Reklama

Reklama

Ztraceni v poušti

(TV film)
  • Česko Zmizelí (více)

Obsahy(1)

Jim Henley a jeho nová manželka Patty se společně s jeho dětmi Mattem a Kate, a Mattovou kamarádkou Ethan vydávají na rodinnou dovolenou. Cestou přes Nevadskou poušť mnoho příležitostí k přestávkám není, a tak rodina zastaví u první benzinové pumpy a hospody, kterou u cesty objeví. Matt se snaží přemluvit rodiče, aby se vydali do tajemného města duchů, hornického městečka Weaver, které má podle starodávné mapy ležet poblíž. Přestože na žádné mapě od roku 1940 se žádné takové město nevyskytuje a dokonce ani místní obyvatelé, kterých se Jim zeptá, o žádném Weaveru nikdy neslyšeli, objeví rodina odbočku zachycenou na starobylé mapě a protože mají dost času, rozhodnou se pro malý výlet se zajížďkou. Weaver, kam dorazí o chvíli později, skutečně vypadá jako město duchů. Jako město, jehož obyvatelé se najednou rozhodli odejít, aniž by si s sebou cokoliv vzali. Domy jsou sice sešlé časem, ale místní obchod je plný zásob pokrytých prachem a místní restaurace vypadá, jako by ji hosté houfně opustili uprostřed oběda. Henleyovi si město prohlédnou a pak chtějí pokračovat v cestě. Jenže se blíží večer a Pattyin mobil nemá signál a tak Jim rozhodne, že přenocují ve Weaveru. A to je osudová chyba. Ještě téhož večera totiž Ethan objeví videokameru s nahrávkou neznámých turistů, ze které vyplývá, že byli pronásledováni záhadným zlem, které je jednoho po druhém dostalo. Jim sice soudí, že jsou v bezpečí, protože neznámé zlo, pokud nějaké bylo, je už dávno minulostí. Jenže další ráno zjistí, že jejich auto zmizelo, že jsou pětatřicet mil od hlavní cesty a že ve Weaveru se ukrývá něco, co je nechce nechat odejít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Pedro 

všechny recenze uživatele

Žádné velké umění to sice není, ale v rámci žánru "americký televizní béčkový horor" to je rozhodně silný nadprůměr. Tenhle film sice samozřejmě trpí spoustou typických chyb jako je třeba místy totálně nelogické chování postav, diskutabilní je taky závěr, resp. jeho praktická neexistence (tomu, že se zde jedná o "umělecký" prostředek, a že to není jen projev scénáristovy neschopnosti a nedostatku invence, samozřejmě věřit můžeme, ale nemusíme...), na druhou stranu bych ale ocenil absenci trapných laciných triků typu "zkrvavená oslizlá nestvůra vylézající z radioaktivní rakve". Já osobně preferuji zde uplatněnou "blairwitchovskou" cestu neviditelného, ale o to přitomnějšího nebezpečí. Celkově vzato, vidím to na shovívavé 4 hvězdičky. ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

