Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

S postupujícím časem, úměrně roste počet hvězd. Asi po půlhodině jsem přemýšlel, proč je Horská hlídka vůbec v červených číslech. Půlhodiny před koncem jsem si byl jistej, že pod 4* nepůjdu. Závěrečné titulky rozhodli o všem. Teď už jen můžu litovat, že jsem ji před 3 rokama minul při Festivalu asijského filmu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh, který otřásl čínskou veřejností a pomohl zachránit jeden živočišný druh, založený na osudech neoficiální Horské hlídky z let 1993 až 1996 převedený v syrové a ohromně působivé podobě na filmový formát. Výsledek je taková hraná rekonstrukce s místy skoro až pseudodokumentární formou. Dechberoucí exteriéry do nekonečna se táhnoucí náhorní oblasti Kekexili jsou drsné a přitom zůstávají nevýslovně nádherné. Přesto tohle je snímek především o lidech a jejich krutém souboji s nehostinou krajinou, které však klidně obětují nejen vztahy, ale někdy i samotný život. Ač je snímek silný jako celek, tak přecijen v paměti utkví především scéna s pohyblivým pískem, která nedovolí divákovi dýchat a do paměti se zahryzne na hodně dlouho. Kekexili aka Horská hlídka je jedním z nejlepším čínským snímků (nejen) posledních let. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Natočit vynikající paradokumentární film vyžaduje několik nezbytných ingrediencí. V první řadě věrohodný příběh (tady je dokonce využito skutečných událostí), dále přirozeně vypadající herce (nebo radši neherce, pokud nepotřebujete emocionálně vypjaté scény), dokumentárně laděnou kameru a hlavně nadaného režiséra. Tady se to všechno sešlo a výsledek je opravdu působivý. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Krásný, relativně pravdivý ale těžký film. Těžký- né z nějákého intelektuálního ale čistě lidského pohledu. Na diváka vyskakují zapeklité nečernobílé otázky jak na běžícím pásu a do toho se ho navíc snaží ubít až nepřirozeně koncentrovanou tvrdostí (jsem přesvědčený, že filmaři tu do několika dní narvali všechny zásadní strasti hlídky z období 93-96) což je trochu dvojsečná zbraň. Ve výsledku je to silný film, který ale beru spíše jako poučný příběh než jako relevantní popis skutečnosti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hory nic zadarmo nedají. Poušť už vůbec ne. Horská oblast Kekexili by možná už brzy byla bez antilop tibetských, nebýt skupiny dobrovolníků, kteří to po svém zkoušejí s dobře organizovanými skupinami pytláků. Z dobrovolníků se stává torzo, které však vydrží až do konce, což pak mladý novinář ve svém článku účinně prodá. Stejně jako tvůrci prodávají autenticitu drsného života. Kašlou na žánrová pravidla, i když je mírně cítit kalkul, který touží upozornit diváctvo na konkrétní problémy. A polodokumentární styl vyprávění k tomu přesně sedí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)
  • V 31. minutě si člen horské hlídky při oblékání ždímá vodou nasáklé kalhoty. Přitom předtím při brodění řeky je měli všichni sundané ještě před vstupem do vody. (tulakfelix)
  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)

Reklama

Reklama