš je při tom natáčel. Zajímavé, ale pro dnešního diváka neúnosné. Je to tak typický příspěvek do žánru umělecký film, že se z toho dá dělat skoro až legrace – nahé postavy s komicky expresivními výrazy se po sobě válejí a to je tak zhruba co do umění vše... Já osobně nejsem konvenční divák, co striktně vyžaduje srozumitelný příběh či jasné postavy. Stačilo by mi, aby mě to - já nevím – znepokojilo? Abych se smál, bál nebo byl dojatý.. Nebo abych si aspoň nějakou pasáž prostě jen zapamatoval (tak jako se mi to stalo hned u několika avantgardních snímků, např. Andaluský pes, Odpolední osidla, Muž s kinoaparátem..). Jenže na Flaming Creatures pro mě není pozoruhodného absolutně nic. Bohužel. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Snímek se značným, leč společností za ta léta často nepochopeným, významem ... Na rok 1963 se jedná o naprosto převratnou filmovou provokaci. A pokud tak vzpomínám, osobně jsem větší filmovou provokaci asi neviděl ... Obsah snímku je jedna věc. Upřímně řečeno, je to chaos, hnus, humáč, blázinec, psycho, wtf a já nevím co ještě. Chvílema mi z toho nebylo dobře, ale často jsem se i smál. To, že byl film ničen a zakazován, z něj však dělá tu patřičnou perlu v celé kultuře obecně. Chápu, že se to někomu nelíbí (asi bych opravdu byl psychicky nemocný, kdybych to nechápal ...). Nikomu bych ten film nevnucoval a tak. Ale proč proboha jej cenzurovat a dokonce ničit ??!! Ten film přesně udeřil na hlavičku celé zkostnatělé společnosti, která se nedokázala/nedokáže vyrovnat s tím, že každý jsme holt nějaký, každému se líbí něco jiného, každý si to "nosíme" po svém, každý si to děláme po svém ... a PRD DO TOHO KOMU co je!!! Žádná pravidla, žádný chlívky, žádná jasně zasazená estetika!!! Svoboda a etika je to jediné, co tenhle film oslavuje a OSLOVUJE!!!!! A pokud s tímto filmem někdo nesouhlasí a snad by ho chtěl zakazovat (ostatně jako kterýkoliv jiný film), tak ne že je něco v nepořádku s tím filmem,ale právě s tou osobou ... Když vím dopředu, do čeho jdu a pak to zkritizuju či považuju za něco škodlivého .. eh? Nechápu??!! Tak se na to sakra nedívejte!! A nebo se na to kouknu, řeknu si: "Jo, je to blbost." a dál mě to netankuje ... Ten film je super, fakt je. Na svoji dobu paráda!! A kdo si o mě myslí že jsem nemocnej? Či blázen?? ... Heh .. ;-))))) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je opět pro omezenou skupinu diváků, i když ty, co by normálně nezajímal, mohou zaujmout záběry na pohlavní orgány a druhotné pohlavní znaky. Obojího je tu celkem dostatek. Je to experiment, který svým velmi osobitým způsobem zabírá orgie a různá čísla. Ne, Jack Smith nebude můj člověk. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • 7. prosince 1963 si Joan Mekas pronajal kino Gramercy Tivoli a režiséru Jacku Smithovi měl předat ocenění „Výroční cena pro nezávislé filmaře“. Ale nedlouho před ceremonií donutilo město provozovatele kina, aby to zrušil. Tak J. Mekas uspořádal ceremoniál na ulici (Zetwenka)
  • Flaming creatures byly promítány v Americe v budově Senátu díky předsedovi Nejvyššího soudu Abe Fortasovi, jehož liberální vztah k pornografii byl všeobecně znám. Film pak posloužil jako hlavní munice v republikánské kampani za Fortasovo politické zničení. (Cimr)
  • První tři a půl minuty filmu tvoří titulky doprovázené výjevy z filmu Ali Baba a 40 loupežníků z roku 1944, v němž hraje Mario Montez. To je kontrast k jedné z postav z Vášnivých bytostí – španělské dívky (muže) pojmenované Mario Montez. (Zetwenka)

Reklama

Reklama