Reklama

Reklama

Plačící pěst

(festivalový název)
  • Jižní Korea Jumeogi unda (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Boxerský snímek korejské provenience ctí pravidla žánru a doplňuje je moderní vyprávěcí formou. Po poněkud hektickém začátku paralelně sleduje osudy dvou protagonistů. Čtyřicátník Gang Tae-shik byl medailista na Asijských hrách v roce 1990 a po krachu rodinného života si vydělává na ulici: za peníze do sebe nechává bušit frustrované lidi. Mladík Yu Sang-hwan je vcelku zdatný a bezohledný gangster. Ocitá se ve vězení, kde začne více méně z donucení boxovat. Oba muži míří rychle ke dnu a východisko z tíživé situace nacházejí právě v boxu a v blížícím se amatérském šampionátu? Poměrně drsný snímek s řadou rvaček a bitek, s dlouhými sekvencemi tréninku i ringových zápasů doplňuje melodramatická linie: oba tak rozdílní borci se upínají na rodinu. Tae-shik na synka, Sang-hwan na těžce nemocnou babičku. V roli mladšího hrdiny se objevuje režisérův bratr Ryoo Seung-bum. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

Hogun 

všechny recenze uživatele

Už som začal strácať nádej, že niekedy uvidim film z prostredia boxu, ktorému nebudem mať čo vytknúť. Naštastie som sa dostal ku tomuto snímku a musim zvolať: "Konečne". Konečne som uvidel film, kde sa snúbi silný emocionálne ladený príbeh s reálnymi (samozrejme v rámci možností) ukážkami tréningu a samotného zápasu. Boxeri sa nachádzajú v rovnakej váhovej kategórii, postupne strácajú silu, presnosť, koordináciu pohybov a dokonca používajú obranu! A čo sa týka dejovej línie, konania postáv a konfrontácie ich životných príbehov, tak ku Adrianovej obsiahlej a veľmi výstižnej štúdii už nemám čo dodať :) 10/10 ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Nikterak světoborně vygradovaný a stejně podaný příběh o dvojici boxerů, toužících získat divácké sympatie a vlastní uvědomění prostřednictvím zaběhaných dějových schématů a netradičně pomocí dvou paralelně vyprávěných linií. Outsideři, jež musí najit sami sebe, tradiční rodinné hodnoty a sport je pro ně prostředek vykoupení, tu už několikrát byli. Stejně jako klasická témata filmů, jejichž hybným motorem je budování fyzické stránky člověka. Sebetrýznění jako očista, nutnost ztráty všeho blízkého k objevení sama sebe atd. Vynikající úrovní oplývají samotné zápasy zúčastněných, které působí naprosto autenticky. Naproti tomu je kamera v mnoha jiných scénách zbytečně neposedná a na sebe upozorňující, což nabourává jinak precizní technickou stránku, která si s hraje barevnými filtry, světlem a podobnými záležitostmi. Závěrečná snaha autorů o nutnosti přerozdělování diváckých sympatií bohužel vychází naprosto vniveč, stejně jako drtivá většina vězeňských pasáží, kterým by slušelo silné prostřihání a zkrácení. Agresivitu a hloubku Zuřícího býka tu nenajdete ani náhodou, snímek o chudém italském chlapci s geniálně jednoduchou dějovou linií o americkém snu by se na korejské poměry našroubovat snad dal, ale nebylo by to zapotřebí a tak celá tahle podívaná nejvíce připomíná (zejména svou formální stránkou) promrhaný potenciál Aliho, který se stal labutí písní Michaela Manna. