Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další důkaz nezměrného komediálního talentu Aleca Guninesse (o čemž se můžete dále přesvědčit ve filmech Vražda na večeři a Pět lupičů a stará dáma), který se jako vysmívaný bankovní úředníček rozhodne ukrást náklad zlatých cihel. Obzvlášť vtipné je, že všichni jeho komplicové jednají jako dokonalí gentlemani, a to včetně druhořadých, zavšivených zlodějíčku odkudsi z londýnské galérky. Charles Crichton postupně stupňuje tempo, takže divák se od originálně natočeného sestupu Eiffelovy věže až po Guinnessův poslední monolog prakticky nemá šanci nadechnout. Teď už vím, proč byla Crichtonovi nabídnuta režie Ryby jménem Wanda :) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Zločin se nevyplácí. Začne to zlatými cihlami, a končí pokusem okrást školačku. Objektivně za čtyři hvězdy, protože rozjezd filmu je docela pomalý, ale kvůli scéně, ve které Guinness uteče policistům tak, že se prostě zařadí mezi úředníky jdoucí do metra a splyne s nimi, musím dát pět. A vlastně taky kvůli Guinessovi samotnému, který si svoji roli dokonale průměrného úředníka "bez představivosti", vychutnal do poslední kapky. A film sám po půl století hořkne v ústech, neboť kam se Holland hrabe na dnešní bankovní žraloky ze City. Miliardové manipulace se sazbami, podvody, a policisté nikoho nepronásledují. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie o geniálně jednoduchém plánu, jak ukrást zlaté cihly a propašovat je z Británie do Francie. Na dnešní dobu je možná příliš pomalá a prostá, ale na druhou stranu tak... britská. Realistický příběh se pomalu a nepozorovaně zvrhne v absurdní frašku, aniž by přitom Guinness a Holloway hnuli brvou. A v tom je to kouzlo! Sprostě okrádají banku a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělají to s vlídnou zdvořilostí anglických gentlemanů. U nás je to zachováno díky dobovému dabingu zasloužilých frakmenů Oldřicha Nového a Václava Vydry nejstaršího. 80 % ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vtipná zápletka graduje příjezdem do Paříže a vrcholí honem za poslední zlatou věží v policejním muzeu a následně stíhací jízdou v policejních autech. Vtipně užitý symbol Paříže – Eiffelovka, legračně působí studiové sbíhání hrdinů z věže. A parádní je dabing, v němž jiskří hlas Oldřicha Nového. Výstižný komentář: KIT.HL. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)
  • Původní délka činila 110 minut. (M.B)

Reklama

Reklama