Reklama

Reklama

Památník Žižka

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1951, 15 min

Obsahy(1)

Krátký český film o stavbě pomníku Jana Žižky z Trocnova na historickém vrchu Vítkově v Praze. Seznamuje nás s historií slavné bitvy na Vítkově, kde husitští bojovníci, vedení Janem Žižkou z Trocnova, dovedli porazit mnohonásobnou přesilu Zikmundových křižáků, a s prací dělníků při instalování sochy Jana Lišky. Závěrem ukazuje slavnostní odhalení pomníku a současně uložení ostatků Neznámého vojína z dukelského bojiště v kolumbariu pod sochou, aby tak na paměť budoucím pokolením bylo symholisováno spojení nejlepších revolučních tradic našeho lidu. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Husitství a husitská revoluce, ona velká doba, kdy český lid se tak rozhodně postavil na obranu své pravdy a práv, a kdy sjednocený společnou ideou dovedl si tuto svou pravdu se zbraní v ruce obhájit před celou Evropou, to je klenot naší historie, to jsou tradice blízké srdci našeho lidu, tradice, ke kterým se dnes hlásíme. V postavě Jana Žižky z Trocnova, moudrého a pevného vůdce husitské revoluce, vidíme právem ztělesnění této tradice. Jestliže náš lid dal na vrchu Vítkově postavit obrovský pomník Jana Žižky z Trocnova a v stejná místa uložil ostatky Neznámého vojína z dukelského bojiště, ukázal tím jasně, jak úzce spojuje revoluci husitskou s osvobozovacím bojem i revolucí současnou. Filmový přehled 18/1952 ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o stavbě pomníku znehodnocuje ideologický komentář tehdejší doby. Ono to bohužel jinak nešlo, komunisti se snažili udělat ze Žižky něco jako praprasoudruha a taková stavba jim přišla velmi vhod. ()

Reklama

Reklama