Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Afrika, Sicílie, Francie, Belgie, Německo, Československo, zde všude uvidíte osazenstvo Velké červené jedničky. O tomto filmu jsem věděl, ale neustále jsem ho přecházel, bohužel mne nijak zvláště nepřekvapil, ale co se opravdu povedlo, byla neustálá změna válečného prostředí. Především hlavní postavy si určitě zasloužily nějaký ten vývoj. Takhle je neustále vidět nějaký boj, při kterém někdo zemře a ani nevíte, o koho pořádně šlo. *** ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Odstřelovač to má vždy lepší, než odstřelovaný. Proto se k takové práci hlásí hodně mužů, protože je tato profese dobře placená. Odstřelovaní často neví, snad jen tuší, že budou odstřelováni, takže když jsou zastřeleni, tak jsou asi nejspokojenější ti, co mají velké dluhy a užili si života, a nemusejí pak už nic splácet, než ti, co mají hodně peněz, a věří, že hodně zážitků před sebou, ale náhle jsou jejich životy odstřeleny z tragikomedie zvané lidský život. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aký je rozdiel medzi vraždením a zabíjaním? Zvieratá sa predsa iba zabíjajú, takže my nevraždíme....Marvin to zhrnul v tejto vete dokonale a vlastne už k vojne okrem krutých obrazov nie je čo dodať. Marka Hamilla sprevádza sila počas filmu iba raz, ale je to skôr z prdele klika, pretože nie je v nejakej medzihviezdnej fraške, ale v tvrdej a krutej realite historického vojnového filmu. Marvin tu "vraždí" s takou samozrejmosťou, že chvíľami neviete, ako jeho postavu brať a ako ju vlastne chcel ponúknuť divákom samotný režisér. Ako hrdinu vlasti, ktorý vraždí anonymného zlého nepriateľa, alebo ako otupelého vojaka, ktorý vraždí iného vojaka bez kúska zbytkového súcitu v duši? Záverečné pasáže nám ukážu na neho ešte iný pohľad a asi by som nechcel v jeho veteránskej koži tráviť osamelé nekonečné dôchodcovské dni niekde na záhradke na americkom predmestí s takouto traumou. The big red one je film skôr epizodický a tak Vám v pamäti skôr zostanú niektoré veľmi silné a premyslené scény, ako celok, čo je ale v poriadku. Život vojakov mi tu trochu pripomínal okružný niekoľkoročný zájazd po Európe, dokonca zadarmo, ale platilo sa čiernou dierou v duši po zvyšok života. Súhlas so Sawym, tiež neverím tunajšiemu hodnoteniu, SE by bola asi za sto. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

(SE) Pecka a výborný protipól k Hanebným panchartům. Film vzbuzuje dojem neustálého válčení, lokace střídá lokaci a Lee Marvin hláškuje o sto šest. Johnsone, čeká tě porod. -Jakej porod? -Její porod. P.S. není to úplně tradiční válečný film. Nebojte se patosu a velkého hrdinství. Vojákům se nestýská po svých rodinách a přítelkyních, nebojí se smrti, jediným jejich problémem je tvrdé péro. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře zpracovaný válečný film o americké střelecké jednotce Big Red One. Film nás i jednotku provádí celou válkou od prvního nasazení chlapců v Africe po závěrečný tah na Třetí říši.. Místo válečných velkofilmů však působí spíše komornějším dojmem a dává nám možnost nahlédnout i do myšlenek vojáků z jednotky. Divák uvidí i vylodění ve Francii, které však nepůsobí moc masově... Holt Ryan nás všechny zmlsal.. Scéna, která vám však jistě uvízne v hlavě je závěrečné osvobození koncentračního tábora... Lee Marvin mi tu moc sednul. Viděl jsem kratší verzi a stopáž mi nikterak nevadila, nenudil jsem se a věřím že bych se nenudil ani u SE. * * * * ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • U rybníka stojí cedule s českým nápisem „Koupání zakázáno“. (Stegman)
  • V čase 00:31:39 a i několikrát později zde vlaje vlajka Francie místo Itálie, i přestože probíhá celá mise v ostrovní Sicílii. (Horryx)
  • Převážná část filmu je točena v Izraeli. Německé nacistické vojáky hráli proto převážně židovští izraelci. Fuller k tomu řekl, že bylo strašné vidět, jak o přestávkách sedí židé v nacistických uniformáh a čtou Toru nebo mluví mezi sebou hebrejsky. (J.A.K.)

Reklama

Reklama