Reklama

Reklama

Statečný Sarmiko

všechny plakáty
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1950, 21 min

Kamera:

A. Astafjev

Obsahy(1)

Sovětský kreslený film "Statečný Sarmiko" vypráví o dobrodružství malého čukotského chlapce, který s nasazením vlastního života zachrání! svou kamarádku z plovoucí kry uprostřed mořského zálivu. Film byl promítán na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1952 a byl vyznamenán cenou za kreslený film pro své vysoké umělecké a technické hodnoty a pro svou výchovnou tendenci.(FILMOVÝ PŘEHLED 39 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Sovětský barevný kreslený film „Statečný Sarmiko", vysoce oceněný na VII. Mezinárodním filmovém festivalu, splňuje všechny požadavky, které se kladou na dobrý film pro děti. I když jsou dosud zpracovávány technikou kresleného filmu převážně náměty pohádkové, přece se, zejména v poslední době, jeví snaha tlumočit dětem touto výraznou uměleckou formou i příběhy z jejich života, vyprávět o příhodách pionýrů, o jejich práci, a tak vychovávat nejmladší filmové diváky příklady, které jsou jim blízké. Film o statečném chlapci Sarmikovi je z tohoto druhu filmů jeden z nejlepších; vede děti k ukázněnosti a ukazuje, v čem spočívá statečnost, obětavost a přátelství. Vedle této výchovné tendence má film zásluhu v tom, že poučí malé diváky o životě dětí na dalekém severu, o jejich radostech i dobrodružných příhodách. Filmový přehled 39/1952 ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné příhody statečného chlapce Sarmika, který žil s dědečkem uprostřed sněhu na dalekém severu. Při své cestě na letiště pro zásoby zachránil kamarádku Aňu, která neposlechla otce a když si krátila cestu přes rozmrzající moře, uvízla se sáněmi a sobem na odlomeném ledovém poli. Sarmiko ji sice pomohl, ale sám zůstal se svým psem uvězněn na odlomené kře, která ho odnášela na oceán. Jak už to v pohádkách bývá, všechno nakonec dobře dopadlo. Je to příběh o kamarádství, odvaze, obětavosti a pomoci příteli, který se ocitl v nebezpečí. ()

Reklama

Reklama