Reklama

Reklama

17 sui de tian kong

Film boří konvence zobrazování gayů v komerční kinematografii východní Asie. Sedmnáctiletý nezkušený Tien je hodný chlapec, který věří v lásku. Přijede do Tajpeje, aby zažil vzrušující léto. Poznává město, které mu nabízí víc než jen neonové gay diskotéky. Tien se zamiluje do atraktivního mladého architekta Baie. To se sice nelíbí Tienovým přátelům, protože Bai je známý tím, že své partnery vždy opustí. Jak se jejich láska prohlubuje, Tien začíná objevovat stinnější stránky svého přítele. Formule 17 je veselá a roztomilá komedie. Stala se komerčně nejúspěšnějším thajským filmem roku 2004. Snímek byl okamžitě zakázán v sousedním Singapuru, protože nabízí „iluzi homosexuální utopie“. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Mania 

všechny recenze uživatele

Yu byl sladký. Typická postava, která v podobných filmech prostě nemůže chybět a jsem ráda, že i tady byla. Hlavní hrdina mi příliš neseděl, ovšem Bai byl dobrý, vtipný a určitě to nebylo jen scénářem. Žádný výrazý herecký talent, žádná nová zápletka. Film, kterých je mnoho,avšak vím, že v hetero podání je televize běžně dávají jako hlavní večerní program. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Po letech přidávám recenzi i já a souhlasím s Extasy, že hlavní dva představitelé byli k nakousnutí. Tím, že film měl takový úspěch ve své době, určitě přispěl svým zrnkem písku k tomu, že se Taiwan z doby "temna" propracoval až na špičku tolerance naší komunity v Asii. I já sdílím nadhled nad tímto dílkem s většinou hodnotitelů zde a určitě se k tomuto filmu jednou vrátím ...7977 ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem nikdy rád romantický filmy, ale po zhlédnutí Formuly začínám chápat proč. Ale to si nechám pro sebe. Tohle je trochu střelený film a vlastně mi vůbec nedošlo, že se zde objevují jen muži. Nejvtipnější jsou asi ty dynamicky vyprávěné příběhy jednotlivých postav - zpodobení teplých s city. Žádná pozitiva však nepřebijí to, že se jedná o veskrze průměrně natočený snímek se spoustou nesympatických míst. HUDBA: George Chen, Tze-li Hung - vcelku se mi líbila, pohodovka, žádný dojemný klavíry a orchestříky. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

V době začátku nového století, kdy se tchajwanskému filmovému businessu příliš nedaří (málokterý domácí film neprodělá), si jedna nová filmová společnost stanovila pro svůj první film bezelstný cíl: "Nechceme točit umění, jen chceme, aby se nám vrátily náklady," tvrdila novinám producentka Michelle Yeh. Tak vznikla konverzační utopická gay komedie Formula 17, která stála zhruba sto tisíc dolarů, skutečně není žádným uměním ani hlubokým filmem, ale je z ní barevný, pozitivní snímek plný hezkých Asiatů ve značkovém oblečení, jenž si navíc na nic si nehraje - a vydělal dvojnásobek. Nezdá se to moc, ale stačilo to, aby se Formula 17 stala oním komerčním trhákem roku 2004 (nejvíce prodaných vstupenek) a jedním z mála domácích filmů, který za poslední léta neprodělal. Taipei v něm vypadá jako zaslíbené město gayů (jiné postavy ve filmu nejsou = utopie 1), kde nikdo není zlý (= utopie 2), jen se snaží najít lásku, jíž i přes nepřízeň osudu za pomoci přátel nakonec najde (= utopie 3?). Čili dostatečně univerzální téma, jímž se i díky vhodnému jazykovému mixu (mluví se mandarínskou i kantonskou čínštínou, anglicky i trochu francouzsky) podařilo teprve 23leté (!) režisérce oslovit i ne-gay publikum. Jistou daní tomu je nepříliš originální děj, ale za to občas nápaditě zpracovaný (brilantní scéna zmateného hlavního hrdiny těsně po rozchodu) a obstojně zahraný výborně typově vybranými herci. Koneckonců hlavního 17-ti letého hrdinu-vesničana si vystřihla místní seriálová TV hvězda Tony Yang (ve skutečnosti o pět let starší), který za tento svůj filmový herecký debut získal hlavní tchajwanskou filmovou cenu za objev roku a okamžitě se stal asijskou celebritou. Není to jistě nejlepší tchajwanský gay film (viz aspoň The Outcasts /1986/ či The Wedding Banquet /1993/), ale své místo má: gayové zde jsou snad poprvé happy, bezstarostní a nezobrazeni jako transvestité. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se, takže dobrý. Škoda že jsem moc nepobral děj, protože jsem přibližně prostřední půlhodinu prospal. Ale ty kluci byly fakt pěkný:) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama