Reklama

Reklama

Ostrovy milionů ptáků

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1952, 12 min

Obsahy(1)

První z filmů, natočených na cestě dvěma světadíly inženýry Hanzelkou a Zikmundem, vypráví o osazenstvu malých skalnatých ostrůvků při pobřeží jihoamerické republiky Peru. Strmé břehy ostrovů jsou pokryty miliony ptačích hnízd. Na ostrovy přijíždějí čas od času dělníci, kteří pečlivě sbírají nastřádaný ptačí trus, nejcennější přirozené hnojivo na světě. Počet ptáků na ostrovech byl odhadnut na třicet milionů. Film podtrhuje také sociální stránku využití této přírodní pozoruhodnosti. Obchod s hnojivem je velmi výnosný; avšak dělníci, kteří pracují na ostrovech za nelidských podmínek, mají nepatrný výdělek, protože lidská práce zde není ceněna. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (1)

ripo

všechny recenze uživatele

„Naše představa cestovatelů inženýrů Hanzelky a Zikmunda je nerozlučně spjata s osmiválcovou Tatrou. A přece se několikrát za jejich cesty stalo, že se od svého spolehlivého vozu na několik dní odloučili. To tehdy, když se jim naskytla příležitost poznat něco mimořádně zajímavého, k čemu zajet Tatrou, přes všechnu její téměř neuvěřitelnou výkonnost a spolehlivost, nemohli." (Úvod ke scénáři). Proto tedy mají naši diváci možnost zhlédnout na plátně kin ostrovy, které jsou světovou zvláštností, poznat jejich podivné obyvatele i jejich „produkt", nejlepší přirozené hnojivo na světě, které se stalo zdrojem bohatých příjmů peruánských obchodníků. Film „Ostrovy milionů ptáků" je uváděn do našich kin jako první ze série cestopisných dokumentů, k nimž získali inženýři Hanzelka a Zikmund materiál na své cestě dvěma světadíly. Filmový přehled 48-49/1952 ()

Zajímavosti (1)

  • Exkluzivita dokumentu spočívá v tom, že obsahuje záběry obou cestovatelů pohromadě, do té doby vždy jeden filmoval druhého. Mohlo to být jen proto, že chvílemi stál za kamerou český rodák a peruánský občan Eduard Ingriš, se kterým se tvůrci v Peru seznámili. (sator)

Reklama

Reklama