Reklama

Reklama

Žlutý čáp

všechny plakáty
Animovaný / Pohádka / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1950, 11 min

Obsahy(1)

Kreslený sovětský film, zpracovaný podle čínské pohádky. Barevný film "Žlutý čáp" vypráví pohádkovou formou o potulném zpěvákovi Mi, který svými písněmi utěšoval čínský lid v době nadvlády hrabivých mandarinů. Když Mi odešel do dalších čínských provincií, zanechal utiskovanému lidu žlutého čápa, aby místo něho svým tancem obveseloval lid. Zlý mandarin se čápa zmocnil a chtěl jej donutit, aby tančil pro něho. Čáp však nedbal ani lichotek, ani trestů a vrátil se zpět mezi prosté lidi. (FILMOVÝ PŘEHLED 25 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla malá, měla jsem za to, že mandarín je sameček od mandarínky. Tahle pohádka by nasvědčovala tomu, že to tak je, protože zlý mandarín byl dost kulatý a žlutý. Proč je žlutý i čáp, nechápu. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Barevná kreslená pohádka „Žlutý čáp" vypráví o době útlaku čínského lidu, kdy jeho naděje na osvobození z područí bohatých mandarinů ožívaly v písních potulných hudebníků. Vtipná pohádka, která satirisuje bývalou vládnoucí třídu, pobaví malého i dospělého diváka. Filmový přehled 25/1952 ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu vidím, že šlo o propagandu, která měla hlavně v dětech vzbuzovat dojem, jak to za monarchie bylo hrozné. Ale přiznám se, že jako dítě jsem tomu takhle nemohl rozumět, takže se mi to líbilo. ()

Reklama

Reklama