Reklama

Reklama

Sjezdař

  • USA Downhill Racer
Trailer

Sláva může být pomíjivá, cíl na dosah iluzí, zlámané kosti skutečností... Když přijde americký lyžařský tým o jednoho ze závodníků kvůli zranění, je pro světový pohár v Alpách vybrán jako náhradník David Chappellet (R. Redford) – slibný, ale samolibý a solitérní mladík z malého města v Coloradu. Ten se brzy po svém příjezdu dostává do konfliktu s rázným trenérem mužstva Eugenem Clairem (G. Hackman), který arogantnímu nováčkovi nehodlá nijak vycházet vstříc. I přes nepřízeň okolností ale Chappellet dosahuje nečekaně dobrých výsledků a jedině pád v závodě v Kitzbühelu zkazí senzaci, kterou mohl vytvořit. Nezbyde mu než přehodnotit svůj dosavadní přístup a začít hledat chyby jinde než u ostatních. Poté jeho hvězda pomalu stoupá a má před sebou olympijské hry, na nichž hodlá vydobýt absolutní triumf... V režijním debutu Michaela Ritchieho natočeném podle předlohy Oakleye Halla se na jedné straně prolíná intenzivní atmosféra závodů sjezdového lyžování s intimním životním dramatem arogantního a osamělého sportovce toužícího po vítězství a uznání na straně druhé. Film se ve své době dočkal pozitivního přijetí – kritika o něm mluvila jako o výtečném sportovním snímku a vyzdvihovala výkony Gena Hackmana a Roberta Redforda. Ten v roce 1971 získal Cenu britské akademie BAFTA za trojici snímků Butch Cassidy a Sundance Kid, Willie Boy a také právě Sjezdař. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na počest osmdesátého ročníku závodu na legendární sjezdovce Streif, který proběhl minulý víkend, jsem si doplnil tenhle film o jehož existenci jsem neměl ani potuchy. Takže tímto děkuji komentátorovi přímého přenosu v České televizi, že se o něm zmínil, tak jsem nelenil a hned jsem se po něm podíval a našel ho na ulož to i s Českými titulky. Rozhodně se jedná o zajímavý pohled do dob lyžařského pravěku úplně ne, ale přeci jenom do časů, kdy neexistovaly žádné protektory páteře, žádné super záchytné sítě podél trati a podobné vychytávky. Jezdilo se za každého počasí. Mlha nebo čerstvý sníh na trati? Žádný problém. Takže když to vezmu optikou dnešní doby, tak je to vlastně relativně bezpečný sport. I když i dnes dochází k vážným zraněním i smrťákům, ale už ne v takové míře. Jinak až na ty zmíněné bezpečnostní prvky se zase tolik nezměnilo. Sjezdový postoj je pořád sjezdový postoj a pořád je to adrenalin pro pár šílenců. Filmu jako takovému by prospělo míň keců a víc závodění, protože postavy mě moc nechytly, ale je to zajímavý relikt dávných časů. To rozhodně.65% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slabšia športová dráma, kde dramatických situáciíí je pomenej. Trhaná kamera atmosfére nepridáva, herci sú iba priemer a takmer chýbajú zaujímavé momenty. 33-ročný Redford ani zďaleka nepripomína mladého pretekára. Športové úseky a preteky pripomínajú skôr nemastný-neslaný hraný dokument, akurát že v hranom dokumente nenájdete zrýchlené zábery. Hodnotenie: 55% ()

Reklama

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek z ne zcela obvyklého sportovního odvětví. Hlavní postavou je David, závodní lyžař z malého města, který spoléhá na budoucnost slavného sjezdového lyžaře. Je ovšem velmi nevyrovnaný, především ve vztahu ke svým blízkým, trenérovy, kolegům s týmu, ženám obecně. Film se pohybuje od vyloženě sportovních pasáží a po psychologicky napjaté scény. Filmu by se dalo vytknout opravdu nevyvážené ztvárnění ženských postav, naivní a promiskuitní kamarádka z rodného městečka, chladná přítelkyně z Evropy, úplně pitomá reportérka. Až mi přišlo že si režisér nebo scenáristi řeší nějaké komplexy vůči ženám. ()

Nikkilee 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek bych ráda zmínila, že Redford je jeden z mých nejvetších oblíbenců a zároveň bylo fajn vidět lyžování v plenkách. To byly dva zajímavé faktory a tím to také skončilo. Panebože, co to bylo za střih? Dialogy naprosto o ničem a takových nedotažených, potažmo zbytečně naznačených dějových linek, který nikam nevedly a byly uplně zbytečné - to se taky jen tak nevidí! Jedna hvězda za RR a lyže! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sjezdař za padesát let příšerně zestárl. Překvapivě ale ne po technické stránce, která je (snad až na zvuky) pořád slušná. Záběry lyžařů, výkony kaskadérů a hlavně sjezd z pohledu lyžaře! to jsou věci, u kterých se divím, že nebyly oceněny nějakou cenou. Oceněn byl naopak Robert Redford, kterého jsem snad nikdy neviděl v negativnější roli. Za prvé hraje nevychovanýho sráče, kterému ani nemám chuť fandit. Za druhé se v závěru ukáže, že by ta postava měla být i dost hloupá. No, to celou dobu nevypadalo. Slibný herecký koncert a souboj s Hackmanem se také nekoná. Jen asi dvakrát si něco řeknou a šlus. Stejně tak pár nadějných scén je najednou ukončeno a víc prostoru dostávají ty nezáživné a pro děj nezajímavé. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Alpách, ve švýcarském Wengenu, francouzském Megéve nebo rakouském Kitzbühelu. Část natáčení proběhla také v Coloradu. (Terva)
  • Film je inspirován dvěma postavama amerického lyžování, a to Spiderem Sabichem z Kalifornie a Billym Kiddem z Vermontu. (Terva)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Reklama

Reklama