Reklama

Reklama

The Harder They Come

  • Velká Británie The Harder They Come
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nejznámější jamajský snímek, který je však natolik osobitý, že jej mainstreamová kina zařadila pouze do nočních projekcí. Díky tomu se zařadil mezi tzv. "půlnoční filmy". Hlavní role se zhostil slavný reggae zpěvák Jimmy Cliff, který je podepsán i pod většinou písní. Kromě něj se ve filmu objevují i další osobnosti jamajského hudebního průmyslu.

Příběh filmu je pro Jamajku typický: mladík Ivanhoe Martin (Jimmy Cliff) z chudé vesnice přijíždí do města, aby se zde proslavil jako zpěvák. Jeho kariéra však není tak hvězdná, jak doufal, a proto se zaplétá do místního podsvětí a dealuje marihuanu. Stává se z něj rude boy a zastřelí policistu. Teprve ve chvíli, kdy prchá před spravedlností, stává se slavným a jeho desky se začínají prodávat. Film byl inspirován skutečným příběhem jamajského trestance, který dokázal unikat policistům a zabíjet je tak dlouho, až se stal pro místní lidi legendou. (kraun)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jamajka, no jasně....slunné písčité pláže, palmy, azurově nádherné moře......tak na to zapomeňte. Tady jsem se hned od začátku brouzdala v příšerném slumu a prapodivných uličkách, kde bylo na jedné bráně napsáno : "Nemočte nám na bránu, tady bydlí lidi". A s tím vším související všudypřítomná bída. Co dělat, když je jedna kapsa prázdná a druhá vysypaná, zkrátka to není ani pro Ivana vůbec jednoduché. Sny a plány je jedna věc, druhá je skutečný reál. Ivane měl jsi zůstat u té kytary, to byla lepší volba i když by jsi nebyl tak slavný. Po herecké stránce to nebudu rozebírat, mně dalo dost fušku ty kluky rozeznat jednoho od druhého. Sice mně ze začátku trochu pomohly ty jejich čepičky, kloboučky a baretky, ale za chvíli jsem v tom měla stejně mírný hokej. Co mě ale nejvíc chytlo za srdce, byla ta jejich úžasná muzika, která mě nenechala sedět v klidu, to prostě nejde. Nejen že ty melodie mně budou znít v hlavě asi hodně dlouho, to není to jediné, co tenhle snímek posouvá o level nahoru, ale i fakt, že šlo o příběh inspirovaný skutečnou událostí. Ale ta muzika........... - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit prostinký děj, téměř ochotnické herecké výkony a svou naivitou mnohdy spíše úsměvné dialogy, nebyla by to žádná velká sláva. Na druhou stranu, napsat, že to má dobrou atmosféru, je jako konstatovat, že byl Bob Marley celkem obstojný reggae muzikant. Jamajka z každého záběru sálá až neuvěřitelně (i když ne ta plážově idylická), polovina osazenstva svým ležérním postojem dává najevo, že má všechno těžce na háku a soudě dle lesku v jejich očích se vsadím, že to zhulení ganjou ani nepředstírají. Samo sebou nesmí chybět spousta výborné muziky, která zabírá tak osmdesát procent filmu - pokud zrovna netvoří pozadí scén, nebo někdo nezpívá, tak zní alespoň z rádia. Což je sice moc fajn, ale s postupujícím časem mě to přeci jen začalo trochu unavovat. Jo a zajímalo by mě, jestli je tam Ivanhoe Martin zcela běžné černošské jméno, protože mně přišlo docela legrační. Viděno v rámci Challenge 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jimmy Cliff je fakt cool man. On snad ani nehraje, protože tu roli má v krvi. Co stojí dál za shlédnutí: naprosto úžasný stavy tranzu v kostele, duširvoucí kázání staršího preachera s mlácením do bible, scéna u fotografa, největší dredy co jsem kdy viděl (u toho jedinýho chlapáka, kterej měl dredy) nebo projíždění se autem po parku (připadalo mi to, jak kdybych na té Jamajce byl s nima). A to raga, to je prostě pohoda. A ta pohoda z těch šťastnejch černejch tváří jenom srší. Aspoň do té doby, než se začnou řešit peníze... Ten film má prostě atmo, kvůli které jsem přihodil navrch jednu hvězdu. A bacha na angličtinu, fakt drsnej (asi) jamajskej akcent - jde fakt blbě rozumnět. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Mladý impulsívní jamajský chuligán přijíždí z venkova do města, aby uskutečnil svedkůj sen o lepším životě. Prostředkem k dosažení tohoto vyššího společenského statusu hvězdy mu má dopomoci farářova dcera a hlavně muzikální talent. Záhy ale zjišťuje, že cestu mu málokdo/co usnadní, ba právě naopak se setká s „klacky pod nohami“ od zavedeného establishmentu – nahrávací společnosti, církve. Logicky se proto vydává jednodušší ale nezákonnou cestou a začne podnikat v oblasti zeleného zlata. Stihne sice ještě nahrát hit, který ho učiní na 20 minut slavným, ale ze šikmé plochy není úniku, obzvláště, když při své těžko zvladatelné povaze začne kosit první zkostnatělé struktury. Při prvním objevení Djanga jsem se s uspokojením konstatoval, že publikum na Jamajce se tomu smálo ještě víc než já, až po chvíli mi došlo, že to všíchni viděli pod vlivem, takže můj dojem může být zkreslený přítomností THC. V další fázi sledování se mé tušení opakovně potvrdilo v bezstarostném performance všech zúčastněných herců, kteří svým projevem zasadili těžkou ránu mému jazykovému sebevědomí, protože jsem si nemyslel, že k pochopení běžných scén filmu v „anglickém“ znění budu ještě potřebovat titulky. Samotnou stránkou zůstává zvuková stránka filmu, kterou fajnšmekr ocení a odpůrci si vzpomenou na vtip o Jamajce, když dojde tráva. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle prostě má něco do sebe a to něco mi vynahrazuje dost filmařských a scénáristických chyb, které ten film rozhodně má. Ono je to totiž v podstatě blaxploitation (vlastně už jen tím, že tu skoro všichni herci jsou černoši a že si to celé natočili Jamajčani na koleně, víceméně hlavně pro sebe) a v rámci tohohle specifického subžánru je to rozhodně nadprůměrné dílo. Dílo, které, na rozdíl od některých svých kolegů, má hlavu a patu, nenabízí žádné přehnaně dokonalé nebo akční hrdiny, dokonce se snaží i o normální příběh a ani nevypadá tak amatérsky. Má taky podmanivou atmosféru, realisticky působící kameru, zajímavý příběh a dokonce i příjemnou reggae a gospelovou hudbu, kterou sice normálně zrovna neposlouchám, ale sem se skvěle hodila a ani mi tolik nevadilo, že ta ústřední skladba zde zazní rovnou několikrát. A snaží se to i o nějaké zajímavé nápady a silnější scény. Takže když si spočtu tohle + fakt, že mě to celkem bavilo sledovat a že mám tyhle nezávislé svérázné exotické filmy hodně rád, nemůžu být nespokojený. Má to prostě své kouzlo, tenhle nejslavnější jamajský film. Slabé 4* ()

Zajímavosti (4)

  • Na Jamajce byl film na krátkou dobu zakázán s odůvodněním, že by mohl mladé lidi podněcovat k delikventnímu chování. (raininface)
  • Film vychází ze skutečného příběhu kriminálníka z jamajského ghetta jménem Ivanhoe "Rhygin" Martin, který se v roce 1948 účastnil přestřelky s policií, po níž zůstali dva mrtví. (raininface)

Reklama

Reklama