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Muz v strednych rokoch na pokraji rozvodu, mladik nevaziaci si rodinu smerujuci z ulice rovno za mreze.....co noveho nam vlastne prinasa tento film? To nieje vsak spravna otazka. Otazka znie : Ako korejci z tak doslova otrepanych prvkov dokazu vykuzlit tak putavy a silny pribeh? Tazko odpovedat. Mozno to netreba riesit a staci si ten film pozriet. Ludia moji, take K.O som dostal naposledy pri pozerani Brotherhood of war, a to uz je co povedat. (10/10) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerná športová dráma. Má celkom dobrý príbeh o dvojici úplne odlišných mužov, bývalom uznávanom boxerovi v stredných rokoch, ktorý sa kedysi dostal takmer až na vrchol, ale nakoniec padol až na úplné dno a musí si zarábať ako ľudské boxovacie vrece, aby mal aspoň na jedlo a problémovom mladíkovi, ktorý skončí vo väzení, no tu ho dozorca privedie na správnu cestu a začne sa venovať boxu, ktorý ho neopúšťa ani po prepustení. A obaja vidia v práve nadchádzajúcej súťaži svoju životnú šancu stať sa konečne niekým. Spracovanie nie je zlé, ale ani s ním nie som až tak veľmi spokojný. Na jednu stranu chválim podanie tejto klasickej zápletky trochu inak, teda cez dve dejové línie venujúcim sa až dvom hlavným postavám, pričom obe postavy sú úplne iné, majú odlišné motivácie a spoločný majú jedine cieľ, vyhrať, takže kvôli tomu ani táto výrazne nadpriemerná dĺžka nie je žiadny problém. Obe línie obsahujú viacero zaujímavých prvkov a sú aj približne vyrovnané, ale nanešťastie si ma to nedokázalo až tak moc získať. Hlavným problémom je rozhodne to, že obe hlavné postavy si ma svojou povahou rozhodne nezískali, obzvlášť správaním k svojej rodine a aj keď každá má aj nejaké dobré chvíle, nefandil som im a tak mi vlastne bolo úplne jedno, ako dopadnú a ani záverečná fáza na tom nič nezmenila. Samotný box tu tiež nepôsobí až tak zaujímavo, celkovo tento šport moc nemusím, ale niekedy ho tvorcovia vedia podať pomerne atraktívne, no v tomto prípade mi to prišlo len také obyčajné. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Choi Min-Sik a ani Ryoo Seung-Bum nie je zlý, obe postavy sú zahrané veľmi dobre, len ako som spomínal, ich charaktery si ma nezískali. A poteší aj viacero plno známych tvárí vo vedľajších postavách, pričom viaceré z nich ma aj dosť zaujali, či už dozorca, priateľ staršieho boxera, mafián a pár ďalších. Réžia a technická stránka sú len bežným štandardom, väčšina stránok je na tom dobre, ale mrzí ma, že som nepocítil žiadne emócie. Takže na lepšie hodnotenie by som potreboval vylepšiť charaktery hlavných postáv, takto im nedokážem fandiť a to je pri filme s touto tématikou celkom problém, ale celkovo som aj tak pomerne spokojný, Crying fist je slušný film, na ktorý sa pozerá dobre. 63% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Na Crying Fist jsem se těšil hodně, asi především kvůli Choi Min-shikovi (samozřejmě je opět úžasný). Prvních pár minut jsem viděl ještě doma na PC několikrát a byl jsem nadšen. Bohužel, film cca po 40 minutách ztrácí tempo (nebo alespoň já bych celou vězeňskou část docela prostříhal), občas nabídne skvělý moment (především s Tae-shikem), ale na intenzitě začně nabírat až poslední půl hodiny, která smeřuje k nevyhnutelnému zápasu, IMHO velmi silnému vrcholu filmu. Jak box vůbec nemusím a i ty nejuznávanější boxerské filmy mě tolik nebraly, Crying Fist se mi líbila více, asi proto, že o box jde až v druhé, třetí řadě a upřednostěny jsou postavy a jejich psychologie, i pro které není box to hlavní. Ovšem zde je závěrečný souboj lahůdka, protože každé kolo je točeno jiným způsobem, velmi příjemné. ___ Číselné hodnocení se v průběhu filmu měnilo od 100 % pro začátek, přes 80 % za střední část a konečně k závěrečným 100 %, tedy průměr za 90 %. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama