Reklama

Reklama

Bílý sob

  • Finsko Valkoinen peura (více)
Trailer

Obsahy(1)

Finský film podle staré laponské pověsti. - Hezké děvče Pirita, se provdá za mladého Aslaka. Brzy po svatbě však s hrůzou sezná, že je obdařena nadpřirozenou schopností proměňovat se v bílého soba a ženského upíra. Snaží se své nadpřirozené moci zbavit, nakonec je však - převtělená v bílého soba - chycena a usmrcena svým mužem Aslakem. - Film byl promítán na VIII. MFF v Karlových Varech v roce 1951; režiséru Eriku Blombergovi, který byl současně kameramanem tohoto filmu, byla udělena Cena za fotografii - ,,s přihlédnutím k originální práci s kamerou, která zajistila tomuto dílu jeho vzácnou poetickou hodnotu". „Bílý sob" dále obdržel finskou národní cenu „Jussi" 1952 za hudbu, fotografii a hlavní ženskou roli a na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes u roce 1953 byt poctěn cenou za legendární film. (FILMOVÝ PŘEHLED 3 / 1955) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Upír? Vlkodlak? Sob! Baladický příběh ze severu je poetickým vyprávěním s krásnými záběry zasněžené přírody. Všudypřítomní sobi jsou nádherní, majestátní a ...tajemní. Co udělá mladá žena, když zjistí, že novomanžel ji nemiluje tak, jak si představovala? Zajde za čarodějem. Roztomilý příběh se začne proměňovat v noční můru o vině a trestu....Nádherná výtvarná kamera, úžasná hudba. Hlavní hrdinka je uhrančivě krásná. Doporučuji NEČÍST OBSAH - OFICIÁLNÍ TEXT DISTRIBUTORA. Na jedné straně není zcela pravdivý, na druhé vyzrazuje konec. p.s.dík za titl.pepuovi ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Pozvolna se rozjíždějící film vyprávějící starodávnou laponskou legendu o ženě, která se převtěluje v bílého soba. Příběh je to prostinký, stejně tak jeho vyústění, v tomto směru se překvapení rozhodně nedočkáte. Tvůrcům se ale u mne rozhodně podařilo docílit pocitu sounáležitosti s lidmi, kteří celý svůj život tráví za polárním kruhem v nesnadných podmínkách. Rozhodně nevšední a zajímavý film. Nečekejte klasický horor, mohli byste být zklamaní. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivé, s několika silnými scénami a zaplaťpánbůh neukecané. Sice mi ze záběrů zasněžené krajiny byla pořád zima (patřím k lidem, kteří by mohli mít nejméně 30 stupňů celý rok a jimž jen pohled na sníh působí deprese), ale od laponskýho folklóru těžko můžu čekat palmy. Horší to je s hudbou (ve Finsku nemaj vlastní autory, že tam cpou ruské skladby?) a vůbec jsem si kolikrát připadal, že koukám na Mrazíka. Zajímavé je, že zatímco hlavní hrdinka byla mimořádně hezká, ostatní postavy vypadaly jako mix Švédů a Rusů (aspoň už vím, co jsou Fini zač). Tím raději své dnešní xenofobní okénko uzavřu :-) Náhled do finské kinematografie je zajímavý, ale pro mě Hollywood je prostě Hollywood. Vždycky mu dám přednost. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Magický a mytický příběh, prostě vyprávění ze Starých pověstí laponských, takže horor je to asi takový jako příběh o bitvě na Tursku ze Starých pověstí českých. Na rok 1952 vypadá ten film staře, klidně by to mohl být němý film z dvacátých let, i ta poetika a expresivní herecký výraz hlavní hrdinky tomu odpovídá. Nicméně je to příběh velmi působivý, s krásnou kamerou a nádhernými exteriéry. Působivá je hudba s ženským vokálem na počátku a konci, zní také pradávně, škoda, že nebyla využita více. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bílý sob – stařičký finský horor o jedném nemilosrdném prokletí. Film vypadá, jakoby vznikl mnohem dřív, než praví rok vzniku, v každém případě se však jedná o velice působivý umělecký (filmový) skvost ze severských končin. Na výrazy svým způsobem nevinných dívčí očí a úst nezapomenu stejně jako na poutavě zachycenou atmosféru dávného života v přírodě plné sněhu, čarodějníckých rituálů a mohutných sobů. 90% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu film v roce 1957 odměnila prestižním oceněním Zlatý globus za nejlepší zahraniční cizojazyčný film. (Conspi)
  • K roku 2013 se jedná o jediný finský film, který získal Zlatý glóbus. (Cheeker)
  • Aarne Tarkas odstartoval natáčení filmu jako režisér. Toho v určitém bodě natáčení plně nahradil do té doby hlavní kameraman Erik Blomberg, který na sebe z blíže neuvedených důvodů převzal plnou odpovědnost za režii. (Conspi)

Reklama

Reklama