Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (879)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Full Metal Jacket pro 21. století - ale mnohem mnohem ironičtější a s nulovou akcí. Sam Mendes se stejně jako v Americké kráse nebojí jít pod povrch a já tomu, co vidím, věřím. Všechno to je zatraceně cool a poprvé jsem si pořádně uvědomil, že všichni na světě, ať jsou v sebeposranějších situacích, se musí umět nějak bavit. Nic není jen černé nebo bílé. Herci bez komentáře, výběr hudby přesný stejně jako v Americké kráse ( nebo tarantinových kouscích ). Roger Deakins za kamerou opět dokazuje, že je současná extratřída a když tam hodí velkej celek na eskadru hummerů v poušti a do toho vám hraje pořádná vypalovačka, byl jsem v sedmém nebi a adrenalin šel do červeného .... První pořádný pohled na moderní válku.... A Mendes jde okamžitě do TOP 5 ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Už vidím vyplašených vojnofilov, ako im pri záverečných titulkoch z xichtu zlieza maskovanie a odlietavajú umelohmotné frčky. Toto nieje vojnový film! "Je to príbeh o mužovi, ktorý veľa rokov strieľal z pušky a potom, keď ju odložil a chcel pomilovať ženu, postaviť dom jeho prsty si tú streľbu navždy pamätali." Mendes sa opäť raz vyhol megalomanstvu a svojím obrazovým kumštom dokázal sprostredkovať pocity obyčajných vojakov tak silno, že ma noc po filme dva krát strhlo zo spania. Jarhead obsahuje minimálne 3-4 scény, ktorých obrazy v živote nezabudnem. Čo sa týka hercov, tak Gyllenhaalovi fandím už od October Sky. Tu som mu zožral každé gesto a konečne z si čela strhol nálepku "Donnie Darko forever". ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Narukuj! Strýček Sam si tě žádá! Bude ti u nás dobře, zastřílíš si, zabiješ pár neamerických parchantů, svou vlast ochráníš a i najíst ti dáme... A nebo ne? Nuda v poušti neboli Sam Mendes potřetí. A opět o něčem jiném a zcela jinak než ve svých minulých počinech. Tentokrát přichází se sugestivně syrovým pohledem na život mladého mariňáka během první války v Iráku. Ten nejdříve projde drilem a celý natěšený je nasazen do války kde se nic neděje a jeho vysněná akce nepřichází, jen hlídkuje uprostřed písečných dun a čeká a čeká... A čeká. Film je sice jen slepencem jednotlivých scének (zvláště ta kdy se vojáci dívají na Apokalypsu mi jen tak z hlavy nezmizí, ostatně jako spousta dalších), ale i tak či právě proto je působivý. Navíc je do celkového vyznění přidána řádná dávka sarkasmu a satiry. Technická stránka je precizní (ano, kamera je skoro neskutečná; scéna s koněm uprostřed hořících naftových polí je dokonalost nejdokonalejší), použitá hudba taktéž. Herci jsou, jak již je u Mendesových filmů dobrým zvykem, do jednoho skvělí. Mendesova režie opět dokonalá, invenční a hýřící nápady. Kapitola sama pro sebe je Jake "Donnie Darko" Gyllenhaal, který opět dokazuje, že je jedním z největších talentů současné zaoceánské kinematografie. Pohled na nudu uprostřed moderního válečného konfliktu a dopad, který to zanechalo na jeho účastnících je o to zajímavější a mrazivější, že stejný pocit dokáže aspoň z části přenést i na diváky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mendes to opet dokazal a natocil dalsi masakr. Jeden z nejlepsich filmu roku. Tohle se fakt musi videt v kine, hlavne diky dokonalymu zvuku, kterej je nejvostrejsi kdyz vojaci sledujou Apokalypsu a pak kdyz prileti stihacky. Pribeh je hodne dobrej a i kdyz tu neni nejakej zasadni zlom mezi komedii v prvni polovine a dramatem v druhy, ale vse de hezky plynule, ja to proste musim delit na dve poloviny. A ta prvni se mi libila vic. Precejen vetsina tech forku byla naprosto dokonala. A druha pulka je zase hodne nadprumerny drama, kdy sem nakonec litoval Jakea, ze si nevystrelil. Co se hercu tyce, ty byli perfektni, jen Cooper moh dostat vic prostoru, ale to je jen detail. Taky je tu naprosto paradni kamera. Mendes me opet nezklamal, natocil originalni valecnej film a uz se tesim na jeho dalsi film. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nemám s čím porovnávat, žádný takovýhle snímek jsem neviděl (ani často zde zmiňovanou Full Metal Jacket). Trochu s obtížemi jsem vstřebával humor z první půlky filmu (ale pár hlodů by se tu našlo, včetně trefně zařazené Don't Worry Be Happy), naštěstí v té druhé šlo už o čisté drama. Nikomu neberu názor, že si snímek třeba jenom hrál, že má navíc, ale já si myslím, že ne. Jak jsem to pochopil já (což netvrdím, že dobře), Mendesovi šlo o to, ukázat válku jako neuvěřitelný zmar (buzerace, výcvik, nuda, ztráta iluzí, blízkých lidí a to vše jen proto, aby na konci voják zjistil, že bojoval pro nic, nevystřelil ani na 1 nepřítele a ještě k tomu, že se s ním vzpomínky budou táhnout celý život); a tohle se mu podle mě zatraceně podařilo. Herci, hudba, kamera; nemám co vytknout. Viděl bych to na 4* (ten humor mi zde prostě moc nesedí), ale třeba nato ještě někdy kouknu a svůj názor poupravím. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Na začátku filmu měla být scéna se Samem Rockwellem, který měl hrát Swoffordova (Jake Gyllenhaal) strýce Walta. Nakonec byla vystřižena a Rockwell se filmu vůbec neobjevil. Scénu lze ale vidět ve vystřižených scénách na DVD. (fisus)
  • Během operace Pouštní bouře bylo nejdříve potřeba vyřadit z provozu radarové a protiletecké systémy. Operace začala 17. ledna a za pět dní byla protiletadlová obrana zcela zničena. Následovalo rozsáhlé bombardování Iráku, které trvalo až do 24. února. Samotný pozemní útok koaliční armády trval pouhé 4 dny. Operace skončila 28. února 1991 úspěšným osvobozením Kuvajtu. Součástí koaliční armády vyslané do oblasti Perského zálivu byla také československá protichemická jednotka pod velením plk. Ing. Jána Valo. V první etapě bylo vysláno 169 vojáků, ve druhé etapě byl počet navýšen na 198. Hlavním účelem nasazení samostatného protichemického praporu byla případná likvidace následků chemického útoku a první zdravotnická pomoc postiženým, případně zneškodnění chemické munice. Jednotku postihla jedna ztráta na životě čs. vojáka. (stefji)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama