Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film nakrútený podľa prózy Karola Horáka. Príbeh z oblasti južného Gemera odohrávajúci sa na jar roku 1945.
Ide o príbeh niekoľkých dní z prvých povojnových mesiacov. Jednoduchá dedinská žena Matyla sa vyberie do sveta zaobstarať cukor pre svoju dcéru a pre dieťa, ktoré sa má ešte len narodiť. Film o matke, ktorý je výpoveďou o ľuďoch a epoche z pohľadu súčasnej strednej generácie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

fridita 

všechny recenze uživatele

Cukor a soľ - základ života, ktoré okrem iného chýbali obyčajným ľuďom v povojnovom období. Film zachytáva osudy ľudí i silu človeka prežiť v tak ťažkej dobe. Tento film mi pripomenul - hlavne odvaha a boj žien, ktoré zostali bez mužov a s deťmi - príbeh z knihy Pušky v hrnci, granáty v kredenci od spisovateľa Antona Laučeka. Román je písaný z pohľadu malého chlapca a jeho vnímania okolia a danej doby. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť tažký psychologický film o povojnovom období, ktoré sa od vojny až tak neodlišovalo. Len tým, že našinec zradí našinca, udá ho, okradne alebo aj zastrelí. Putovanie za cukrom je putovaním za ľudským dobrom a spravodlivosťou a hľadajuca matka pritom našla celú škálu ľudských charakterov. V pomerne krátkom filme je množstvo znepokojivých scén, ktoré vyznievajú komorne, ale zamrazia svojím významom. –––– Narodí sa dieťa. Dáme mu cukor. A budeme sa snažiť, aby bolo vždy človekom, aby sa ľudia nemuseli zaňho hanbiť, aby malo srdce, aby neodmietlo druhých, keď budú naň odkázaní. Nech sa ten cukor v ňom rozpustí na dobro. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento tragický príbeh sa odohral na jar roku 1945 po oslobodení južného Gemera. Keď ešte mier nepriniesol vojnou utrápenému ľudu svoju sladkosť. Boli to zlé, nepokojné, nebezpečné a smutné časy. I obyčajná hrsť cukru mala cenu zlata. Veľmi ťažko sa vtedy na Slovensku žilo. Televízny snímok "Cukor" natočil v roku 1982 režisér Stanislav Párnický podľa rovnomennej literárnej predlohy, ktorú napísal slovenský spisovateľ a dramatik Karol Horák. *** ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Keď nechceš zkapať, daj si na chrbát batoh a hybaj do sveta..." Když jsem se z titulků dozvěděl, že Milena Dvorská je předabována, řekl jsem si "a jéje..." Ovšem nakonec se z filmu vyklubal nepochybně jeden z vrcholů slovenské kinematografie, a to nejen 80.let. Zmíněný dabing naprosto věrohodně sedí a v podstatě mu není co vytknout. "Té vojny bolo treba, lidi už neveděli čo z rozmazlenosti robiť..." Konfrontace názorů na dobu předchozí, všudy přítomné dozvuky války a naprosto jasně daná a nevyhnutelná cesta za cukrem s plným batohem tabáku. Když už přežili válku, nehodlají se vzdát. Tradiční slovenská, zbojnická revolta a ženská síla, fyzická, psychická i argumentační. Svoje důvody zná velice dobře a dokáže je bravurně obhájit. Vynikající režie, skvostná dějová linie prolínající se se vzpomínkami a velmi dobrá hudba. To vše dolaďuje snímek do dokonalosti, který drží pevně v rukou nejen Milena Dvorská. Povinnost pro každého náročného, československého diváka. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mne to dramaticky dost minulo. Ten příběh je vlastně road movie, Milena Dvorská pochoduje s batohem tabáku a mění ho za cukr kde se dá. Do cesty se jí staví spousta překážek a lidí především. Film je to ale natočený těžkou rukou, složitě odvyprávěný, cíleně rozmázlý a nesrozumitelný. 55% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama