Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká barevná kreslená pohádka Bratří v triku o tom, jak si zvířátka vypěstovala z jadérka jablůňku pláňku, kterou jim pionýři mičurinci pomohli zušlechtit. Pohádka má prostý, srozumitelný děj, podaný vtipnou, poetickou formou a patři k tomu nejlepšímu, co u nás bylo pro děti natočeno. Film byl na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 1952 odměněn cenou za kreslený film. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

duddek 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý příběh o tom, jak může být příroda bezradná bez člověka... Detailně zachycené roubování je pro děti jistě poučné (i když jabloně by se měly pěstovat v párech, krtek ani ježek nejedí jablka, ježek by navíc ve skutečnosti v době, kdy se urodily první plody, byl už dávno na onom světě). Bezvadně je vykreslena řeč jednotlivých druhů ptactva, jejich projevy jsou do ní nápaditě zakomponovány. Krtek se tady pohybuje o dost srandovněji než jen o pět let mladší Milerův. Ale animací (i množstvím zvířátek v lese) se snímek podobá spíš Disneyho Sněhurce. Výr: "Uuuuuzavírám schůůůůzi." :)) ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Vzdělávací animovaný filmeček. Písničky byly příšerné, ale animace a příběh to zachránily ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Krásna poetická kreslená rozprávka. Len sa neviem zbaviť dojmu, že to pionieri pokazili, hoci to bol vlastne zámer tvorcov... aby tam boli. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Filmové pohádky jako pohádky vůbec jsou účinným prostředkem ideově umělecké výchovy dětí. Dnes na ně klademe požadavek, aby svými náměty přibližovaly dětem problematiku našeho současného života, otvíraly jim cestu k pravdivému jeho poznání. Barevný kreslený film „Jablůňka se zlatými jablky" plní tento úkol přímo příkladným způsobem. V podobě moderní bajky ze života našich lesních zvířátek dává dětem poučení o smyslu a způsobu štěpování stromů, osvětluje jim mičurinské pěstitelské snahy. Příkladem svorné spolupráce zvířátek i společného úsilí mičurinské skupiny pionýrů probouzí v dětech pochopení potřeby a prospěšnosti kladného vztahu ke kolektivu, rozvíjí v nich hlubokou lidskou ušlechtilost, oddanou službě pro veliké cíle, kterým se má život zasvěcovat. Film tak děti připravuje a vychovává k velikým úkolům, které na ně čekají jako na příští spolubudovatele našeho společného života, naší lepší socialistické budoucnosti. Filmový přehled 48-49/1952 ()

Zajímavosti (1)

  • Prvý stredometrážny kreslený film natočený v Československu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama