Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová parodie na historické válečné filmy: v r. 1808, za francouzské okupace Španělska, je pověřen plukovník Gerard – podle mínění nadřízených ambiciózní hlupák a tudíž nejpovolanější osoba – aby dopravil na hrad Moralesů „tajnou“ depeši, která má padnout do rukou nepříteli a dezinformovat jej. Gerard ovšem ve své vojácké důkladnosti překoná veškeré nástrahy, depeši ubrání a málem tak zhatí dalekosáhlé vojenské plány. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Lidé jako vy znásilňují Španělsko.." Ačkoliv Jerzy Skolimowski z mého pohledu platí za velmi dobrého tvůrce s jedinečným rukopisem a vlastně i velmi podstatného člena polské nové vlny, dá-li se vůbec o něčem takovém mluvit, tentokrát z britského exilu neznásilnil jen samo Španělsko, ale především Sherlockova otce, sira Arthura Conana Doyla, a to obzvlášť zrůdným způsobem, protože tahle křeč není ničím jiným než Cardinální nonsensově avantgardní břečkou, která se na poli komedie ocitá vlastně spíš omylem.. Takže mluví-li ti blázniví Poláci o českém filmu v souvislosti s něčím pro ně absolutně neznámým, nepochopitelným, jako my o španělské vesnici, pak tedy pan Skolimowski dokázal natočit opravdu ryzí český film..;) Ale i bez něj bych se s klidným svědomím obešel.. ()

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když polský režisér natáčí pro Brity film o Francouzích ve Španělsku s italskou herečkou a americkým hercem. Vznikne příšerný, ale opravdu úděsný paskvil, kde scénář někdo napsal nejspíše na záchodě přímo na hajzlpapír a nebudu radši psát čím. V hlavní roli se celý film pitvoří nějaký nejapný pitomec, jsou  tu zrychlení poskoci jak z grotesky, do toho proti sobě náhodně bojují Britové, Španělé, Francouzi, banditi kteří vypadají jak Ku Klux Klan a jeden slepý hradní pán na vozíku. Dokonce i Eli Wallach je trapný a Claudia Cardinale jen zoufale kroutí očima. Původně jsem chtěl dát 1* aspoň za pěkné kostýmy a jeden povedený šermířský souboj, ale když se na konci uprostřed války pustí všichni do honu na lišku a hradní pán odpálí vlastní hrad, nastal čas oprášit odpad. Pěkně mě ty historické filmy začínají. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Brigadýr Gerard je málou známou, nicméně kouzelnou a zábavnou figurkou, z pera Arthura Connana Doyla. Četl jsem jednu povídkovou sbírku (myslím, že jsou celkem dvě) a všechny povídky si náramně užil. S tímto filmem, který z nich vychází, to tak slavné už nebylo. Tvůrci moc tlačí na pilu a chtějí taškařici za každou cenu a většina situací působí nevhodně přehnaně a ten prvoplánový humor moc nefunguje (i když pár dobrých míst by se určitě našlo). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tenhle Arthur Conan Doyle mě nebavil ani na papíře. A tenhle film je bohužel úplně stejný - nudný, nezáživný, zapomenutelný. Jsou tam dobří herci, to ano, ale bohužel to není vůbec nic platné. Napoleon byl skvělý, jedna dvě vtipné chvilky tam taky jsou, ale jinak je to špatné a nezajímavé od začátku do konce. 40%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem to hledal a těch parodií na tuto dobu není mnoho. Ta nejslavnější jsou asi třetí Návštěvníci. Samozřejmě, že Claudia Cardinale působila ve filmu jako ozdoba, která měla především vystavovat svou krásu na odiv. Její role jí ale umožnila víc. A právě ona mě bavila nejvíc. Potrhlý, diktátorský Napoleon méně a rádoby blbec Gerard už vůbec ne. Zkrátka to do sebe nějak nezapadalo. Spíše film působil jako řada historek z napoleonských válek. Ani výprava nebyla z nejsilnějších. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou filmu byla postava Etienna Gerarda z díla Arthura Conana Doyla, vystupující v celkem sedmnácti Doylových povídkách, jedné novele a v divadelní hře „The Adventures of Gerard“. (Korsak)

Reklama

Reklama