Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletý Gaby si na školu příliš nepotrpí. Tedy ne že by byl tenhle sympatický zrzek kdovíjaký flákač, v tomto ohledu asi nijak nevybočuje z průměru běžné dospívající populace, ale přesto mu každodenní vstávání do vzdělávacího ústavu nečiní žádné potěšení. Do stejné školy totiž chodí i přerostlý a arogantní Guille, který se rozhodl, že si společně se svými kamarádíčky z Gabyho udělá osobního otloukánka. A jeho šikanovací žerty jsou mnohdy skutečně vynalézavé. Gabyho rodiče si se situací neví rady a bojí se, stejně tak rodiče Guilleovi, a tak není divu, že když pomoc nepřichází zvenčí, bouchnou časem saze samotnému ponižovanému Gabymu. Naneštěstí zvolí tu nejhorší cestu k vendetě, která je možná - rozhodne se pomstít silou. A to je opravdu velká chyba. Rána pěstí totiž nejen, že nic neřeší, ale zároveň může mít i dalekosáhlé následky. A přesně kvůli tomu bude Gaby již brzy nucen poznat, že občas není menší předstírání zbabělosti vůbec žádná slabost. Tedy rozhodně je to lepší než si přes noc vysloužit pověst nebezpečného rváče a zároveň přijít o svoji první opravdovou lásku. Španělská komedie z roku 2008 se dočkala nominace na cenu Goya a dvou speciálních uznání na mezinárodním filmovém festivalu v Malaze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Soul 

všechny recenze uživatele

Velmi uvěřitelný a dobře zpracovaný příběh. Je velmi těžké svěřit se se svým strachem a vyjít na světlo s ponížením, že mě někdo šikanuje. "Zrzkovo" chování je právě proto stejně šablonovité, jako ve skutečném světě, a proto je šikana tak málo odhalována, byť bují prakticky všude. Gabriel se svému strachu sice nakonec postaví, nicméně není výher bez obětí... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Šikana. Téma, na kterém bylo postaveno už mnoho filmů a zřejmě jich ještě mnoho bude. Tento film se však nesnaží nic příliš hrotit a šikana hlavního hrdiny zde nedosahuje takových rozměrů, jako např. ve filmech Klass nebo Zlo. Španělé ten film prostě uchopili tak, že šikana je zde hlavním, ale nikoliv jediným tématem. A ani konec není nikterak vyhrocený. Ale hezky od začátku. Tenhle film jsem chtěl vidět už od doby, kdy měl českou premiéru na stanici Cinemax. Filmy ze školního prostředí, obzvláště pak filmy o šikaně, mě totiž velice zajímají. Zde je tím šikanovaným sympatický zrzek jménem Gabriel. Avšak dělá zásadní chybu. Nikomu se o šikaně nesvěřuje, když mu jeho spolužák ukradne už asi čtvrtý mobil, tak tvrdí, že tento i předchozí mobily ztratil, nikoliv že mu byly ukradeny. A rodičům se pochopitelně nesvěří. Nakonec to eskaluje do té míry, že ho spolužáci zamknou na záchodě a zapálí papír v koši, aby si Gabriel myslel, že uhoří. A celé si to ti spolužáci natočí na mobil. Gabymu už dojde trpělivost a hlavního agresora zmlátí před zraky celé školy. A náhle se ocitá v podezření, že on sám šikanuje chlapce, od kterého je šikanován. Dál už děj rozebírat nebudu, abych neprozradil příliš. Tento film je velice zajímavý, o tom nemůže být pochyb. Ovšem mám problém s nelogickým jednáním postav. Především nechápu, proč se Gaby nikomu nesvěřil. Ovšem nikdy jsem nebyl šikanován, tak nevím, co takový člověk prožívá. Každopádně aspoň něco je na tomto filmu pozitivní, a to sice konec. Závěr totiž není vyhnán až do konečného řešení, jaké lze vidět ve filmu Klass, ale bohužel šťastné řešení asi hlavní hrdina nezvolil, jak říká on sám ke konci filmu: "Nebylo to možná nejlepší řešení, ale bylo to jedno z několika možných řešení." Takže dějově docela zvládnutý a zajímavý film, co se týče herecké stránky, tak dětští herci byli přirození, sympatičtí a své role velice dobře zvládli. A ač se to může zdát zvláštní, tak i v tomto filmu se najde několik vtipných a optimistických situací, Gaby totiž kromě šikany zažívá i první lásku. Prostě to je film, po kterém nezůstanete šokováni, ale naopak si troufám tvrdit, že se budete možná i trošku usmívat. Každopádně tenhle film určitě doporučuji a hodnotím čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama