Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký agent Sam Boyd (Gene Hackman) působící v Evropě, má delikátní úkol. Od východoněmecké rozvědky má převzít zajatého kolegu a výměnou za něj vrátit zadrženého ruského špiona Pjotra Grušenka (Michail Baryšnikov). Při akci v berlínském metru však zjistí, že obě strany nemají na výměně zájem a spíš se pokoušejí nepohodlné svědky zlikvidovat. Sam a Pjotr tak musí navázat nechtěné spojenectví, aby vyklouzli z na první pohled neprodyšné smyčky.

Film vznikl krátce po pádu železné opony, dějově se však vrací ještě před ní a spíš než ke komedii inklinuje k akčnímu žánru. Zklamání však přinese fanouškům baletního mistra Baryšnikova, ten zde totiž nevytočí jedinou piruetu. (Robbi)

(více)

Recenze (23)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o jeden z prvních špionážních filmů z období tzv. studené války natočených po pádu železné opony, kde se již příběh nestaví na jednu stranu tajné služby, ale naopak pro hrdiny příběhu vytváří nepřátele z obou stran barikády. Tedy jak CIA, tak i KGB. Byť je to námětově výzva na pořádnou akci, není tomu tak. Koncepcí se scénář drží zavedených praktiky 70. a 80.let, což znamená, že se jedná spíše o ryzí dramatický thriller. Gene Hackman je v této roli jako doma, takže jeho excelentní výkon nijak nepřekvapí. I děj je solidní, plynulý a patřičně atmosferický. Výborné scény v metru v Berlíně a na Eiffelově věži dělají tomuto žánru čest a jedná se o to nejlepší, co je ve snímku k vidění. Co se týče právě té dramatizace, byli natočeny daleko lepší snímky, ale i tento si zaslouží svoji pozornost. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman i Baryšnikov hrají velmi osvěžujícím způsobem, problém je, že nemají moc co hrát. Film trpí značnou nevyrovnaností tempa - chvilku skoro oddychové scénky, kdy není nutné nějak moc dávat pozor, poté trošičku akce, dvě tři zpomalovací scény - jako kdyby strojvůdce rychlíku místo jízdy chvilku šlapal plyn a chvilku brzdu, podle momentální nálady. Neříkám, že střídání oddechových a akčních scén do filmu nepatří, ale celou dobu to musí mít nějakou soudržnost. Tady se chvilku něco dozvídáme, chvilku s jen tak povídáme, pak režiséra napadne, že by se mohla střihnout veselá vsuvka, takže nakonec člověk neví, jestli kouká na vážně míněný politický špionážní film s prvky humoru, nebo nevážně míněnou komedii. Kdyby jen se povedlo některé motivy dopilovat, víc zapojit diváka a místo zajímavých úhlů kamery přemýšlet nad vyzněním celé scény. Kdybychom se třeba i o postavách víc dozvěděli. A kdyby se kromě turisticky jistě atraktivních míst i využila genia loci navštívených míst. Kdyby, no, ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hackman a Baryšnikov jsou docela zábavná dvojka, což mě překvapilo. Hackmana znám spíš z vážnejších rolí a u baleťáka Baryšnikova jsem vůbec nevěděl, co mam od něho čekat. Oba herci si podle mě zasloužej pochvalu. Problém je v tom, že to je holt jenom jeden z řady tzv. "buddy movies". Tyhle filmy obvykle nedisponujou žádnym úžasnym dějem a jsou založený na rozdílnosti hlavních postav a do toho padne občas nějaká ta hláška. Já si radši vyberu v tomto žánru něco s lepšim a zajímavějšim scénářem (např. Poslední skaut) a nebo něco opravdu vtipnýho (např. Otec a otec). Taky jsem trochu kroutil hlavou nad poněkud stupidníma chybama (celej večer do sebe leju vodku a za 5 minut jsem úplně střízlivej, skočim oblečenej do vody a z vody vylejzám v suchejch hadrech) a moc mě nepotěšil ani konec, kterej mi připadal, jak kdyby byl ustřiženej. 55% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč já ?? Proč tahaj válečnou loď Missouri z naftalínu ?!" ;) Vnitřní záležitosti aneb Baryšnikov zvoní vždy jen jednou..;) Velmi nezvykle, leč sympaticky, sebeironická špiónská komedie stavějící svoje základy na chemii mezi hlavními hrdiny v podání výborného Genea Hackmana a Michaila Baryšnikova v jeho suverénně - Rozuměj snad jediném koukatelném.. - nejlepším filmu.. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hodně obstarožní a lehce naivní špionská záležitost která určitě neurazí, ale trochu jí sráží nedostatek akce a souhlasím, že ten konec je poněkud ustřižený jako by bylo v plánu pokračování na které však nedošlo. Každopádně Hackman je držák a i tady mi byl sympatický a do slabého průměru to nakonec vytáhne.50% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film se pracovně jmenoval Dinosauři. (Terva)
  • Hrdinovia vo filme pijú vodku "Starka". Jedná sa o žitný nápoj zrejúci v dubovo-lipovo-jablčných sudoch, pôvodom z Poľska a Litvy. (ČSFD)

Reklama

Reklama