Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 2
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 255)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprostou většinu stopáže je pátý Harry Potter naprosto fenomenální. Yates má hroznou spoustu nápadů a velkou vizuální představivost (velmi často jsem si říkal, že PŘESNĚ TAKHLE jsem si to představoval). Bohužel, poslední třetina je až příliš zmatkovitá a oproti knižní předloze značně zkratkovitá a v akčním finále je vidět, že zde ještě nemá Yates pevnou půdu od nohama, což se projevuje na značné nepřehlednosti (kontinuální i prostorové) a ani 3D tentokrát nepomáhá, spíše naopak. K tomu spousta nevyužitých postav a téměř totální absence Hedwig's Theme (hudba je ale sama o sobě velmi fajn) nakonec sráží "JEN" na velmi soldní 4 hvězdičky. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pátý filmový Potter se od těch předchozích v mnohém odlišuje, především je místy příjemně "civilní". Yates pojal látku po svém, více než na monumentálnost vsadil na charaktery jednotlivých postav a emoce. Naštěstí se neopakuje problém čtyřky, kdy byl příběh odvyprávěn jakoby "z rychlíku" (i když při opakovaném zhlédnutí budí i čtyřka lepší dojem). Obsáhlost knihy je opět problém, který mohou filmaři jen těžko vyřešit k absolutní spokojenosti všech čtenářů, ale s tím se potýkají již od třetího dílu. Nečtenář bude ale zřejmě opět lehce zmaten, ale to se vzhledem k počtu těch, kteří knihám podlehli (včetně mě), dá snadno odpustit. Fénixův řád příjemně volně plyne, vše podstatné se do něj podařilo dostat a přestože zamrzí malý prostor, který dostává většina vedlejších postav, celkový dojem je veskrze kladný. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Goldenberg .. Nejen změna scénáristy se vyplatila. Yates nejenže poutavě odvyprávěl ohlodanou kostru příběhu, ale zvládá napětí, gradaci a emoce v takové míře, jako doposud nikdo před ním. Jen škoda, že samotná předloha je už tak dosti (seriálově) ředěná a její zdlouhavá otevřenost je spíše ke škodě. I tak, nejen na první pohled, nejlepší filmový Potter. Mistletoe :-* ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nutno připomenout, že ze všech minulých i nastávajících adaptací je Fénixův řád JEDNOZNAČNĚ tou nejobtížnější, jak svou délkou, tak množstvím příběhových linií. Yates byl chtě nechtě nucen osekat příběh na samotnou dřeň a detailní, komorní scény si mohl dopřát jen v nepatrném množství. Za to, že to zvládl slušně mu patří uznání, přestože mě pojetí mnoha z nich ne třeba uplně potěšilo (Brumbálův odchod z Bradavic, Snapovi vzpomínky na mládí atd.) Pro mě osobně se filmový Potter stává čím dál tím víc otázkou personálního obsazení a hereckých výkonů. Ústřední trojice v čele s Radcliffem je čím dál lepší, u zbytku je to pro mě složitější - na jedné straně stojí typově přesní a vynikající Rickman/Snape a Oldman/Black, na druhé straně mě čím dál víc mrzí, že se dokonalý Richard Harris nedožil o pár let víc. Gambon se sice snaží, ale k mé představě Brumbála mu chybí hromský kus charizmatu, nadhledu a neochvějného klidu. Do budoucna důležitá herečka Ginny mi bohužel připadá - herecky - dost těžkopádně, což na druhou stranu vyvažuje vynikající Lenka Střelenka. Mno, závěrečný verdikt - mohlo to dopadnout líp, ale taky zatraceně hůř. Zábava vás nemine a pokud jste potterofil, nemáte co řešit (což vám nemusím říkat, eh?) 70% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně Pottermore, ale všechny díly jsem jednu dobu viděl tolikrát, že jsem dokonce dokázal od sebe odlišovat Yatesovky (😄). Na Fénixův řád jsem vždycky hleděl skrz prsty (hlavně kvůli jedné ukřičené paní v růžovém), nicméně mě ta mánie zastihla ve správném věku, takže z dnešního pohledu mám k tomu světu vřelý vztah. I když se jedná o jeden z těch slabších dílů, stejně mě mrzí, že jsem se do kina nedostal na všechny díly. ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • Mezi filmem a knihou je možné najít několik rozdílů. Ve filmu je například zmíněn mnohem vyšší počet nařízení Dolores Umbridgeové (Imelda Staunton). Dále v knize nebyly za její vlády v Bradavicích sundávány portréty ani nebyli všichni žáci vyslýcháni pod veritasérem. (Melli)
  • Emma Watson zvažovala, že opustí roli Hermiony. Zůstat ji přiměla pro ni nepříjemná představa, že by nové filmy sledovala s jinou herečkou v její roli. (Duoscop)
  • Nový scenárista Michael Goldenberg považoval obsah knihy za "politický, který není přímo o politice". Proto se rozhodl výpravu v určitých chvílích svěřit Dennímu věštci, médiu vydávanému politickou špičkou. (ricky4)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama