Reklama

Reklama

Mona Lisa Descending a Staircase

Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1992, 7 min

Obsahy(1)

Během pouhých 7 minut na vás filme vychrlí to nejlepší s dějit výtvarného umění. Spolu s měnící se hudbou v pozadí postavy z obrazů jakoby ožívají. Od klasiky až po surrealismus, od da Vinciho až po Picassa. (raffspIn)

Recenze (14)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý animovaný kraťas, kde se prolínají známá díla věhlasných malířů. Své vědomosti bych měl trošičku rozšířit, neb jsem poznal jen dva. Joan Gratz se svým originálním počinem získal Oskara a opět zasloužěně. Je s podivem, že co se týče animovaných kraťasů, Akademie nechybuje, což se nedá říci o hraných celovečerních filmech, kde jsou výsledky většinou překvapující. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Tie metamorfózy obrazov, od Giocondy cez van Gogha, ku Gauguinovi a Munchovi a od nich napríklad k Schiellemu a Chagallovi, Picassovi, Duchampovi, Magrittovi, Miróovi, a Fride Kahlo, Warhollovi a Lichtensteinovi (takto by sa dalo pokračovať ďalej, ale nie všetko som identifikoval a ani to nie je podstatné - myslím, že v chronologickom poradí bol "najmladším" z citovaných maliarov Francis Bacon) vás najprv omráčia. Ale keď sa nasýtite tej krásy a postupne vyprchá aj prvotné očarenie z hry, začnete pátrať po myšlienke, hľadať zmysel, resp. aspoň nejaký významový oblúk. (Mimochodom, prečo ten skok z renesancie hneď k moderne?) Hm, významový oblúk tu asi nie je, hoci podobných hier sa ponúka isto nemálo. Istý Poliak, ktorého meno mi /zrejme navždy/ vypadlo, urobil čosi podobné vo forme komiksu, v ktorom preletel od Altamiry až k Paulovi Klee - a to bola panečku fakt halucinogénna "cesta okolo /obrazu/ sveta". Ale v komentári k Dievčaťu s perlou som napísal, že do galérií sa nechodí premýšľať, ale dívať sa a diviť sa. Takže už som ticho, už ani muk, ale jednu hviezdičku vám, majstre, predsa len uberiem... ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Oskar za 10 let práce... nedá se říci, že se nepředřeli. Ale výsledek nestojí za to. Film zobrazuje práce 35 malířů, tvorba filmu trvala deset let a vyplatila se, protože snímek nakonec v roce 1993 obdržel Oskara za Krátký animovaný film. http://youtu.be/4J-ypC8M35o ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Nesmírně podařený film, obsahující velmi citlivě, poučeně a vynalézavě zásadní díla klasického moderního malířství. Film přitom nepostihuje pouze jednotlivá malířská díla, ale ve vtipné zkratce postihuje jeho plynule probíhající proměny, jeho dynamiku a směřování. Ve víceméně chronologickém sledu tak projdeme od postimpresionismu (jímž film začíná), přes expresionismus a kubismus, až po zásadní díla malířství druhé poloviny dvacátého století. Pokud jste s danou problematikou alespoň trochu obeznámeni, působí to nesmírně vtipně a mile... Celkový dojem: 95% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Film zobrazuje práce 35 malířů. Jeho tvorba pak trvala deset let. (mr.filo)

Reklama

Reklama