O filmu Ztraceni v poušti se dá říci, že je to takový malý, nenápadný dárek. Myslím tím malý navenek, ale bohatý uvnitř. Maximálně funkční je především pouštní město duchů a neviditelné zlo, které za žádnou cenu nechce ukázat svou tvář, za což jsem u vetšiny filmů sakra vděčný. Ne nadarmo se říká odhal zlu tvář a přestaneš se bát. Krve si tu sice neužijete, ale za to vás doslova převálcuje to potichoučku plížící se neznámo. Hornické městečko Weaver už netrpělivě čeká! ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý hororový thriller. Má výborný príbeh o jednej rodinke, ktorá sa behom dlhej cesty púšťou rozhodne na pár hodín navštíviť staré opustené banícke mestečko ďaleko od civilizácie, ale na mieste sa im pokazí auto a navyše nájdu kameru, z ktorej zistia, že niečo podobné sa už stalo aj skupinke priateľov, ktorí ale nedopadli dobre. A tak sa odtiaľ musia dostať, ale vedia, že s mestečkom nie je všetko v poriadku a zlo tam stále je. So spracovaním som nadmieru spokojný, film sa s ničím nezdržuje a tak už po pár minútach postavy prídu do mestečka, čo spočiatku pôsobí ako kópia mnohých podobných filmov, ale nie je to tak, tvorcovia si vybrali úplne iný spôsob, nie klasického krváku a dokonca ani nie bežného hororu, keďže tu prakticky ani nikomu nejde o život, ale to vôbec nevadí, dej je po celý čas výborne podaný a správne tajomný, takže sa je rozhodne na čo pozerať a na úrovni filmu sa nič nezmení ani po hodine filmu, keď sa už dej uberie iným smerom mimo mestečka, ale tá správna tajomnosť stále zostáva. Spokojný som aj so záverom, nič nevysvetlí do podrobna, skôr dáva priestor fantázii diváka. Ako som spomínal, film si nezvolil smer klasického hororu, ale aj napriek tomu má celkom slušnú atmosféru a dokonca je aj väčšinu času napínavý, takže som veľmi spokojný. A tiež si nie som istý, či sa tu dá hovoriť o hororových scénach, keďže toto je skôr taký mysteriózny film, ale je tu mnoho výborných nápadov a momentov. S hereckým obsadením som spokojný, je síce dosť neznáme, ale pôsobia dojmom klasickej americkej rodinky, takže je všetko tak ako má byť. Réžia je veľmi dobrá, až prekvapivo všetko dobre funguje a aj technická stránka je na tom dobre, tu nemám čo vytknúť. Stratení v púšti je bezpochyby špička TV filmov, ktorý je napínavejší a lepší ako väčšina kinohororov. Objektívna kvalita filmu- 76%, film sa páči mne na 79%. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Srovnání s filmem Hory mají oči je víc jak na místě. Dokonce si troufám tvrdit, že valná většina nápadů v HMO je ukradená z tohoto filmu. Bohužel režisér z toho "příběhového" potenciálu nedokázal vyždímat tolik, aby z toho byla fakt pecka. Lekaček je tady minimálně, navíc film kazí několik dementních situací, jako třeba pád tak do 10m hluboké studny bez vody, bez jediného šrámu (pardon, vlastně trochu kulhala). Konec je kapitolou sám o sobě. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I mezi televizními filmy s nepříliš velkým rozpočtem se dá najít pár takových, které dokáží konkurovat svým dražším kolegům a to nejen co se příběhu týče, ale i celkovým zpracováním. Tento pouštní thriller – horor s mysteriózním nádechem se tu a tam objevuje i na našich televizních stanicích a určitě nejde o žádnou ztrátu času. Walter Klenhard sice dle mého nedokázal naplno využít potenciálu, který se tu nabízel, ale i tak si pro nás připravil vcelku zdařilou atmosférickou podívanou. Navíc si nelze nevšimnout jisté podobnosti filmem Hory mají oči, ale to jen okrajově (některé scény jsou si dosti podobné), oba filmy jsou si však i tak v mnohém odlišné.   Zde se totiž nesázelo na brutalitu, bizarnost a kupu mrtvol, ale spíše se tu pracovalo jen s náznaky neznámého zla skrytého vpovzdálí a divákova představivost dostala spoustu prostoru i díky hodně prazvláštnímu konci a postupně gradující atmosféře. I zde se objeví historka o hornících, bombě, podivných potomcích – ale i legendě o indiánském pohřebišti, UFO, nebo tajné vládní oblasti. Vše ale zůstane tak nějak neobjasněno, divák vlastně nic neuvidí – vše si musí domýšlet a fantazírovat. Občas prostě takové filmy nejsou na škodu – když divák zůstane v nevědomosti, proti čemu hlavní hrdinové stojí. Občas to ale dokáže taky nepěkně naštvat. Ztraceni v poušti určitě stojí za vaši pozornost. Jen musíte počítat hlavně s mysteriózní náplní, nikoliv s brutální a krvavou podívanou. To byste potom odešli nejspíš zklamáni. Osobně to vidím na lepší průměrnou záležitost. 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je zmíněno opuštěné kalifornské městečko Bodie, které bylo v roce 1961 vyhlášeno za národní kulturní památku na život na Divokém západě. Městečko ročně navštíví až 200 tisíc turistů. (Matej.Mirejo)

Reklama

Reklama