Reklama

Reklama

Přišel voják z fronty

  • Sovětský svaz Prišjol soldat s fronta (více)
všechny plakáty

Recenze (4)

giblma 

všechny recenze uživatele

Hlavním cílem je poukázat na hrůzy velké války a na vnitřní sílu ruského lidu. Z této věty by se mohlo zdát, že jde o patosem a heroismem přeplněný film, ale kdeže. I když vlastně trochu ano. Dva veteráni se v předvečer konce války vracejí do bydliště jednoho z nich (domov druhého je nenávratně zničen) a nacházejí vesnici v dezolátním stavu, vypleněnou, zničenou a se zlomenými ženami, zatím marně čekajícími na své manžele. Přítomnost dvou mužů, jejich síla a nadšení pomohou v ženách vzkřísit naději, opustit temno zemljanek a začít obnovovat vesnici, jakkoliv je přítomnost doznívající války stále bolavě zřetelná. Pozornost filmu se neupíná k chronologickému a poměrně jednoduchému ději, nechává spíše vyplouvat na povrch charaktery postav a jejich pocity. Některé scény jsou na mě sice příliš vypjaté, zbytečně kalkulující s city diváka, ale například závěrečná euforie, spojená s příjezdem vojáků, je prostě ozbrojující. (Seminář ruského filmu Veselí nad Moravou 2010) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Přestože film ukazuje bídu válkou zničeného Ruska a je i kritický k neschopnosti státu (strany) pomoct lidem ve vesnicích, které lehly popelem, zůstává tak trochu na půli cesty. Autoři patrně balancovali na hraně toho co si mohli v roce 1971 dovolit. Film nepostrádá klasický sovětský heroismus. Dojemné pasáže jsou opravdu dojemné. Bláto opravdové a zima mrazivá. Řemeslně je to natočeno rovněž dokonale. Tím, že se neříká celá pravda to ale není úplné..... ()

francy 

všechny recenze uživatele

Režisérem filmu je Nikolaj Gubenko, který hraje i v hlavní roli. Vasilij Šukšin napsal scénář podle několika povídek z knihy Sergeje Antonova Na valečných cestách. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Sovetska topstar Ирина Мирошниченко v moc peknem filmu o zivote na vsi v ocekavani konce druhe svetove. Temne, ale hezke... P.S: Spickova titulkova uvodni pisen. Kdyby nekdo vedel nazev nebo interpretku, sem s tim... 3+ ()

Reklama

Reklama