Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádku o hrnčíři z Kvítečkova napsal a původními písňovými texty doplnil Zdeněk Kozák – dramatik a rozhlasový režisér. Příběh vychází z tradice českých pohádek, které znají hastrmana i jako tvora k nerozeznání podobného lidem. Ten jim může pomáhat a navazovat s nimi hlubší vztahy. Také bojácnému Floriánkovi (R. Vojtek) pomůže ke štěstí polidštěný vodník. Jenže jak se ukáže, bez vlastní odvahy by Floriánek svou milou (J. Tabrea) nezískal… Pohádku natočil režisér František Filip, který si ke spolupráci vybral výtvarnici Vlastu Švejdovou, oblíbenou kreslířku dětských knížek. Ta stvořila pohádkový Kvítečkov ve stylu kresleného leporela. Písně, které provázející celý tento pohádkový příběh, vzešly z dílny skladatele Otakara Olšaníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zase tak špatné to nebylo, jak sugeruje zdejší hodnocení. Pravda, Vojtek moc sympatický týpek není, ale zase Tabrea to svým zjevem vynahrazovala, takže jako dvojice vycházeli jako zcela průměrní lidé. Pohádka přinesla mnohé poučení, např. že vodníci stárnou mnohem rychleji než lidé a že je velmi důležité nedbat na matčiny rady a věnovat se karbanu, protože kdo neumí hrát karty, je bez kouzelného škapulíře zcela ztracen. Také z linguistického hlediska byl člověk obohacen, neboť slovo "plachořitka" nikdy předtím ani potom neslyšel. Ono taky není divu, páč z přísně logickýho hlediska to znamená člověka, který nerad ukazuje zadek na veřejnosti, a těch je (doufám) u nás naprostá většina. No a největší obdiv za mě sklízí autor a režisér tím, že snad poprvé v dějinách pohádek nechají hlavního hrdinu spáchat sebevraždu, byť tedy neúspěšnou (v případě Vojtka musíme zvolat "bohužel"!) ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Někdy bychom třeba my dospělí měli nechat hodnocení pohádek cílové skupině diváků - tedy dětem a to bychom se možná divili, jak rozdílné by bylo bodování. Pro moji dceru má Floriánek nejméně 6 hvězdiček a texty si odříkává zpaměti společně s herci. Díky tomu mám pohádku chronicky naposlouchanou také a nepřijde mi vůbec špatná. Ladovské kulisy, příjemný výběr herců - zejména Stanislav Zindulka si svého hastrmánka zahrál s radostí a pro radost (a to nejen ve hrané podobě, ale i v audio provedení.) Obsazení Josefa Karlíka vždy potěší a ani ostatní neurazí. Co jediné mi, po několikerém poslechu opravdu leze na nervy, je hudba. Dost primitivní a nepříjemně vtíravá. Příběh o vyjukaném polohastrmanovi, který po letech najde svého otce, je navíc docela zajímavé a neobvyklé téma pro dětskou pohádku. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Civilní herectví v duchu Jeana Gabina, nákladné exteriéry, na kterých je patrná ruční práce, kamera dává vyniknout celé barevnosti prostředí, děj poměrně akční, nechybí milostné drama ani existenciální pokus o sebevraždu, dojde i na filmové triky, když se točí v hastrmanově domácím prostředí pod vodou. Dílo vrcholí závěrečnou ukázkou bojového umění, kterým ve finálním souboji zkrotí hlavní hrdina padoucha a monumentální davovou scénou. Přidáme-li k dobru, že nechybí ani morální ponaučení, dojdeme ke zjištění, že je s podivem, že se z tohoto filmu ještě nestal vývozní artikl reprezentující naše filmové umění v zahraničí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to sice pohádka natočená kompletně v kulisách s důrazem na fakt, že je tvořena pro ty úplně nejmenší. K tomu odkazují nejen pohádkově malované kulisy a písničky. Ale též konec, kdy duchové varují před lakotou a lží. Pozorní diváci si možná všimnou, že na sudu v hospodě se míhá stín někoho ze štábu zatímco hospodský mluví s dcerou. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka, která vyniká především svou stupiditou a naivitou. Písničky sice nejsou nijak otravné, ale pohledy do kamery otravné časem jsou a jednání hlavních hrdinů je příšerné. A ačkoliv Peca v roli ducha/anděla potěší, především závěr je zcela tragický. Pohádka tak možná na nedělní ráno, ale na poobědový čas je to už zcela nevhodné. Hudba: Otakar Olšaník ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama