Reklama

Reklama

Nikdy jsem nezpíval svému otci

  • USA I Never Sang for My Father

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný představitel drsných a nesmlouvavých mužů, držitel dvou Oscarů Gene Hackman, ztělesňuje ve vysoce ceněném rodinném dramatu režiséra Gilberta Catese pomalu stárnoucího newyorského profesora Garrisona, který se po mnoha letech strádání konečně rozhodl vyřešit vleklý generační spor. Gene Garrison žil až příliš dlouho u svých rodičů a nyní spřádá plán, kterak by se mohl vymanit z jejich vlivu. Hlavním trnem v oku je mu přitom především jeho bručounský otec Tom (Melvyn Douglas), kterému se jako syn nikdy nezavděčil a od nějž také za celý život neslyšel jediné slovo uznání. A právě kvůli němu, proti přání své matky, si také najde partnerku na druhé straně Států a odejde s ní pryč. Nakonec je to ale smrt matky, která ho donutí ještě před svatbou k návratu. A vše směřuje k nevyhnutelnému hořkému střetu. Gene už totiž dávno není dítě a nechce jen poslouchat... Vedlejší role v tomto emocionálně a herecky silném, na tři Oscary nominovaném snímku z roku 1970 přináleží Dorothy Stickneyové a Estelle Parsonsové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Primavera 

všechny recenze uživatele

Rodinná dráma s témou - vzťah syna k otcovi, ktorý neinvestoval dostatok citov do potomka a vracia sa mu to vo vzájomnom neporozumení si napriek tomu, že syn by veľmi chcel ... Vleklý dej, zdĺhavé rozhovory miestami o ničom, takže výsledný efekt - pre mňa nuda napriek výborným hereckým výkonom Douglasa a Hackmana. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Smrtí se končí život. Nekončí se ní ale vztah." V tomhle srdcervoucím komorním dramatu o generačním sporu opravdu nic není černobílé. Otec i syn mají svůj pochopitelný (vzájemně odlišný) postoj, jenom stěží lze označit jejich postavy za víc kladné či záporné. Poslední dlouhý dialog mezi otcem a synem je hodně silnou houpačkou od příjemných nostalgických záblesků, přes vyjevující se dávné smutky u povídání nad fotkami, až po vypjatě drsnou konfrontaci. Film jsem viděl několikrát, ale komentář se mi k němu stále píše velice těžko. Cítim se ztísněn již krátce po úvodu během uklízením bílých ubrusů z nábytku (za tónů poměrně clivé písně k tomu), nenávidím scénu s prohlídkou starobince a v závěrečných minutách jsem emocionálně úplně vyčerpán. Film klade otázky, které nejsou příjemné, ale určitě hodné zamyšlení, ze života. Pro mne osobně jeden z nejlepších amerických filmů, s vynikajícím scénářem a unikátním setkáním dvou hereckých legend z odlišných generací: Melvyn Douglas má můj obdiv a Gene Hackman si tímhle filmem před časem definitivně získal čestné místo mezi mými nejoblíbenějšími hercemi. Více slov asi není třeba. 95% ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserska prvotina rezisera Gilberta Case-ho, a hned taky namakany film? No dobre - Dzin Hekmen riesi to, ze sa chce vymanit spod vplyvu rodicov a ze nikdy sa nezavdacil svojmu otcovi. na prvy pohlad vidno ze je to nizkorozpoctak, Hekmen si tajne po veceroch uhol kapku alkoholu. A paci sami ze taketo pribehy pise sam zivot - ked je otec bezmocny, treba sa postarat, hoci pocas zivota to bol bordel, co zazival : 70 % ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tady nic nebylo černobílé a vše mělo svůj rozpor. Film nabízel řadu zajímavých myšlenek, pohledů a bylo potřeba pozorně poslouchat abych se o hlavních postavavách otce a syna dozvěděl víc a lépe se do obou ponořil. A hlavně to bylo prostě typicky skvělé komorní rodinné drama jako ze života. a na podobné ja slýším. Sledovalo se to samo, herecké výkony hlavní dvojky parádní  a pokud mě náhodou naplno nedostala návšteva domova důchodců, tak závěrečný dovětek už určitě. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách povedené komorní drama a nutnosti a potřebě rozdělení osobní odpovědnosti mezi povinnost postarat se o své stárnoucí rodiče a nutnost nenechat si kvůli tomu utéct svůj vlastní život.. Situace, která nemá jednoduchá řešení, někdy dokonce vůbec žádná. Autoři filmu si to vůbec neulehčili a nic laciného v závěru nenabídli. Za pomoci špičkových výkonu Gene Hackamana a zvláště Melvyna Douglase vytvořili krásnou, hlubokou, napínavou podívanou. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama