Reklama

Reklama

En forårsdag i Helvede

Dánsko, 1976, 111 min

Režie:

Jørgen Leth

Scénář:

Jørgen Leth

Kamera:

Dan Holmberg

Hrají:

Eddy Merckx
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisér a básník Jørgen Leth je vášnivým milovníkem cyklistických závodů coby rituálu vyjadřujícího lidské vítězství a porážku, a tuto svou vášeň zúročil v unikátním snímku A Sunday in Hell (neděle v pekle). Onou nedělí je 11. duben roku 1976, kdy se v rámci každoroční tradice konal namáhavý cyklistický závod Paříž–Roubaix, peklem jsou pak kamenité polní cesty severní Francie, na nichž cyklističtí šampioni bojují o vítězství. S celou armádou kameramanů v zádech zachytil Leth závod do nejmenších detailů, a z natočeného materiálu pak sestříhal impozantní mytickou dokumentární podívanou. (Dafilms.cz)

(více)

Recenze (3)

watchandgo 

všechny recenze uživatele

Stuart Nicholls na youtube napsal, že je to biblický film. Odehrává se to v pekle. Má cenu něco dodávat? Vhodné pro cyklisty, bibliofily, senzitivy, senzibily, zpátečníky a spartakiádníky. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Oproti po všech stránkách lepšímu The Stars and The Water Carriers (1974) od stejného režiséra má Sunday in Hell sice dokonalý název, ale naprosto příšerný soundtrack. Zaměření na jedinou etapu Paris–Roubaix místo celého Gira také dokumentu ubírá na zajímavosti. Pro fanoušky cyklistiky ale pořád povinná "četba". ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Anglický název: A SUNDAY IN HELL. Cyklistický závod, přípravy jezdců, rozhovory, průběh závodu, zčásti nesjízdným terénem... ()

Galerie (66)

Reklama

Reklama