Reklama

Reklama

Obsahy(1)

18 letý Doug Masters (Jason Gedrick) pilotuje letadlo déle, než řídí auto. Jeho otec - špičkový vojenský pilot - byl během vojenského konfliktu na Středním Východě sestřelen a uvězněn. Americká vláda je bezmocná. Doug si spolu s vojenským veteránem (Louis Gossett, Jr.) „vypůjčí“ vojenské letadlo a společně se vydají na nebezpečnou misi s cílem vysvobodit otce a vrátit se jako hrdinové a muži. Příběh o velké odvaze, neobyčejném přátelství a předurčení vzdorovat všem překážkám. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (76)

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem to viděl jako dítě, byl jsem nadšený. Stíhačky, "amerika", kde je možné skoro všechno. Podrženo fajnovou muzikou. Nnedávno jsem viděl kousek v tv a nedalo se na to koukat. Většina herců bohužel neumí hrát. Vše je trošku přehnané. Dneska mě nejvíc vadí ta "idealizace" USA na právo světového vůdce a kdo je jiný, je automaticky špatný. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NE, TOHLE JE NĚCO JINÝHO NEŽ BYL ÍRÁN. TEĎ MÁME V OVÁLNÉ PRACOVNĚ CHLAPA, CO SE NEPODĚLÁ Z NĚJAKEJCH MRZÁCKEJCH ZEMIČEK..." Ať žije ultra zelený rok amerického filmu, rok 1986, kdy vznikly parádní armádní agitky a reaganovské akčňáky BOJOVÉ NASAZENÍ (s Clintem Eastwoodem a hláškou:"UTRHNU TI HLAVU A NASERU DO KRKU."), TOP GUN či jeho starší, levnější bratříček ŽELEZNÝ OREL (a kdy jedni vesmírní mariňáci vykydlili jednu planetu od vetřelců). Zatímco TOP GUN mě ani po opakovaném shlédnutí nijak neoslovil, ŽELEZNÉHO ORLA (uvedeného půl roku před ním, aby si nekonkurovali) jsem si hned na poprvé zamiloval. Zlatá mládež, která si vesele půjčuje F-16 z letecké základny a za doprovodu brutálního popíku 80. let a za hlášek jako "TADY ŽELEZNÝ OREL. JSEM VELITEL AMERICKÉ PŘEPADOVÉ JEDNOTKY." nebo "PRÁVĚ JSTE PŘIŠLI O RAFINÉRII. LETOS BUDOU NAFTU DOVÁŽET." zdemoluje půlku Blízkého východu, to jsem tedy v pubertě mohl a pobaví mě to i dnes. I když se to pro mě postupem času proměnilo z akčního filmu ve výbornou nechtěnou komedii, v níž obzvlášť excelují zuřivě přehrávající Louis Gossett Jr. (který ustál všechny díly série) a David Suchet jako ten zlý turban. Nekažte si ale dobrý dojem nevýraznými pokračováními, i když ten bizarní souboj starožitných letadel s moderními stíhačkami ve trojce se hned tak nevidí. ()

Reklama

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Filmy o letadlech mě nikdy moc nebrali. Železného orla jsme měli doma na VHS snad 30 let a já se podíval až nyní. Je to taková béčková ptákovinka, ale moc mě to nepřesvědčilo, že bych chtěl vidět pokračování. Ovšem milé bylo jméno jedné ze dvou hlavních postav - Čapí, to je tak krásné, že bych si to opakoval stále dokola :D. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasické letecké béčko, které i po letech dokáže pobavit, především letečtí zasvěcenci při pohledu na tento snímek musí jen kroutit hlavou a nahlas se smát. Díky bohu aspoň za dobrého záporáka v podobě Davida Sucheta. Ono se popravdě ani nejde nesmát - je to suprová reklama na F-16, no uznejte sami, které jiné letadlo dokáže s ani ne plnou výzbrojí vybombardovat jednu arabskou zemi za cenu minimálních ztrát? Tehdejší výrobce General Dynamics na tím filmem musel slintat blahem. Samozřejmě v tom pomáhá i klasická imbecilita filmových záporáků, co netrefí ani vrata od stodoly. Dalším úžasným momentem je dokonalá demokracie na americké letecké základně, kde si každý může dělat co chce, i vypůjčit (šlohnout) ostře vyzbrojenou stíhačku a jít do vlastní soukromé války. K tomu prďácký soundtrack s hitovkama 80. let. Člověk prostě nemůže mít tenhle film nerad :D ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Taky jsem v šestnácti snil o tom nasednout do F-16 a letět pokosit iránské letectvo a z  rukou tamní vojenské kliky dostat uvězněného tátu, jenže jako film je tahle legendární blbina dneska už jen zábavná kuriozita, která ve stejném roce konkurovala stejně armádou podporovanému Top Gunu s Cruisem. WTF... těžko věřit, ale historie ukázala vítěze jasně. Louis Gosset Jr. ve své nejlepší roli, kterou si ještě třikrát zopakoval. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (21)

  • Někteří Libyjští vojáci na letecké základně používali švédskou zbraň 9 mm SMG m/45 původně vyrobenou za 2. světové války, která se stále používá. Ve výzbroji ji má švédská armáda a americké speciální jednotky. Jednu dobu byla vyráběna v Egyptě, právě proto ji používali ve filmu Libyjci. (Cheeker)
  • Podle oficiálních zdrojů se USAF nelíbila část filmu, jak snadno se Doug (Jason Gedrick) a jeho kamarádi nabourali do počítačových systémů a ukradli vybavení. (Cheeker)
  • Žádná ze zbraní na F-16 ve filmu nevyžaduje zaměřování radarem. (Cheeker)

Reklama

Reklama