Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael a Jannik jsou bratři. Michael si vybudoval slušnou kariéru v armádě, má hezkou ženu, dvě roztomilé dcerky. Jannik je černá ovce. Vrací se z vězení, právě když jeho bratr odjíždí do Afganistánu. Michael záhy padne do zajetí. Po čase je osvobozen a vrací se domů. Má však tajemství, se kterým se nedokáže vyrovnat a kvůli kterému se promění k nepoznání. (lenuse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

H34D 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nenápadné a nevýrazné rodinné drama, ala ticho před bouří, se později pozvolna překlopí do ryze emocionální, ale stále velmi realistické roviny, ve které jen užasle a útrpně sledujeme dobře rozpracované charaktery, jak se vypořádávají s přetěžkou životní situací. Herci hrají velice přirozeně a dodávají svým postavám dosti reálné vyznění, avšak kamera, která svými rychlými pohyby a začerněnými okraji (!) měla nejspíš působit intenzivně, sugestivně a přiblížit divákovi pocit uvěřitelnosti, u mě dostahuje dokonce opačného efektu. Je naprosto neumělecká, místy až křečovitá, stahuje na sebe pozornost a já si občas připadal, jako kdybych se díval na amatérské domácí video. Velké mínus pro jinak skvělý, intenzivní snímek. 7/10 ()

zsn

všechny recenze uživatele

Koukám zase další evropský film, který Amerika ukradla pro svou verzi a tu originální zadupala do země jak výkony, tak výnosy. Ku_va práce Proč?! Zajímalo by mě, kolik je ještě takových filmů, scénářů, nápadů provedení, které USA či jazykem přivlastněná Anglie potajnu znásilnila a exhibovala ve svém podání se svými obligátními herci. Jakoby evropská kamera, herecký výkon nebo prostředí mělo prašivinu. Amíci se prostě odmítaj koukat na neznámé tváře v dabingu, natož číst titulky a poslouchat cizí jazyk. Mě se ale taky nelíbil ksicht Daniela Craiga v přecucu "Muži, kteří nenávidí ženy" a dost mě mrzí, že zase společnost jak bezduchá ovce bude tuto verzi povyšovat, ačkoli originál, který šokoval dlouhou dobu předtím celý svět, je jen jeden, nenahraditéný, a to včetně svých představitelů. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem zhlédla americkou verzi a ta, ač je nebývale kvalitně zpracována, hodně mi v ní vadila americká strojenost, upjatost a vyumělkovanost. Originální dánští Bratři mají vše, co mi v americkém remaku chybělo. Zcela přirozené, civilní, bez přehnaného sentimentu. A zároveň velmi silné. Plytké? Proč? Protože spolu nehupsli do postele?:) Myslím právě, že vztah mezi Sarah a Jannikem je vykreslen bravurně, kde je mezi nimi cítit napětí po celou dobu, aniž by došlo na to hlavní. Ač jsem si to velmi přála, protože chemie mezi nimi fungovala znatelně:) Scéna, v níž se Sarah sprchuje a Jannik přijde ke dveřím, aniž by se odhodlal vejít a poté odchází, ukazuje, jak se pere se svými city a svědomím. Nikolaj Lie Kass je borec a hrozně mi připomíná Davida Švehlíka:) Connie Nielsen je sympatická a i když mě herecky nijak neodrovnala, je radost se na ni dívat. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

druhé rande so Susanne Bier: famózne, manifique, neviem ešte aké superlatívy. veľmi silný príbeh, úžasne zvolený herci (po zhliadnutí dánskeho tria sa mi už teraz obsadenie amerického remaku nepáči) a skvelá kamera. connie nielsen ma veľmi prekvapila, a Ulrich THomsen a Nikolaj Lie Kaas sa nachádzajú v kolonke mojích obľúbených hercov. a silné to bolo aj preto, lebo vzťah titulných bratov je veľmi podobný mojmu vlastnému životu, takže sĺz bolo veľa. a záver ma zaklincoval. užasne. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh o krutém lidském neštěstí, o tragédii jež šíří mezi lidmi válka a ta si své oběti s nějakými ohledy nikdy nevybírá, stejně tak jako ve filmovém příběhu o Michaelovi, majorovi dánské armády, který se sice vrátí šťastně z bojové mise v Afghánistánu, ale natrvalo je poznamenaný utrpením prožitým v zajetí, vrací se v době, když už je považovaný za mrtvého, nikdo totiž nepředpokládá, že mohl havárii sestřeleného vrtulníku někdo z posádky přežít, do rodiny se mezi tím místo něho zapojil mladší bratr a pomáhá manželce i se věnuje jeho dětem, prožívají společně šťastné chvíle a chtějí zapomenout, ale právě návrat vše mění, nevrací se totiž člověk, kterého oni dobře znali a měli rádi, ale vrací se bohužel psychicky narušený člověk, který by sice chtěl zpět svůj bývalý, klidný život, ale nedokáže to, naopak jen šíří rodinou nezadržitelně své osobní neštěstí, rozkládá ji svou nepotlačitelnou agresivitou a tvrdostí, odcizuje se dětem i manželce, všichni, které tolik miloval jeho přítomností jen trpí, dramatický závěr už je jen očekávatelným vyvrcholením jeho narůstající frustrace, opravdu drsný příběh, hořce věrohodný, že právě tak se to nezřídka může v některých rodinách válečných veteránů odehrávat. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kde se Jannick dozví, že jeho bratr zemřel, není herec Nikolaj Lie Kaas opilý jenom jako, ale doopravdy. Věřil, že díky tomu bude scéna autentičtější. (akisha)

Související novinky

Hugh Grant balí čínské krásky

Hugh Grant balí čínské krásky

15.06.2008

V neděli bodne špetka romantiky. Té opravdu kvalitní je na filmových plátnech zoufale málo. To víte, Richard Curtis sám všechno nestíhá. Naštěstí se scénáristického řemesla chopil i jeho brácha Jamie… (více)

Jake a Tobey jsou bráchové

Jake a Tobey jsou bráchové

20.09.2007

Drama dánské režisérky Susanne Bier Bratři posbíralo i tady na ČSFD pěkných pár pětihvězdičkových hodnocení a nadšených komentářů. Všiml si to i Hollywood ;-) Ano, už brzy se v tomhle textu objeví… (více)

Zach Braff v zajetí lékařů

Zach Braff v zajetí lékařů

07.03.2006

Režisér oblíbeného filmu a velice výrazného debutu Procitnutí v Garden State, Zach Braff, se pustí do natáčení filmu se silným příběhem OPEN HEARTS, remakeu dramatického dánského filmu natočeného v… (více)

Reklama

Reklama