Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín 1945. Jeho posledních deset dnů. Na samém konci války ještě stihne poslat na smrt spoustu lidí. A pak už bude zrazen svou generalitou, propadne naprostému šílenství, ožení se a po posledním polibku s Evou Braunovou spáchá sebevraždu a bude spálen, aby ušetřil své tělo veřejného lynčování ulicemi zničeného Berlína. Takový je film Hitler: Posledních deset dnů, ve kterém sledujeme britskou filmovou hvězdu Aleca Guinnesse jako ztělesněné nelítostné a samolibé zlo, kterému nesplaskne jeho obludné ego ani ve chvíli, kdy přichází jeho konec… (mahler)

(více)

Recenze (4)

Koly 

všechny recenze uživatele

Tato verze Hitlerových posledních dnů obsahuje některé dost velké "boty" (Hitler nikdy o vyhlazování židů před personálem bunkru ani před kýmkoliv jiným otevřeně nehovořil), nicméně pocit z ní mám vcelku dobrý. Alec Guinness se s postavou Hitlera vypořádal obstojně, ale buďto on nebo scénáristé zapomněli, že Hitler byl tehdy už úplně na dně. Třásla se mu levá ruka a díky léčebným metodám doktora Morella vypadal jako umrlec. Guinnessův Hitler mi přijde být až v příliš dobré formě. Co se týče režiséra Ennia De Conciniho, tak si mohl dát trochu víc záležet na budování atmosféry v bunkru, protože ta by měla diváka dusit stejně, jako kdysi dusila jeho obyvatele. Jsem zvědavý na kolik verzí ještě narazím, protože jsem vůbec netušil, že je tohle téma mezi režiséry tolik oblíbené. Docela by mě zajímalo, co by s tím provedl Shakespeare. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi podobný film ako o 8 rokov mladší Bunker s Hopkinsom. Posledné dni fašistického vodcu Tretej ríše ukazujúce jeho skutočnú tvár. Alec Guinness tu zahral jednu zo svojich najsilnejších rolí a ešte sa k tomu na fuhrera aj silno podobal. Nabrífovaná gestikulácia do najmenších detailov, jeho plamenné prejavy a impulzívny charakter - všetko dokonalé. Mimo hlavnej postavy a jeho monológov to už nie je také terno - prichádzajúce a odchádzajúce správy z frontu, bojazlivosť generálov, nejaké to menšie povyrazenie a časté použitie dokumentárnych záberov ako ukážka skutočnej reality vojnových hrôz. Nechám na posúdení každého, či spojenie hraných a dokumentárnych scén spolu ladilo. Film stojí na Guinessovi a jeho hereckom výkone a dovolím si tvrdiť, že v roli Hitlera je ešte lepší ako spomínaný Hopkins. ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

V úvodní scéně natočeného scénáře se Adolf Hitler setkal s nacistickými bankéři Freddie Jonesem, Michaelem Sheardem, Kevinem Brennanem, Peterem Sallisem a dalšími. To vše bylo ale v postprodukci smazáno a nahrazeno scénou s Hitlerem a nacistickým profesorem (Timothy West). ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený podľa knihy príslušníka vojenského spravodajstva, ktorý bol pridelený v apríli 1945 do bunkra a mal za povinnosť zúčastňovať sa na denných brífingoch u Hitlera. Išlo o kapitána Gerhardta Boldta a jeho knihu "Hitlerove posledné dni - očití svedkovia". Kapitán Boldt sa dostal z bunkra za pomoci svojho kamaráta generálporučíka Freytag- Loringhoven (pobočník náčelníka generálneho štábu generála Krebsa), dňa 29. apríla 1945. Prešli cez sovietske hliadky a obaja sa dostali na sever k svojim rodinám. Dej filmu sa začína v deň 56. narodenín nacistického vodcu - 20. apríla 1945 a príbeh sa končí v deň jeho samovraždy, 30. apríla 1945. Celý film sa odohráva vo Führerbunkeru (hlavnom Hitlerovom bunkru) ktorý sa stal Hitlerovi bydliskom od 16.1.1945. Poslednýkrát sa Hitler dostal na vzduch v deň svojich narodenín, kedy vyznamenával chlapcov z Hitlerjugend (tieto zábery ale v tomto filme nie sú). Prvý krát sa Hitler objavil na plátne v Nemecku v roku 1955 vo filme Der letzte Akt, kde sa popisuje posledných 10 dní Adolfa Hitlera. odvtedy som to videl minimálne v 15 filmoch ale keďže tento je z roku 1973 tak to by malo byť ešte dôveryhodné, bolo krátko po vojne. Samotného Boldta vo filme predstavuje dôstojník Hoffman, autora spomienok. Ďalším hendikepom filmu bolo, absencia nemeckých hercov (iba jediná Nemka v ňom hrala Doris Kunstmann Evu Braunovu), ostatní boli talianski a anglickí herci. Len pre ilustráciu filmy na túto tému. Posledné dni Adolfa Hitlera (1972), Čo sa stalo s Hitlerom? (1994), Koniec Tretej ríše (2001), Smrť v bunkri – Skutočný príbeh Adolfa Hitlera (2004), Pád Tretej ríše (2004), Hitlerova smrť – Záverečná správa (2005), Hitlerov koniec (2005), Hitler kaput (2008), Pád Tretej ríše (2009), Vzostup a pád Tretej ríše (2010), Hitlerove posledné hodiny (2016) a mnoho ďalších. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • V úvodní scéně natočeného scénáře se Adolf Hitler (Alec Guinness) setkal s nacistickými bankéři Freddie Jonesem, Michaelem Sheardem, Kevinem Brennanem, Peterem Sallisem a dalšími. To vše bylo ale v postprodukci smazáno a nahrazeno scénou s Hitlerem a nacistickým profesorem (Timothy West). (sator)

Reklama

Reklama