Reklama

Reklama

Pohádka o rybáři a rybce

  • Sovětský svaz Skazka o rybake a rybke (více)
všechny plakáty
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1950, 32 min

Obsahy(1)

Sovětský středometrážní barevný kreslený snímek, natočený podle stejnojmenné pohádky Alexandra Sergejeviče Puškina o chtivé stařeně a zlaté rybce, která měla moc vyplnit každé přání, patří mezi nejlepší díla svého druhu, která jsme dosud u nás viděli. Film je s velkou péčí a smyslem pro krásu Puškinova verše přemluven do českého jazyka. Na VI. Mezinárodním filmovém festivalu v Československu 1951 byl tento film poctěn Cenou za kreslený film. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (9)

ripo

všechny recenze uživatele

V Sovětském svazu mají velké mistry ve vytváření kreslených filmů. „Pohádka o rybáři a rybce" tuto skutečnost znovu potvrzuje. Je to snad nejlepší kreslený pohádkový film, který jsme vůbec viděli. Stačí jen mimochodem si vzpomenout na nafouklou, strašidelnou a nepohádkovou nevkusnost většiny Disneyových kreslených pohádkových filmů, aby nám tím více vynikla čistota, vkus, vysoká řemeslná i umělecká úroveň tohoto výtvoru sovětských filmařů, který je zpracován podle stejnojmenné pohádky A. S. Puškina. Největším kladem tohoto díla totiž právě není jeho kreslířská úroveň, ale naopak jeho duch, jeho podstata, která odpovídá plně podstatě Puškinovy pohádky. Z filmu k nám mluví Puškin, jeho lyrika, jeho nesmírné umění, jeho citlivost i úžasné plastické vyjadřování děje. Všechny tyto Puškinovy vlastnosti se filmařům při zpracovávání jeho pohádky podařilo převést i do filmové podoby „Pohádky o rybáři a rybce". Filmový přehled 26/1952 ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek ruského kresleného umění, které dnes neexistuje. 3D sračky Pixaru a Disney shitu převálcovaly svět a klasika je pohřbená pod rypáky amerických kravin. 2 IdaHutt: Nebo Dáši Havlové a Dáši Havlové ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nádherná kreslená rozprávka so silnou myšlienkou. Sovietska animovaná tvorba v povojnovom období začala silne konkurovať Disneymu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Animácia je nádherná, hlavne pohyb postáv, len tej vaty okolo je trochu viac (začiatok či tancovanie rýb v mori). No a v príbehu mi chýba trochu zdravého selského rozumu, ale v rozprávke môžme prižmúriť očko. Hodnotenie: 85% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Kouzelná animovaná pohádka, jedna z nejkrásnějších, které znám. Kromě excelentní animace s typickými prvky ruského folklóru a originálního příběhu bych ocenila poetiku Puškinovy předlohy, a v souvislosti s tím i citlivé převedení jeho veršů do češtiny. Jedná se o příběh určený dětem, proto si vážím jeho pohádkové moudrosti a výchovného poselství, že hloupost, chamtivost a touha po moci se nevyplácí, a kdo chce příliš, nedostane nic. Nejsem si jistá, jestli to stále ještě platí. Možná to v současnosti už tak není, a proto se takové pohádky dnes netočí. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Výtvarně nádherné, zemitě ruské a morálním poselstvím velmi silné. Dílo ve mně při zhlédnutí nyní ve zralém věku vzbudilo řadu aktuálních asociací. Chtivá, arogantní, neuvěřitelně hloupá a neuvěřitelně zpupná stařena mi svým chováním připomněla současnou svoloč typu "šéfky" Nory Mojsejové. ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľkolepých kúskov z kina MIER. Na to sa nezapomína. Stará dobrá ruská animácia. Kam sa hrabe Superman. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších ruských animovaných pohádek. Troufám si říct opravdu nejkrásnější. Má vše, co má mít. @ripo snad mi vidí do duše. Lépe bych to neuměl napsat. Vlasta Janečková se musela hodně inspirovat i touhle kreslenou verzí. Kemr a Galatíková jako by z oka vypadli těmto kresleným troufám si říct hercům. Ještě jednou: Bravo! tvůrcům. Pohádka, co není patetická, jako některé ruské animované pohádky, která je nesmírně ruská, poetická a moudrá. Je to jedna z pohádek, které se bohužel dnes již netočí. ()

Reklama

Reklama