Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Sawy 

všechny recenze uživatele

"Však ho naučíme!" Zábavná,dost nahláškovaná a originálně pojatá lupičská komedie,kde místo drsných a zkušených zlodějů kradou dva angličtí gentlemani,kteří si chtějí zajistit luxusní důchod.Alec Guinness je přímo výtečný,Stanley Holloway mu skvěle nahrává a scéná úprku po Eiffelovce je natočena vskutku excelentně.A že má ten film na krku už skoro šest desetiletí? Řeknu vám,není to na něm poznat ani trochu.A to je pro mě vůbec to nejpříjemnější překvapení. 85 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že mě v jednom okamžiku začalo štvát, že plán nevychází, a od té stejné chvíle se celá akce dětinsky hroutí, užil jsem si to náramně. Oldřich Nový v jedné ze svých pouhých čtyř dabingových rolí, a je pochopitelně geniální, skvěle mu ale sekunduje Václav Vydra starší ve své jediné (opravdu?) dabingové roli - jeho hlas je zabarvený tak, že připomíná Svatopluka Beneše. Potěší i Sid James, kterého jsem poprvé slyšel mluvit česky, v originále má hodně specifický hlas, a ještě specifičtější smích. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná, zábavná a svěží lupičská komedie. Ironický nadhled a příhodný vtip vládnou celému dílu pevnou rukou. Navíc jsou tu i umělecké vsuvky, hravá ztřeštěnost grotesky a originálně a promyšleně vedený příběh. Když jste chudí a bohatství přesto máte na dosah, začne se vám v hlavě spřádat a zdokonalovat důmyslný plán na pohádkový a bezstarostný zbytek života. Ale každý sebedokonalejší plán může narazit, pokud se do hry zapojí faktor náhoda. Bankovní úředník Henry Holland (dobrý Alec Guinness) nosí v hlavě plán na lepší život a kompenzaci za své nedostatečné pracovní ohodnocení. Náhoda mu do cesty přihrává výrobce suvenýrů Alfreda Pendleburyho (dobrý Stanley Holloway). A poklidný život se mění v dychtivé přípravy, gentlemansky provedenou loupež, vzrušující radost, odvrácení katastrofy možnosti odhalení, když se do cesty postavil rozhodný a neúprosný faktor náhoda, který si s dvojicí se škodolibou rozverností pohrává a směřuje je k jejich konečnému pádu. A přesto prožili to největší dobrodružství svého života, bez násilí, bez ohrožování, s lehkostí a rafinovaností, se vzrušenou dychtivostí, plnou očekávání. Povstali, aby se vzepřeli osudu a stali se králi svého života, užívali si krásných a opojných chvilek svého zdánlivého vítězství, aby nakonec s urozenou zdvořilostí přijali svoji definitivní porážku. Z dalších rolí: pomocníci dvojice při loupeži Lackery (Sid James) a Shorty Fisher (Alfie Bass), profesionální zlodějíčci, nadšení z budoucí rekordní kořisti, paní Chalk (Marjorie Fielding), nekompromisní paní domácí ústřední dvojice, stará paní Evesham (Edie Martin), které Holland četl knihy, mladičká Chiquita (mlaďounká Audrey Hepburn), Hollandovo povyražení v Riu, a inspektor Talbot (Christopher Hewett), odhalující zločince. Příjemné, hravé, rozverné, svěží, ironické, zdvořilé, urozené, vtipné, uspokojující, nadšené, povznášející, dychtivé, ušlechtilé, zábavné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobra krimikomedie, ktera ma svizne tempo, vyborne herce a jednoduchou fintu, jak ukrast zlato v hodnote milionu liber. V zapletce prosim nehledat logiku (uz jen to, ze celnici v Britanii ani Francii, ci prodavacka neciti vahovy rozdil mezi zlatou a olovenou soskou) a necekat, ze se budete smichy za bricho popadat, i tak si tento film kazdy uzije a nudit se nebude. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie, hlavně však jeden z prvních základů "heist" žánru. Co je na tomhle anglickém počinu tak silného? Tak v první řadě detailně narativní scénář (tak jak by v heistech měl být), který nenabízí žádné odbočky a hlídá si všechny důležité momenty. Co ho však odlišuje od ostatních je několik zásadních (a většinou velmi vtipných) zvratů. Pravda, na začátku se film trochu hledá, aby se však kousek před půlkou (kdy už netřeba dál budovat základní premisu) vykrystalizoval do opravdu groteskní zábavy. P.S. jasně že Guinness citelně pŕehrává. Tady to byl ale evidentně záměr, proto hodnotím jedině kladně :) "Byl jsem potencionální milionář. Prozatím jsem se však musel spokojit s osmi libry padesát" ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)

Reklama

Reklama