Reklama

Reklama

Příběh se odvíjí od situace, kdy psycholog Výzkumného ústavu dr. Černý (J. Abrhám) konečně po dlouhém pátrání nalézá pro svou rodinu vhodný byt k výměně. Tak se poprvé setkává s řidičem autobusu Šafářem (L. Mrkvička), majitelem dotyčného bytu. Konflikt ovšem přichází záhy. Výzkumný ústav totiž pořádá povinné psychologické testy pro řidiče z povolání a pan Šafář přes svou dlouholetou praxi a spokojenost nadřízených testem neprojde. Problém totiž není v jeho zkušenostech řidičských, ale v jeho povaze a agresivitě. Šafář se různými způsoby pokouší zvrátit situaci, ale to se mu nepodaří. A tak na konci zůstává jeden mrtvý ... (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Stavovská čest odborného vědeckého pracovníka, versus tlaky okolí na verdikt, za kterým si stojí. Hezky obsazené a pěkně zahrané psychologické drama. Trio Abrhám - Mrkvička - Heřmánek má co nabídnout herecky, obzvláště, pokud se povede scénář. Obával jsem se, že se vše zpacká na konci (viz popis k filmu), nicméně přes veškerou mnohdy až přílišnou detailní popisnost v ději se nenechali autoři strhnout k lacinému závěru. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Mimo zaverecne pateticke sceny, ktera byla zbytecna, to urcite stoji za videni. Vzhledem k tomu, ze jde o tv inscenaci to bylo zahrano dobre (herci, herecky). Legendarni agresivni jizda Mrkvickova je z dnesniho pohledu legracni, protoze takhle se jezdi dneska normalne... P.S.: ...a Tana Fiserova byla sexy! A ne ze ne! ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Televizní plně fungující moralitka. Solidní herecké obsazení, Mrkvička v (pro mě nečekaně) negativní roli, a nečekaný manželský pár Abrhám-Preissová. Je možné zůstat stát s rovnou páteří, se ctí k sobě a ke své morálce, nebo je nutné se občas v životě ohnout a přizpůsobit okolním vlivům? Vynikající záběry během Mrkvičkovy jízdy. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní inscenace, v níž se vše podstatné týká psychologických testů, jimž se měli podrobit řidiči autobusů v dopravním podniku. Třikrát rozvedený řidič autobusu Šafář (L. Mrkvička), jenž v psychotestech neuspěl, neboť byla odhalena jeho zvýšená míra agresivity, a hrozí mu hledání jiné obživy, se snaží přemluvit vedoucího psychologického oddělení dr. Černého v podání J. Abrháma, který stojí před morálním i profesním dilematem, aby podepsal kontrolní test, který za Šafáře z dobrosrdečnosti vyplnila jeho kolegyně psycholožka T. Fischerová. Abrhám odmítá dokument podepsat, neboť je přesvědčen, že test byl zfalšován a že Mrkvička za volant autobusu nepatří. Vzniká konflikt mezi řidičem a psychologem a Mrkvička, jenž neustále slyší, že má podle testu násilnické sklony, se skutečně začíná chovat ke svému okolí agresivně. Situaci též komplikuje fakt, že manželé Černí si mají v blízké době vyměnit větší byt se Šafářovými, a tudíž je jakýkoli spor nežádoucí. Šafářova nervová labilita se potvrdí, když v amoku sedá za volant svého vozu VAZ 2105 a jako šílený jede fyzicky napadnout dr. Černého. Zběsilá jízda, kde předjíždění vozů odbočujících vlevo není výjimkou, skončí pro rozzuřeného Šafáře na železničním přejezdu, kde ho zasáhne projíždějící vlak. Vzhledem k tomu, že Šafář vyplnil v testu jedenáct odpovědí z patnácti v agresivním duchu, není jeho zbytečná smrt až takovým překvapením, otázkou však zůstává, nakolik jeho duševní rozpoložení ovlivnilo neustálé připomínání nelichotivého výsledku testu a také obava o ztrátu zaměstnání. V dalších rolích se objevila J. Preissová jako Abrhámova manželka a R. Merunková coby paní Šafářová. Kromě zásadového J. Abrháma a sympatické T. Fischerové byl součástí psychologického týmu ještě K. Heřmánek, který by nejraději uznal za schopné všechny testované řidiče bez ohledu na jejich výsledky. Ve snímku P. Kolihy se také ukázal V. Brabec v roli ředitele dopravního podniku a O. Vlach jako vedoucí řidičů. Zpočátku banální záležitost a nezáživný děj se postupně zajímavě vyvíjí, z příběhu se stává slušné psychologické drama a v závěru se otevírá prostor pro zamyšlení. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Josef Abrhám v roli muže, který ctí svoje zásady a nemíní uhnout ani o píď, i když to naruší jeho rodinou pohodu a nemusí mu vyjít výměna bytu (o něco menší pětisměna než v Kulovém blesku :)). V tomto případě nechce pustit za volant řidiče autobusu, který neprošel psychotesty, které pro podnik vypracoval a řidič, co neprošel se jeví jako agresivní. Sice 15 let jezdil bez nehody a byl vyznamenán za úsporu paliva, ale nyní mu to není nic platné. Obsazení paráda : Abrhám jako zásadový dr. Černý, Preissová jeho žena, Mrkvička coby řidič Šafář, Fischerová - psycholožka Malá, která vypracovala opravný test za Šafáře, Heřmánek jako bezpáteřní psycholog Možný, nebo Brabec v roli ředitele dopravy. Psychologická inscenace o vlastním svědomí a rozhodnutí. Málem bych zapomněl na super hudbu Mikiho Jelínka. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama